Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Polsce jednym z najpopularniejszych ciast jest piernik. Przepisów na to ciasto znajdziemy bardzo dużo. Zaletą piernika są przyprawy. Aromatyczny imbir, cynamon, nutka pieprzu. Miód, który stanowi doskonały zamiennik cukru, a zarazem nadaje ciastu specyficznego zapachu i smaku. Nie kiedy możemy spotkać piernika z dodatkiem orzechów czy rodzynek. Ja jednak preferuję wersję bez takich dodatków. Moim zdaniem do takiego tradycyjnego ciasta nie potrzeba nic dodawać.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 239
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 2271
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1828
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3525
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 28247
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 239
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 2271
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1828
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3525
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 28247
Składniki
Żółtka oddziel od białek. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj stopniowo żółtka. Następnie dodaje miód i krótko miksuj. Do masy przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika. Ponownie miksujemy. Z białek ubijamy pianę, którą dodajemy do masy. Mieszamy. Do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut. Studzimy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy piernika.