Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co zrobić, jeśli nie masz aż tyle czasu? Przygotuj nasz ekspresowy wilgotny piernik na oleju, który zrobi furorę nie tylko w czasie świąt. Świetnie smakuje również w okresie jesienno-zimowym do kawy piernikowej czy rozgrzewającej herbaty. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a każdy, kto go spróbuje wśród gości, poprosi cię o dodatkowy kawałek. Zapisz ten przepis na ciasto, bo będziesz chętnie do niego wracać.
Chcesz przygotować aromatyczne, wilgotne korzenne ciasto bez wielodniowego oczekiwania? Przygotuj nasz szybki piernik na oleju. Dzięki prostym składnikom i błyskawicznemu przygotowaniu możesz mieć gotowy pachnący wypiek idealny na Boże Narodzenie. Wyróżnia go przede wszystkim wilgotna i puszysta konsystencja, która utrzymuje się przez kilka dni. Właśnie dlatego pyszny wilgotny piernik na miodzie i oleju możesz przygotować dzień przed podaniem go na świąteczny stół.
W tym przepisie na piernik domowy proponujemy przełożenie go powidłami śliwkowymi. Dodają one kwaskowatego i owocowego smaku. Zwieńczeniem jest polewa czekoladowa, którą przygotujesz z kilku prostych składników: masła, kakao, cukru pudru i śmietanki 36%.
Ten ekspresowy piernik jest niezwykle wilgotny, co jest zasługą dodatku oleju i mleka, które świetnie wiążą wilgoć w cieście. W dodatku miód naturalnie zatrzymuje wodę i sprawia, że konsystencja nie wysycha po jednym dniu. Dodatkowo powidła śliwkowe i polewa urozmaicają ciasto na piernik, wpływając na przyjemną konsystencję podczas jedzenia.
Przepis ten dzieli się na kilka prostych etapów. Pierwszy z nich to przygotowanie ciasta na piernik, które jest ekspresowe. Wystarczy w jednej misce połączyć składniki mokre, w drugiej suche, a następnie całość delikatnie zmiksować. Właśnie dlatego ważne jest wcześniejsze przygotowanie i odmierzenie poszczególnych produktów spożywczych, aby łączenie ich nie sprawiło większego problemu. Zrobisz to w kilka minut, a do tego dolicz jeszcze niecałą godzinę w piekarniku.
Drugi etap to przygotowanie polewy, a właściwie połączenie składników w rondelku, podgrzanie i dokładne wymieszanie. Możesz to zrobić np. w trakcie pieczenia ciasta w piekarniku. Kiedy delikatnie zacznie gęstnieć po przestygnięciu, możesz ją wylać na wierzch świeżego i miękkiego piernika. Przepis zakłada również przełożenie powidłami śliwkowymi, co musisz zrobić przed wyłożeniem wierzchu polewą.
Urozmaicenie ciasta powidłami śliwkowymi i polewą możesz zaplanować np. dzień po upieczeniu wilgotnego piernika, nawet kilka godzin przed podaniem. Dzięki temu łatwiej zaplanujesz sobie pracę w kuchni.
Zanim zaczniesz, wyjmij jajka i mleko z lodówki, aby zdążyły się ogrzać do temperatury pokojowej. Dzięki temu ciasto na piernik lepiej się napowietrzy i równomiernie urośnie, bez ryzyka zapadniętego środka. Dokładnie wymieszaj mokre i suche składniki osobno. Pamiętaj, aby użyć produktów spożywczych dobrej jakości. Możesz też zrobić samodzielnie domową przyprawę do piernika.
Dopiero po przygotowaniu suchych i wilgotnych składników osobno, delikatnie połącz zawartość obu misek, mieszając tylko do momentu, aż zniknie sucha mąka. Nie miksuj zbyt długo. Konsystencja ciasta na piernik powinna być dość gęsta, ale wciąż lejąca.
Przygotuj też odpowiednio formę. Nawet jeśli wyłożysz blachę papierem do pieczenia, warto papier posmarować lekko olejem lub masłem, zwłaszcza przy bokach. Dzięki temu ciasto na pewno bez problemu odejdzie od papieru.
W naszym przepisie na wilgotny piernik zalecamy sprawdzić ciasto patyczkiem pod koniec pieczenia. Powinien wyjść suchy lub z pojedynczymi okruszkami. To znak, że konsystencja jest w porządku.
Bardzo ważne jest też samo stygnięcie wypieku. Aby jak najdłużej cieszyć się z wilgotnego i miękkiego piernika, zostaw go najpierw na kratce do całkowitego wystudzenia. Dopiero wtedy go przetnij na pół, aby wyłożyć powidła śliwkowe.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113060
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 583
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113060
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 583
Składniki
Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Składniki mokre na ciasto wymieszaj osobno, a suche osobno. Połącz wszystko delikatnie, ale dokładnie. Niewielką blachę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść. Piecz ok. 50 minut.
Wszystkie składniki na polewę stop w rondelku, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia, aby masa przestygła i zgęstniała.
Gdy ciasto wystygnie przekrój je wzdłuż na pół. W środek wyłóż powidła i wylej połowę polewy czekoladowej. Resztą polewy polej ciasto. Nie trzymaj piernika w lodówce.