Spis treści:
- Jaki jest najstarszy przepis na piernika?
- Ile powinno leżakować ciasto na piernika?
- Jak zrobić piernik last minute?
- Jak zrobić ekspresowe pierniczki?
- Najlepsze przepisy na piernik i pierniczki
Uwielbiasz piernik? A czy wiesz, jaka mąka będzie do niego najlepsza? Czy rzeczywiście każde ciasto tego typu musi leżakować i jest już za późno na jego przygotowanie? A gdyby tak zrobić błyskawiczny piernik? Jak piec tego typu ciasto? Dzisiaj odpowiadamy na te i wiele innych pytań.
Sprawdź także: Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie. Top 5 wypieków na wigilijny stół
Pierniki na Boże Narodzenie - tradycja
Zastanawiałeś się, skąd w Polsce wzięła się tradycja jedzenia pierników i pierniczków na Boże Narodzenie? Pewnie nie, bo mało kto o tym myśli. Wszyscy skupiamy się przecież głównie na ich jedzeniu oraz pysznym aromacie tych wyjątkowych ciast i ciasteczek.
Niegdyś piernika nazywano „miodownikiem”. Służył głównie świętowaniu zamążpójścia córek. Gdy te się rodziły, przygotowywano ciasto na bazie miodu i mąki. Chowano je do piwnicy, by tam dojrzewało. Gdy córki wychodziły za mąż - pieczono ten wyjątkowy przysmak. Wówczas jednak nikt nie znał korzennej wersji. Ta podobno powstała przypadkiem.
Jak głoszą opowieści, jeden z uczniów piekarza pomylił się i wsypał korzenne przyprawy do ciasta. I tak powstał wypiek, który znamy do dziś. Czy tak było naprawdę? Oczywiście, że to tylko legenda. Kto wie, może jest w niej jednak nutka prawdy? Pierniki ponadto przez lata spożywane były przez żołnierzy. Ciasta te sprawdzały się na wojnie, bo miały długi termin przydatności.
Piernik - najstarszy przepis
Piernik kiedyś
Podobno najstarszy przepis na ciasto piernikowe pochodzi z 1725 roku. Co ciekawe, nie znalazł się w żadnej książce kucharskiej. Umieszczono go w publikacji medycznej. Ponoć wierzono w jego właściwości zdrowotne. Być może chodziło o to, że dodawał siły i krzepy? Albo o korzenne przyprawy, które ratowały od przeziębienia.
Piernik dzisiaj
Dzisiaj piernik kojarzy nam się głównie z Bożym Narodzeniem, choć trzeba przyznać, że nie jest to stricte wypiek świąteczny. Z czego jednak wynika jego popularność w tym szczególnym okresie? Chodzi o legendę piekarza Bartłomieja.
Ten podobno dwa dni przed Wigilią zawitał do piwniczki, w której znajdowały się beczki z wcześniej przygotowanym ciastem. W jednym z kątów Bartłomiej odnalazł baryłkę, która była pokryta bardzo grubą warstwą kurzu. Okazało się, że ze środka wydobył się niezwykły aromat korzenno-miodowy. Nikt nie wiedział, jak długo beczka tam leżała, ale jedno jest pewne - zapach był tak intensywny, że rozniósł się po całej piwnicy.
Bartłomiej zatem nie wahał się długo i zdecydował się podzielić tym cudownym aromatem. Upiekł z ciasta 611 pierników i w Wigilię zawiesił je na choince ustawionej przed warsztatem. Prosił dzieci, by częstowały się tymi pysznościami. Podobno to zapoczątkowało zwyczaj obdarowywania się słodkościami w święta.
Leżakowanie ciasta piernikowego
Tradycyjne ciasto piernikowe leżakuje głównie dlatego, aby nabrało odpowiedniego aromatu. Powinno się je przetrzymywać w naczyniach kamionkowych. Dlatego tak ważne jest to, aby wcześniej (minimum miesiąc) przygotować ciasto, które upieczone będzie cieszyć swoim smakiem domowników podczas świąt. Czy może się zepsuć? Raczej nie, gdyż miód pełni funkcję konserwującą. Po upieczeniu pierniki często są twarde, niemal jak kamień. Dlatego wymagają kolejnego leżakowania, najlepiej kilka tygodni. Wówczas gotowe ciasteczka przetrzymuje się w świątecznej puszce czy słoiku.
Piernik last minute. Czy jest sens go robić?
Święta lada moment, a ty nadal nie masz przygotowanego piernika czy pierniczków? Możesz wciąż upiec ciasto bez dojrzewania. Spróbuj zrobić tzw. piernik last minute. Jak sama nazwa wskazuje - ciasto to nie wymaga leżakowania. Sporo osób je przygotowuje i wychodzi im to świetnie. Może dołączysz do ich grona?
Jak zrobić piernik bez dojrzewania?
Oto bardzo ciekawy przepis na miękki piernik staropolski. Nikt nie pozna, że ciasto nie leżakowało.
Składniki
- Kostka masła
- 3/4 szklanki miodu
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- Szczypta kardamonu
- Pół łyżeczki cynamonu
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 4 łyżki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka orzechów włoskich drobno posiekanych
- 1 szklanka powideł śliwkowych
- 400 g masy marcepanowej
Polewa:
- 2 czekolady gorzkie
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
Do dekoracji: ulubione orzechy
Miękki piernik staropolski - przygotowanie
- Rozpuść masło z miodem, dodaj przyprawę, kakao, kardamon i cynamon. Podgrzej wszystko do temperatury ok. 60 stopni. Uważaj, aby nie zagotować. Odstaw do wystudzenia.
- Ubij jajka z cukrem na puch. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj masę z jajek i masę miodową. Wymieszaj. Na koniec wrzuć drobno posiekane orzechy.
- Blaszkę wysmaruj masłem, wlej masę piernikową i piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg). Sprawdź, czy ciasto jest już gotowe (metodą tzw. suchego patyczka). Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
- Przekrój ciasto na trzy części i przełóż je powidłami śliwkowymi. Potem rozwałkuj masę marcepanową i nałóż ją na piernik. Rozpuść składniki na polewę, lekko przestudź i polej ciasto. Udekoruj orzechami. Ten szybki piernik na pewno zachwyci wszystkich gości.
Miękkie pierniczki last minute - jak je przygotować?
A jak zrobić pierniczki bez dojrzewania? I tutaj mamy dla ciebie świetny przepis. Sprawdź:
Składniki
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka ulubionej konfitury
- Pół szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Wykonanie:
- Przesiej mąkę, wymieszaj z przyprawą, konfiturą, kakao i cukrem. Dodaj na środek zimne masło, jajko, płynny miód i całość zagnieć.
- Zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Piecz ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza.
- Odstaw do wystudzenia i podawaj.
Piernik - jak piec i jaka mąka będzie najlepsza?
Jak święta, to i piernik. Już wiesz, że zrobienie tego typu ciasta na krótki czas przed świętami jest możliwe. Jaka mąka będzie do niego najlepsza? Wybierz pszenną tortową. Wypiek, także ten „last minute”, uda się bez problemu. Samo pieczenie nie będzie skomplikowane. Większość przepisów podaje temperaturę 160 stopni (z termoobiegiem) lub 170 stopni bez termoobiegu.
Poniżej znajdziesz najlepsze przepisy na ekspresowy piernik:
3. Ekspresowy piernik - wilgotny i lekki
Zobacz przepisEkspresowy piernik - wilgotny i lekki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Ekspresowy piernik z polewą czekoladową
Zobacz przepisEkspresowy piernik z polewą czekoladową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Ekspresowy piernik bez miodu
Zobacz przepisEkspresowy piernik bez miodu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pierniczki Last Minute
Zobacz przepisPierniczki Last Minute / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pierniczki na ostatnią chwilę
Zobacz przepisPierniczki na ostatnią chwilę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Świąteczne pierniczki
Zobacz przepisŚwiąteczne pierniczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Pierniczki na Boże Narodzenie
Zobacz przepisPierniczki na Boże Narodzenie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Wyzwanie: Przedświąteczne sprzątanie »
Śledzie po grecku zawsze robią furorę. Ewa Wachowicz zapewnia: wszystkim smakują »
Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »