W Polsce jednym z najpopularniejszych ciast jest piernik. Przepisów na to ciasto znajdziemy bardzo dużo. Zaletą piernika są przyprawy. Aromatyczny imbir, cynamon, nutka pieprzu. Miód, który stanowi doskonały zamiennik cukru, a zarazem nadaje ciastu specyficznego zapachu i smaku. Nie kiedy możemy spotkać piernika z dodatkiem orzechów czy rodzynek. Ja jednak preferuję wersję bez takich dodatków. Moim zdaniem do takiego tradycyjnego ciasta nie potrzeba nic dodawać.
Piernik
Składniki
- mąka 360 g
- miód 200 g
- masło 150 g
- czekolada 70 % 100 g
- Cukier puder 50 g
- przyprawy do piernika 30 g
- kakao 30 g
- Soda oczyszczona 15 g
- jajka 4 szt.
Składniki
- mąka 360 g
- miód 200 g
- masło 150 g
- czekolada 70 % 100 g
- Cukier puder 50 g
- przyprawy do piernika 30 g
- kakao 30 g
- Soda oczyszczona 15 g
- jajka 4 szt.

Etapy przygotowania
Żółtka oddziel od białek. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj stopniowo żółtka. Następnie dodaje miód i krótko miksuj. Do masy przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika. Ponownie miksujemy. Z białek ubijamy pianę, którą dodajemy do masy. Mieszamy. Do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut. Studzimy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy piernika.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 97

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2160

Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Warzywa
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 1010
Ostatnio komentowane przepisy
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 97

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2160

Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Warzywa
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 1010



Składniki
- mąka 360 g
- miód 200 g
- masło 150 g
- czekolada 70 % 100 g
- Cukier puder 50 g
- przyprawy do piernika 30 g
- kakao 30 g
- Soda oczyszczona 15 g
- jajka 4 szt.
Żółtka oddziel od białek. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj stopniowo żółtka. Następnie dodaje miód i krótko miksuj. Do masy przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika. Ponownie miksujemy. Z białek ubijamy pianę, którą dodajemy do masy. Mieszamy. Do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut. Studzimy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy piernika.
Możesz podać wymiary formy keksowej, jakiej użyłaś w przepisie na ten piernik? :)