Dania jednogarnkowe

Po skończonej kolacji wigilijnej zawsze przychodzi pora na coś słodkiego. W niektórych domach królują serniki, w innych makowce, często nie może zabraknąć również aromatycznego piernika lub wypełnionego bakaliami keksu. Zabiegane gospodynie wybierają natomiast ciasta bez pieczenia. Sprawdź, jakie ciasta zrobić na Boże Narodzenie.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przedświąteczny czas wiąże się z licznymi przygotowaniami, które w większości toczą się w kuchni. Do obowiązkowej pozycji na liście zadań do zrobienia, należy oczywiście upieczenie ciasta na Boże Narodzenie. Zastanawiasz się, jakie wypieki przygotować w tym roku? W poniższym artykule znajdziesz wiele ciekawych przepisów na bożonarodzeniowe wypieki.

Sprawdź także: Jak zrobić marcepan? Ten migdałowy przysmak przygotujesz w domu!

Makowiec idealny – jak go zrobić?

Makowiec z bakaliami to jedno z ulubionych ciast Polaków, które serwujemy na Boże Narodzenie. Mak można przygotować samodzielnie, czyli namoczyć go, ugotować, zmielić oraz dodać wszelkie niezbędne dodatki, np. miód, orzechy czy bakalie. Szybszą i wygodniejszą opcją będzie skorzystanie z gotowej masy makowej z puszki, wówczas należy zwrócić szczególną uwagę na jego skład. Tak, by w twoim cieście nie znalazły się zbędne substancje i konserwanty.  W zależności od regionu Polski makowce przygotowywane są na różne sposoby. Świetnie będzie smakować zarówno w formie makowej rolady, drożdżowego placka, jak i w klasycznej wersji na kruchym cieście z kruszonką i lukrem. Sprawdź, jakie makowce wyczarowali nasi użytkownicy.

Makowiec

 Makowiec Zobacz przepis

Makowiec / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Rolada makowa

 Rolada makowa Zobacz przepis

Rolada makowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Prosty przepis na makowiec

 Prosty przepis na makowiec Zobacz przepis

Prosty przepis na makowiec / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Tradycyjny makowiec

 Tradycyjny makowiec Zobacz przepis

Tradycyjny makowiec / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Domowy makowiec

 Domowy makowiec Zobacz przepis

Domowy makowiec / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mak miał ogromne znaczenie w ludowych wierzeniach. Symbolizował on bogactwo, płodność i dobrostan, dlatego na świątecznych stołach obowiązkowo musiały znaleźć się potrawy z dodatkiem maku. Ponadto, dziewczęta, które zajmowały się ucieraniem maku do wigilijnych przysmaków, miały dzięki temu szybko wyjść za mąż.

Najlepszy sernik na Boże Narodzenie

Jaki jest sernik idealny? Dla jednych będzie to ten przygotowany na kruchym cieście, drudzy uważają, że w prawdziwym serniku powinno znaleźć się sporo jajek oraz tłusty twaróg, który samodzielnie zmielimy. Istnieje również spora grupa zwolenników delikatnych, wysokich serników w stylu nowojorskim. Inną poważną kwestią, trudną do rozstrzygnięcia, jest zasadność dodawania rodzynek do sernika. Oto kilka przepisów na wyborne serniki.

Sernik

 Sernik Zobacz przepis

Sernik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Świąteczny sernik z kokosem na cienkim cieście

 Świąteczny sernik z kokosem na cienkim cieście Zobacz przepis

Świąteczny sernik z kokosem na cienkim cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sernik z kajmakiem

 Sernik z kajmakiem Zobacz przepis

Sernik z kajmakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Bożonarodzeniowy sernik

 Bożonarodzeniowy sernik Zobacz przepis

Bożonarodzeniowy sernik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Świąteczny sernik

 Świąteczny sernik Zobacz przepis

Świąteczny sernik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co ciekawe, sernik znany był już w czasach starożytnych. Wzmianki o tym pysznym wypieku znaleźć można było w zapiskach greckiego filozofa Agimusa. Do Polski trafił natomiast za sprawą Jana III Sobieskiego, który przepis na sernik przywiózł z Wiednia. 

Piernik bożonarodzeniowy – ciasto pachnące świętami

Kiedy w domu poczujesz zapach piekącego się piernika, możesz być pewny, że święta już za pasem. Tradycyjny piernik w Polsce przygotowywany był już w XII wieku. Oczywiście swój niepowtarzalny smak zawdzięcza korzennym przyprawom, do których należą między innymi: cynamon, gałka muszkatołowa, anyż czy goździki. 

Najstarsze przepisy na bożonarodzeniowy piernik dojrzewający pieczony przez nasze babcie, często wymagał bardzo długiego czasu oczekiwania. Niektóre receptury zalecają odstawienie ciasta po wyrobieniu nawet na miesiąc! Jeśli jednak potrzebujesz przepisu na szybki piernik, koniecznie zajrzyj do propozycji naszych użytkowników.

Piernik

 Piernik Zobacz przepis

Piernik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Piernik z kakao

 Piernik z kakao Zobacz przepis

Piernik z kakao / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Aromatyczny piernik

 Aromatyczny piernik Zobacz przepis

Aromatyczny piernik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Bożonarodzeniowy piernik

 Bożonarodzeniowy piernik Zobacz przepis

Bożonarodzeniowy piernik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wyborny piernik

 Wyborny piernik Zobacz przepis

Wyborny piernik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeżeli chcesz, żeby piernik był bardziej wilgotny, możesz przełożyć go powidłami. Świetnie sprawdzą się te przygotowane ze śliwek, nadadzą one słodko-kwaśnego akcentu, który dodatkowo podbije smak ciasta. Niektórzy decydują się również na oblanie piernika czekoladą, warstwą lukru lub oprószenie go cukrem pudrem. 

Jak upiec keks?

Keks to ciasto na Boże Narodzenie z pewnością podbije kubki wszystkich miłośników bakalii. Według staropolskich wierzeń duża ilość słodkich, suszonych owoców i orzechów w cieście symbolizuje pomyślność i bogactwo na nowy rok. Natomiast nazwa „keks” pochodzi prawdopodobnie od prostokątnej formy, w której jest pieczony, czyli „keksówki”. To ciasto biszkoptowe z dodatkiem mnóstwa bakalii, między innymi: orzechów, skórki pomarańczowej, rodzynek czy suszonych moreli. Sprawdź, jak wyczarować idealny keks.

Keks

 Keks Zobacz przepis

Keks / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Keks z żurawiną

 Keks z żurawiną Zobacz przepis

Keks z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Keks z polewą czekoladową

 Keks z polewą czekoladową Zobacz przepis

Keks z polewą czekoladową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Domowy keks

 Domowy keks Zobacz przepis

Domowy keks / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Keks z lukrem

 Keks z lukrem Zobacz przepis

Keks z lukrem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Skąd pochodzi keks? Ciasto to tradycyjnie przygotowywane było w Anglii. Do tej pory przygotowuje się je na święta Bożego Narodzenia. 

Ciasta bez pieczenia na Boże Narodzenie

Ciasta, które nie wymagają pieczenia to wariant dla osób, którym wiecznie brakuje czasu. Dużym plusem jest również spora oszczędność prądu, w końcu rozgrzany piekarnik, który pracuje przez długi czas, pobiera sporo energii. Wariacji na temat ciast bez pieczenia jest wiele. Możesz przygotować je na klasycznych biszkoptach, użyć masy z pokruszonych, kruchych ciasteczek z roztopionym masłem lub przygotować spód na bazie orzechów, daktyli i kakao. Do tych deserów świetnie sprawdzi się kremowy serek mascarpone lub ubita śmietanka kremówka. Dodaj ulubione orzechy, kajmak lub roztopioną czekoladę. Obiecujemy, będzie pysznie. Poniżej znajdziesz najlepsze przepisy na ciasta bez pieczenia, przygotowane przez naszych użytkowników.

Ciasto bez pieczenia - snikers

 Ciasto bez pieczenia - snikers Zobacz przepis

Ciasto bez pieczenia - snikers / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ciasto bez pieczenia z herbatnikami

 Ciasto bez pieczenia z herbatnikami Zobacz przepis

Ciasto bez pieczenia z herbatnikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wafelek - ciasto bez pieczenia

 Wafelek - ciasto bez pieczenia Zobacz przepis

Wafelek - ciasto bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ciasto bez pieczenia Afrodyta

 Ciasto bez pieczenia Afrodyta Zobacz przepis

Ciasto bez pieczenia Afrodyta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach

 Ciasto bez pieczenia na herbatnikach Zobacz przepis

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Świąteczne ciasto bez pieczenia

 Świąteczne ciasto bez pieczenia Zobacz przepis

Świąteczne ciasto bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Rozpuść w mleku lub dosyp do kawy. Takie obniży ciśnienie »

Jak mrozić pierogi, żeby się nie sklejały? Metody są dwie »

Tradycyjne zimowe przysmaki z różnych stron Europy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek dyniowy

Puszysty chlebek dyniowy o lekko słodkawym smaku. Długo zachowuje swoją śwież...

Odsłon: 2324

60 min
3
Ciasta Ciasto z jednego jajka

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...

Odsłon: 2788

30 min
4

Przepis dnia

Ciasta Szarlotka z pianką budyniową

Ciasto jest wyśmienite, wielowarstwowe począwszy od kruchego, aromatycznego s...

Odsłon: 14963

60 min
53
15 min
10
15 min
3
Desery Szyszki

Kiedyś robione na każde Święta, dziś trochę zapomniane. Szybkie, łatwe, bardz...

Odsłon: 1164

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Domowy syrop z goździków i miodu. Szybko działa na uporczywy kaszel

Goździki to przyprawa przeciwwirusowa, która wspaniale rozgrzewa i pomaga zwalczyć infekcję. Właśnie dlatego jest głównym składnikiem domowego spec...

10
Informacje Kołduny, kryszonka, chak-chak. Najsmaczniejsze potrawy kuchni tatarskiej

Kuchnia tatarska charakteryzuje się przede wszystkim aromatycznymi przyprawami, których mnóstwo spotkamy w Środkowej Azji. Wyróżnia się doskonale p...

3
Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

4
Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7