Fot. 123RF
Przechodząc na dietę, najczęściej zaczynamy odmawiać sobie słodyczy oraz różnego rodzaju niezdrowych przekąsek. Kolejnym krokiem bywa także ograniczenie spożycia białego pieczywa, a nawet jego całkowite wyeliminowanie z diety. Dietetycy są w tej kwestii raczej zgodni - chleb wypiekany na pszennej mące z pewnością nie jest naszym sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę. W ostatnim czasie, coraz częściej mówi się także o niezbyt pozytywnym wpływie glutenu na nasze zdrowie. Niestety, zrezygnowanie z pieczywa dla wielu osób stanowi nie lada wyzwanie, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, iż w naszym kraju jest to jeden z najbardziej powszechnych składników codziennej diety. Okazuje się jednak, że naukowcy mogą mieć dla takich osób bardzo ciekawe rozwiązanie.
Badacz z Singapuru, Zhou Weibiao, już od wielu lat próbował opracować przepis na chleb, który bez większych wyrzutów sumienia mogłyby zjadać nawet osoby na diecie. Owocem jego badań jest przepis na wyjątkowy, fioletowy chleb, który ma mieć wyjątkowo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Weibiao skupił się na tym, iż tradycyjne, białe pieczywo jest wyjątkowo szybko trawione przez nasz organizm, przez co po jego zjedzeniu bardzo szybko mamy ochotę sięgnąć po kolejną przekąskę.
Fioletowe pieczywo profesora Weibiao ma bardzo niski indeks glikemiczny i jest trawione przez nasz organizm nawet o 20% dłużej niż tradycyjny chleb. Udało mu się to osiągnąć poprzez wykorzystanie do wypieku pieczywa antocyjanidów pozyskanych z czarnego ryżu, które nie tracą swych właściwości nawet pod wpływem wysokiej temperatury. To właśnie one odpowiadają za niezwykłą barwę oraz niezwykły wpływ na nasz organizm. Co bardzo ważne, jego składzie znajdziemy wyłącznie naturalne składniki, a tekstura i smak takiego pieczywa w niczym nie odbiega od wypieków, jakie znajdziemy w tradycyjnych piekarniach. Podstawową różnicą jest jedynie kolor oraz wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Jak wspominaliśmy wcześniej, pieczywo profesora Weibieao nie podnosi poziomu cukru we krwi i trawione znacznie dłużej, dzięki czemu znacznie dłużej czujemy się syci.
Warto również zwrócić uwagę na fakt, iż fioletowe pieczywo profesora Weibiao jest bogate w antyoksydanty (m.in. antocyjanidów), które mają wyjątkowo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Z punktu widzenia odżywiania, najistotniejszy jest wpływ antycyjanidów na wolne rodniki, których nadmiar może powodować przedwczesne starzenie się oraz szereg bardzo niebezpiecznych chorób, w tym miażdżycę, udar mózgu, demencję oraz astmę. Co gorsza, zbyt duża ilość wolnych rodników sprawia, że znacznie wzrasta prawdopodobieństwo zachorowania na wiele nowotworów, w tym raka płuc, żołądka, trzustki, piersi oraz jajników. Na szczęście, antocyjany mają zdolność ich wyłapywania oraz unieszkodliwiania, przez co znacząco obniżają ich szkodliwe działanie. Ponadto, substancje te przeciwdziałają powstawaniu stanów zapalnych w naszym ciele, co również znacząco obniża ryzyko występowania wielu chorób.
Różnorakie badania wykazały również, iż antocyjanidy nie tylko unieszkodliwiają rakotwórcze wolne rodniki, ale również sprzyjają apoptozie komórek nowotworowych. Najprościej rzecz ujmując, oznacza to, że pod wpływem tych substancji, komórki rakowe ulegają przyśpieszonemu samozniszczeniu.
Na tym nie kończą się prozdrowotne właściwości tych substancji. Okazuje się bowiem, że sprawdzają się również przy leczeniu wielu innych schorzeń. Dzięki nim możemy łatwiej poradzić sobie ze schorzeniami wzroku, skóry, żołądka oraz stawów.
Warto wiedzieć, że równie dobroczynne właściwości mają antocyjany zawarte w fioletowych warzywach i owocach. Wszystko wskazuje na to, że fiolet stanie się nowym kolorem zdrowia. A pieczywo w tym kolorze? Czas pokaże, czy podbije nasze serca i znajdzie stałe miejsce w naszym jadłospisie.
Zarabiaj ze Smakerem! Kliknij!
Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl