Spis treści:
Wyłożenie płaskiej blachy papierem do pieczenia, jak na przykład w przypadku przygotowywania pizzy czy pierników, nie jest niczym trudnym. Wystarczy ułożyć pojedynczy arkusz i gotowe. Problem pojawia się, kiedy trzeba dopasować go do keksówki, kwadratowej formy lub tortownicy. Jeżeli chcesz uniknąć frustracji oraz marnowania papieru do pieczenia, koniecznie sprawdź, w jaki sposób dopasować go do formy. Sprawdzimy również, którą stronę kładzie się papier do pieczenia.
Jak dopasować papier do pieczenia do formy?
Gotowanie i pieczenie to zadania, z którymi dopiero rozpoczynasz przygodę? A może jesteś jedną z tych osób, które lubią poszerzać wiedzę w tej dziedzinie? Niezależnie od tego, do którego grona należy, warto czerpać inspiracje z kulinarnych internetowych trików. Pytań dotyczących pieczenia pojawia się wiele. Internauci zastanawiają się, na przykład, jak korzystać z papieru do pieczenia. Pozornie wydaje się to oczywiste, papier powleczony warstwą tłuszczu ma zapobiegać przywieraniu ciasta do formy. Jeżeli jednak użyjemy go nieprawidłowo, i po prostu byle jak wciśniemy go do formy, ciasto może wyjść nieestetyczne.
Jeżeli chcesz wyłożyć papierem do pieczenia okrągłą formę (tortownicę), najlepiej zacznij od wycięcia kółka, którym wyłożysz dno. Wystarczy kawałek papieru zgiąć na cztery części, a następnie przyłożyć go do środka blachy, zaznaczając odległość od środka do obwodu. Teraz wytnij pół okrąg, po rozłożeniu papier utworzy koło. Brzeg tortownicy możesz wyłożyć paskiem papieru wyciętym z prostokąta lub posmarować ją tłuszczem. Możesz także położyć okrągłą formę na papierze i odrysować jej kształt ołówkiem, a następnie wyciąć idealny okrąg.
Dopasowanie papieru do keksówki lub prostokątnej formy jest bardzo proste, możesz wykorzystać dwa sposoby. Pierwszym z nich jest namoczenie papieru w wodzie, dokładne odciśnięcie, a następnie wyłożenie nim formy. Drugim będzie odwrócenie formy, przyłożenie papieru i dokładne dogięcie je do krawędzi naczynia. Następnie wystarczy zagiąć powstałe linie i odciąć kwadraty pomiędzy powstałymi bokami. Możesz także przyłożyć papier do pieczenia do odwróconej kwadratowej lub prostokątnej formy i to właśnie na niej zagiąć rogi, robiąc swego rodzaju zakładki. Teraz wystarczy odwrócić formę i włożyć papier do środka.
Którą stroną kładzie się papier do pieczenia?
Okazuje się, że wcale nie jest to takie oczywiste. Koniecznie zerknij, jaka informacja widnieje na opakowaniu papieru, ten powlekany jednostronnie powinien być układany "tłustą" stroną do góry, tak by przylegała do ciasta. W przypadku papieru do pieczenia, który powlekany jest obustronnie, nie ma to większego znaczenia. Okazuje się, że w ostateczności możesz wykorzystać również zwykły biały papier śniadaniowy, wówczas musisz go dodatkowo natłuścić, na przykład masłem lub margaryną.
Źródła: instagram.com/lux.ula, www.rynekpapierniczy.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Wyzwanie: Przedświąteczne sprzątanie »
Śledzie po grecku zawsze robią furorę. Ewa Wachowicz zapewnia: wszystkim smakują »
Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »