Ciasto Uśmiech teścia to połączenie ciemnego i jasnego biszkoptu przełamane delikatnym kremem kawowym. Wyjątkowym akcentem jest dodatek wiśni macerowanych w likierze. Ten wyjątkowy, bogaty wypiek uświetni stoły rodzinnych przyjęć i uroczystości, wywołując uśmiech na twarzach wszystkich gości.
Ciasto Uśmiech teścia
Składniki
Biszkopt ciemny:
- 160 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki kakao w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru białego
- 6 jaj
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka octu
Biszkopt jasny:
- 80 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 3 jaja
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka oleju
- Krem kawowy:
- 100 g białej czekolady
- 200 ml śmietanki 30 %
- 400 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- opcjonalnie – 1 łyżka likieru kawowego
Dodatki:
- 200 g wiśni z kompotu
- 90 ml likieru wiśniowego lub wiśniówki
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- kakao w proszku lub tarta czekolada do wykończenia
Składniki
Biszkopt ciemny:
- 160 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki kakao w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru białego
- 6 jaj
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka octu
Biszkopt jasny:
- 80 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 3 jaja
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka oleju
- Krem kawowy:
- 100 g białej czekolady
- 200 ml śmietanki 30 %
- 400 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- opcjonalnie – 1 łyżka likieru kawowego
Dodatki:
- 200 g wiśni z kompotu
- 90 ml likieru wiśniowego lub wiśniówki
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- kakao w proszku lub tarta czekolada do wykończenia

Etapy przygotowania
Wykonaj biszkopt kakaowy. W misce wymieszaj suche składniki: przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Do miski wbij białka i ubij na sztywną pianę utrwalając cukrem. Żółtka roztrzep, dolewając ocet i cienką strużką przelewaj do ubitych białek. Wymieszaj puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj suche składniki. Wymieszaj delikatnie całość do połączenia składników. Na koniec wlej olej i wymieszaj ostatni raz. Następnie przelej ciasto do foremki (22 x 30 cm) i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 25-30 minut. Po upieczeniu wyjmij biszkopt do ostudzenia. Aby wykonać jasny biszkopt, postępuj analogicznie, eliminując z przepisu kakao. Przelej ciasto do formy o takich samych wymiarach i piecz ok. 17-20 minut w 180°C.
Podczas pieczenia i studzenia biszkoptów możesz wykonać krem. Do miski wsyp posiekaną białą czekoladę. Wlej śmietankę do garnka i podgrzej, aż będzie gorąca (jednak nie doprowadzaj do wrzenia). Gorącą śmietanką zalej czekoladę, poczekaj kilka minut i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie odstaw do schłodzenia. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną, następnie dodaj przestudzoną śmietanę i zmiksuj całość. Na koniec możesz dodać likier kakaowy i w razie potrzeby więcej cukru pudru. Odstaw masę do lodówki do schłodzenia.
Wiśnie odsącz z kompotu i wrzuć do alkoholu. Jeśli ciasto ma być bezalkoholowe, użyj owoców bezpośrednio z syropu. Sprawdzą się także mrożone wiśnie.
Złóż ciasto. Ciemny biszkopt przetnij ostrym nożem na dwa blaty. Na dolnym placku rozłóż 1/3 kremu kawowego i rozłóż odsączone z likieru wiśnie. Następnie przykryj drugim czekoladowym plackiem. Po czym wyłóż kolejną porcję masy i ułóż jasny biszkopt. Lekko ugnieć ciasto otwartą dłonią i wyłóż ostatnią porcję kremu. Na wierzchu ciasta rozsmaruj ubitą na sztywno z cukrem pudrem zimną śmietanę kremówkę oraz wykończ wypiek posypując go kakao w proszku lub tartą czekoladą. Wstaw ciasto do lodówki na minimum 2 godziny i podawaj schłodzone.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 178

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 465
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 178

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 465



Składniki
- 160 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki kakao w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru białego
- 6 jaj
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka octu
- 80 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 3 jaja
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka oleju
- Krem kawowy:
- 100 g białej czekolady
- 200 ml śmietanki 30 %
- 400 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- opcjonalnie – 1 łyżka likieru kawowego
- 200 g wiśni z kompotu
- 90 ml likieru wiśniowego lub wiśniówki
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- kakao w proszku lub tarta czekolada do wykończenia
Wykonaj biszkopt kakaowy. W misce wymieszaj suche składniki: przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Do miski wbij białka i ubij na sztywną pianę utrwalając cukrem. Żółtka roztrzep, dolewając ocet i cienką strużką przelewaj do ubitych białek. Wymieszaj puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj suche składniki. Wymieszaj delikatnie całość do połączenia składników. Na koniec wlej olej i wymieszaj ostatni raz. Następnie przelej ciasto do foremki (22 x 30 cm) i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 25-30 minut. Po upieczeniu wyjmij biszkopt do ostudzenia. Aby wykonać jasny biszkopt, postępuj analogicznie, eliminując z przepisu kakao. Przelej ciasto do formy o takich samych wymiarach i piecz ok. 17-20 minut w 180°C.
Podczas pieczenia i studzenia biszkoptów możesz wykonać krem. Do miski wsyp posiekaną białą czekoladę. Wlej śmietankę do garnka i podgrzej, aż będzie gorąca (jednak nie doprowadzaj do wrzenia). Gorącą śmietanką zalej czekoladę, poczekaj kilka minut i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie odstaw do schłodzenia. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną, następnie dodaj przestudzoną śmietanę i zmiksuj całość. Na koniec możesz dodać likier kakaowy i w razie potrzeby więcej cukru pudru. Odstaw masę do lodówki do schłodzenia.
Wiśnie odsącz z kompotu i wrzuć do alkoholu. Jeśli ciasto ma być bezalkoholowe, użyj owoców bezpośrednio z syropu. Sprawdzą się także mrożone wiśnie.
Złóż ciasto. Ciemny biszkopt przetnij ostrym nożem na dwa blaty. Na dolnym placku rozłóż 1/3 kremu kawowego i rozłóż odsączone z likieru wiśnie. Następnie przykryj drugim czekoladowym plackiem. Po czym wyłóż kolejną porcję masy i ułóż jasny biszkopt. Lekko ugnieć ciasto otwartą dłonią i wyłóż ostatnią porcję kremu. Na wierzchu ciasta rozsmaruj ubitą na sztywno z cukrem pudrem zimną śmietanę kremówkę oraz wykończ wypiek posypując go kakao w proszku lub tartą czekoladą. Wstaw ciasto do lodówki na minimum 2 godziny i podawaj schłodzone.
Kocham te nazwy :))) zawsze poprawiają mi humor, a ciasto wygląda smakowicie, dzięki za przepis!
Pyszotka:)
Piękne, pyszne ciasto. Super smak i piękny wygląd.;)