Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Wilgotny piernik
  • Ciasta
  • Przepis na

Wilgotny piernik

14.07.2025 Odsłon: 90477
5.0 (113 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
smaker
smaker

Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co zrobić, jeśli nie masz aż tyle czasu? Przygotuj nasz ekspresowy wilgotny piernik na oleju, który zrobi furorę nie tylko w czasie świąt. Świetnie smakuje również w okresie jesienno-zimowym do kawy piernikowej czy rozgrzewającej herbaty. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a każdy, kto go spróbuje wśród gości, poprosi cię o dodatkowy kawałek. Zapisz ten przepis na ciasto, bo będziesz chętnie do niego wracać.

Sprawdzony przepis na piernik - wilgotny i szybki w wykonaniu 

Chcesz przygotować aromatyczne, wilgotne korzenne ciasto bez wielodniowego oczekiwania? Przygotuj nasz szybki piernik na oleju. Dzięki prostym składnikom i błyskawicznemu przygotowaniu możesz mieć gotowy pachnący wypiek idealny na Boże Narodzenie. Wyróżnia go przede wszystkim wilgotna i puszysta konsystencja, która utrzymuje się przez kilka dni. Właśnie dlatego pyszny wilgotny piernik na miodzie i oleju możesz przygotować dzień przed podaniem go na świąteczny stół. 

W tym przepisie na piernik domowy proponujemy przełożenie go powidłami śliwkowymi. Dodają one kwaskowatego i owocowego smaku. Zwieńczeniem jest polewa czekoladowa, którą przygotujesz z kilku prostych składników: masła, kakao, cukru pudru i śmietanki 36%.

Ten ekspresowy piernik jest niezwykle wilgotny, co jest zasługą dodatku oleju i mleka, które świetnie wiążą wilgoć w cieście. W dodatku miód naturalnie zatrzymuje wodę i sprawia, że konsystencja nie wysycha po jednym dniu. Dodatkowo powidła śliwkowe i polewa urozmaicają ciasto na piernik, wpływając na przyjemną konsystencję podczas jedzenia. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Ile czasu zajmuje przepis na piernik domowy? 

Przepis ten dzieli się na kilka prostych etapów. Pierwszy z nich to przygotowanie ciasta na piernik, które jest ekspresowe. Wystarczy w jednej misce połączyć składniki mokre, w drugiej suche, a następnie całość delikatnie zmiksować. Właśnie dlatego ważne jest wcześniejsze przygotowanie i odmierzenie poszczególnych produktów spożywczych, aby łączenie ich nie sprawiło większego problemu. Zrobisz to w kilka minut, a do tego dolicz jeszcze niecałą godzinę w piekarniku. 

Drugi etap to przygotowanie polewy, a właściwie połączenie składników w rondelku, podgrzanie i dokładne wymieszanie. Możesz to zrobić np. w trakcie pieczenia ciasta w piekarniku. Kiedy delikatnie zacznie gęstnieć po przestygnięciu, możesz ją wylać na wierzch świeżego i miękkiego piernika. Przepis zakłada również przełożenie powidłami śliwkowymi, co musisz zrobić przed wyłożeniem wierzchu polewą.  

Urozmaicenie ciasta powidłami śliwkowymi i polewą możesz zaplanować np. dzień po upieczeniu wilgotnego piernika, nawet kilka godzin przed podaniem. Dzięki temu łatwiej zaplanujesz sobie pracę w kuchni. 

Jak upiec piernik, aby był wilgotny i miękki? 

Zanim zaczniesz, wyjmij jajka i mleko z lodówki, aby zdążyły się ogrzać do temperatury pokojowej. Dzięki temu ciasto na piernik lepiej się napowietrzy i równomiernie urośnie, bez ryzyka zapadniętego środka. Dokładnie wymieszaj mokre i suche składniki osobno. Pamiętaj, aby użyć produktów spożywczych dobrej jakości. Możesz też zrobić samodzielnie domową przyprawę do piernika. 

Dopiero po przygotowaniu suchych i wilgotnych składników osobno, delikatnie połącz zawartość obu misek, mieszając tylko do momentu, aż zniknie sucha mąka. Nie miksuj zbyt długo. Konsystencja ciasta na piernik powinna być dość gęsta, ale wciąż lejąca.  

Przygotuj też odpowiednio formę. Nawet jeśli wyłożysz blachę papierem do pieczenia, warto papier posmarować lekko olejem lub masłem, zwłaszcza przy bokach. Dzięki temu ciasto na pewno bez problemu odejdzie od papieru. 

W naszym przepisie na wilgotny piernik zalecamy sprawdzić ciasto patyczkiem pod koniec pieczenia. Powinien wyjść suchy lub z pojedynczymi okruszkami. To znak, że konsystencja jest w porządku.  

Bardzo ważne jest też samo stygnięcie wypieku. Aby jak najdłużej cieszyć się z wilgotnego i miękkiego piernika, zostaw go najpierw na kratce do całkowitego wystudzenia. Dopiero wtedy go przetnij na pół, aby wyłożyć powidła śliwkowe.  

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przetwory

Pikle ogórkowe w musztardzie

Przetwory Pikle ogórkowe w musztardzie

Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...

  • Przyprawy

Odsłon: 1825

> 60 min >60 min
4
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Placki ziemniaczane po mazursku

Dania główne Placki ziemniaczane po mazursku

Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Mięta
  • Placki

Odsłon: 8389

do 30 min 30 min
9
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Pikle ogórkowe na słodko

Przetwory Pikle ogórkowe na słodko

Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...

  • Przyprawy

Odsłon: 770

> 60 min >60 min
5

Przepis dnia

bryssska
bryssska
Przetwory

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1253721

> 60 min >60 min
4746
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Placki ziemniaczane

Przekąski Placki ziemniaczane

Polecam.

  • Impreza
  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1482

do 30 min 30 min
27
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Jagodowe orzeźwienie

Ciasta Jagodowe orzeźwienie

Aksamitna konsystencja, delikatny i subtelny smak , wprost do niedzielnej kawy.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Komunia
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 862

do 60 min 60 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przetwory

Pikle ogórkowe w musztardzie

Przetwory Pikle ogórkowe w musztardzie

Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...

  • Przyprawy

Odsłon: 1825

> 60 min >60 min
4
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Placki ziemniaczane po mazursku

Dania główne Placki ziemniaczane po mazursku

Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Mięta
  • Placki

Odsłon: 8389

do 30 min 30 min
9
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Pikle ogórkowe na słodko

Przetwory Pikle ogórkowe na słodko

Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...

  • Przyprawy

Odsłon: 770

> 60 min >60 min
5

Przepis dnia

bryssska
bryssska
Przetwory

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1253721

> 60 min >60 min
4746
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Placki ziemniaczane

Przekąski Placki ziemniaczane

Polecam.

  • Impreza
  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1482

do 30 min 30 min
27
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Jagodowe orzeźwienie

Ciasta Jagodowe orzeźwienie

Aksamitna konsystencja, delikatny i subtelny smak , wprost do niedzielnej kawy.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Komunia
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 862

do 60 min 60 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Wilgotny piernik
Autor:
smaker
do 30 min
> 6 osób

Składniki

Ciasto:
  • 3 jajka,
  • szklanka mleka (ok. 250 ml),
  • 2 łyżki miodu,
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego,
  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • szklanka cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • duża paczka przyprawy do piernika,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki sody.
Polewa i masa czekoladowa:
  • 4 łyżki masła,
  • 6 łyżek kakao (gorzkiego),
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 10 łyżek śmietanki 36%.
Do przełożenia:
  • szklanka powideł śliwkowych.
Sposób przygotowania:
1

Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Składniki mokre na ciasto wymieszaj osobno, a suche osobno. Połącz wszystko delikatnie, ale dokładnie. Niewielką blachę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść. Piecz ok. 50 minut.

2

Wszystkie składniki na polewę stop w rondelku, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia, aby masa przestygła i zgęstniała.

3

Gdy ciasto wystygnie przekrój je wzdłuż na pół. W środek wyłóż powidła i wylej połowę polewy czekoladowej. Resztą polewy polej ciasto. Nie trzymaj piernika w lodówce.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki