Najlepsze przepisy na dania z dyni

Gdzie najlepiej przechowywać przyprawy?

Może znacie baśń, w której król zadaje córkom pytanie o siłę miłości i od swej najmłodszej uzyskuje odpowiedź, która początkowo wywołuje w nim gniew? Brzmi ona "Ojcze, kocham cię jak sól kuchenną". Ta baśń, podobnie jak wiele innych, kryje w sobie pokoleniową mądrość – nie można żyć bez przypraw.

Fot. 123RF/Picsel

Przyprawy poprawiają znacząco smak i zapach potraw, mają właściwości konserwujące, stymulują trawienie oraz mają cechy prozdrowotne i lecznicze. Nic dziwnego, że handel nimi od wieków zapewniał znaczne dochody - wyceniane były jak metale szlachetne. Mówi się, że legendarne bogactwa króla Salomona wywodziły się z obrotu przyprawami. Podpowiadamy, jak przechowywać zioła, aby nie wietrzały i nie traciły swoich cennych walorów jakościowych. Radzimy też, gdzie je trzymać, by były zawsze dostępne pod ręką.

Zakręć, dokręć, nie wystawiaj na słońce

Zioła lubią być trzymane w zamknięciu. Szkodliwy jest dla nich kontakt z wilgocią, powietrzem i wystawianie na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Jak je zatem prawidłowo przechowywać?

Najbardziej popularną metodą jest przechowywanie przypraw w zakręcanych, szklanych słoiczkach. Można kupić je w specjalistycznych sklepach z artykułami gospodarstwa domowego, wyposażeniem wnętrz lub dużych marketach. Mają wówczas ujednoliconą formę. Można też wykorzystać zużyte słoiczki po zestawach przypraw, musztardzie, dżemiku, jogurcie w słoiku lub koncentracie pomidorowym. Nie zapominajmy, aby każdorazowo szczelnie je zakręcać. Plusem tego rozwiązania jest to, że od razu widzimy, co jest w środku. Radzimy jednak oznaczyć je przyklejoną karteczką - część ziół jest bowiem bardzo do siebie podobna.

Zbliżoną metodą jest zastosowanie małych, ozdobnych puszek lub innych gotowych plastikowych lub drewnianych organizerów. Również w tym przypadku ważne jest dokładne zamykanie ich i oznakowanie (jeśli nie są oznakowane przez producenta).

W obu powyższych przypadkach warto w środku słoiczka pozostawić wyciętą część opakowania z datą przydatności do spożycia. Przyprawy, podobnie jak inne produkty spożywcze, mają ograniczony termin spożycia, po którym tracą swoje atrybuty.

Często pozostawiamy przyprawy w opakowaniach, w których je kupiliśmy. Istotne jest wówczas, aby każdorazowo dokładnie opakowanie zamknąć i zamocować na nim klamerkę do prania, spinacz lub owinąć je gumką recepturką. Przyprawy w opakowaniach dobrze jest trzymać posegregowane w koszyczku (plastikowym, wiklinowym) w szufladzie lub na półce. Wyciągamy wówczas całość na blat na czas gotowania, aby mieć cały zestaw pod ręką.

Możemy też sięgnąć po bardziej kreatywne rozwiązania. Za pojemnik na przyprawy może posłużyć nam probówka albo opakowanie na film (kliszę fotograficzną). Opcji jest bardzo dużo.

Świeże zioła można zamrozić. Ciekawym sposobem jest posiekanie ich, przełożenie do pojemnika na kostki do lodu, zalanie ich zimną wodą i zamrożenie. Wrzuca się je później do potraw jak kostkę rosołową.

Blisko, coraz bliżej i bez zawłaszczania miejsca

Dla komfortu gotowania przyprawy powinny znajdować się pod ręką, aby nie urządzać po nie wędrówek po kuchni. Ważne jest też, aby nie zajmowały dużo miejsca. Jak to zrobić? Gdzie je trzymać?

  • szuflada: przyprawy układamy w koszyczku lub specjalnym organizerze, jedna obok drugiej (nie na sobie); szuflada powinna mieścić się blisko kuchenki
  • ściana: montujemy wieszaki lub systemy półek; przyprawy w pojemniczkach wiszą jedna nad drugą, co daje ogromną oszczędność miejsca; jako półkę możemy wykorzystać np. skrzynkę po napojach; ciekawym pomysłem jest też przyklejenie do spodu szafki wiszącej na ścianie namagnetyzowanej taśmy lub stalowej szyny i przyklejenie magnesów na wierzchnią część zakrętek do słoików z przyprawami
  • szafka: system półek wieszamy na wewnętrznej lub zewnętrznej stronie drzwiczek szafki
  • szafka pod okap kuchenny: okapy do zabudowy to idealne rozwiązanie dla osób, dla których ważna jest dodatkowa przestrzeń do przechowywania; pochłaniają one tłuszcz, wilgoć i nieprzyjemne zapachy bez niepotrzebnego zajmowania miejsca; przeznaczone są zarówno do szafek małych i standardowych (50-60 cm), jak i szerszych płyt grzewczych; co najważniejsze: szafka, w której zamontowany jest okap, staje się automatycznie doskonałą przestrzenią do trzymania przypraw - zlokalizowana jest bowiem tuż nad kuchenką
  • stojak na blacie: w sprzedaży dostępnych jest bardzo dużo specjalnych stojaków na przyprawy - dobrze organizują ich układ i pozwalają na ustawienie ich na blacie, z możliwością przesuwania stojaka bliżej i dalej kuchenki

Przyprawy poprawiają smak i zapach naszych potraw. Mają też pozytywny wpływ na kondycję fizyczną i psychiczną naszego organizmu. Właściwe ich przechowywanie pozwala gotować lepiej i łatwiej.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
60 min
4
Przetwory Marynowana dynia

Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...

Odsłon: 359

>60 min
4
Dania główne Grzyby leśne duszone w śmietanie

Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...

Odsłon: 283

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

6
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

16
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2