Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Uśmiech teścia to połączenie ciemnego i jasnego biszkoptu przełamane delikatnym kremem kawowym. Wyjątkowym akcentem jest dodatek wiśni macerowanych w likierze. Ten wyjątkowy, bogaty wypiek uświetni stoły rodzinnych przyjęć i uroczystości, wywołując uśmiech na twarzach wszystkich gości.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 57
Przepis dnia
Pyszna zapiekanka z kilku składników.
Odsłon: 7760
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 41
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 57
Przepis dnia
Pyszna zapiekanka z kilku składników.
Odsłon: 7760
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 41
Składniki
Wykonaj biszkopt kakaowy. W misce wymieszaj suche składniki: przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Do miski wbij białka i ubij na sztywną pianę utrwalając cukrem. Żółtka roztrzep, dolewając ocet i cienką strużką przelewaj do ubitych białek. Wymieszaj puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj suche składniki. Wymieszaj delikatnie całość do połączenia składników. Na koniec wlej olej i wymieszaj ostatni raz. Następnie przelej ciasto do foremki (22 x 30 cm) i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 25-30 minut. Po upieczeniu wyjmij biszkopt do ostudzenia. Aby wykonać jasny biszkopt, postępuj analogicznie, eliminując z przepisu kakao. Przelej ciasto do formy o takich samych wymiarach i piecz ok. 17-20 minut w 180°C.
Podczas pieczenia i studzenia biszkoptów możesz wykonać krem. Do miski wsyp posiekaną białą czekoladę. Wlej śmietankę do garnka i podgrzej, aż będzie gorąca (jednak nie doprowadzaj do wrzenia). Gorącą śmietanką zalej czekoladę, poczekaj kilka minut i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie odstaw do schłodzenia. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną, następnie dodaj przestudzoną śmietanę i zmiksuj całość. Na koniec możesz dodać likier kakaowy i w razie potrzeby więcej cukru pudru. Odstaw masę do lodówki do schłodzenia.
Wiśnie odsącz z kompotu i wrzuć do alkoholu. Jeśli ciasto ma być bezalkoholowe, użyj owoców bezpośrednio z syropu. Sprawdzą się także mrożone wiśnie.
Złóż ciasto. Ciemny biszkopt przetnij ostrym nożem na dwa blaty. Na dolnym placku rozłóż 1/3 kremu kawowego i rozłóż odsączone z likieru wiśnie. Następnie przykryj drugim czekoladowym plackiem. Po czym wyłóż kolejną porcję masy i ułóż jasny biszkopt. Lekko ugnieć ciasto otwartą dłonią i wyłóż ostatnią porcję kremu. Na wierzchu ciasta rozsmaruj ubitą na sztywno z cukrem pudrem zimną śmietanę kremówkę oraz wykończ wypiek posypując go kakao w proszku lub tartą czekoladą. Wstaw ciasto do lodówki na minimum 2 godziny i podawaj schłodzone.