Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Przyszła jesień, a wraz z nią kończą się sezonowe warzywa i nasze ulubione owoce. Aby dostarczyć sobie i najmłodszym odpowiednią dawkę witamin warto zadbać o pożywną i zdrową przekąskę. Bakalie to idealne rozwiązanie.

Fot. materiały prasowe

Bakalie to świetny pomysł na drugie śniadanie - wystarczy garść bakalii do szkoły każdego dnia! Wszyscy miłośnicy eksperymentowania w kuchni mogą przygotować pyszne, żurawinowe muffinki.


Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Składniki:

• 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
• 100 g mąki pszennej
• 1/2 szklanki płatków owsianych
• 2 jajka
• 100 g masła
• 250 ml maślanki
• 2 czubate łyżki miodu
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 i 1/2 szklanka suszonej żurawiny Bakalland

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i przygotowujemy formę do muffinek. Mieszamy w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i płatki. W garnuszku rozpuszczamy masło i łączymy je z jajkami, maślanką i miodem. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i 1 szklankę suszonej żurawiny Bakalland. Resztę bakalii zostawiamy do dekoracji. Mieszamy dość krótko, tylko do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać więcej maślanki.

Do każdej papilotki nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy resztę żurawiny, lekko ją dociskając. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Upieczone muffinki wyjmujemy z piekarnika. Jeśli będziemy je przechowywać podobnie, jak chleb, pozostaną świeże przez około 3 dni, więc możemy upiec zapas na kolejne śniadania.


Bakalie bakaliom nierówne

Jeśli sięgamy po bakalie niezwykle ważny jest ich odpowiedni wybór. W bakaliach bardzo ważna jest jakość, bo to zarówno będzie decydować o ich smaku, jak i zawartości składników odżywczych. Tylko jak rozpoznać te najlepsze? Tę widzę posiada Bakalland, który wie, że w przypadku żurawiny bardzo ważne jest, aby była w całości, a nie cięta. To sprawi, że cały sok pozostanie wewnątrz. I właśnie taki owoc znaleźć można w opakowaniu Bakalland.

Źródło: Materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Schab w sosie koperkowym

Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...

Odsłon: 34163

30 min
38
Przekąski Znamienita przekąska

Delikatne ciasto , aromatyczne dodatki, super przekąska do pracy lub na drugi...

Odsłon: 489

30 min
3
Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 4824

>60 min
9
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...

Odsłon: 1366

30 min
8
Przekąski Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...

Odsłon: 113601

60 min
199
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 11729

60 min
29