Dania jednogarnkowe

Jak zrobić marcepan? Ten migdałowy przysmak przygotujesz w domu!

Marcepan to jeden z tych produktów, który dzieli ludzi na dwa obozy. Jedni go uwielbiają, drudzy po ugryzieniu marcepanowych łakoci czują wielkie rozczarowanie. Słodycz ten może być jednak bardzo przydatny, podczas cukierniczych wyzwań w kuchni. Sprawdź, jak zrobić marcepan w domu.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ta słodka masa cukiernicza ma długą tradycję, na Stary Kontynent przywędrowała najprawdopodobniej z Persji, czyli dzisiejszego Iranu. Miastem, które uważa się za stolicę marcepanu w Europie, jest niemiecka Lubeka. Nie tylko można zakupić tam najlepsze marcepanowe wyroby, ale i odwiedzić restauracje serwujące ciasta i desery na bazie tego składnika. Bardzo popularny jest również marcepan produkowany w hiszpańskim Toledo.

Na co dzień najczęściej marcepan możemy spotkać w postaci cukierków lub pralinek oblanych czekoladą. Okazuje się również, że ta słodka masa może przydać się nam do przygotowania domowych wypieków. W poniższym materiale podpowiemy ci, jak zrobić marcepan we własnej kuchni.

Sprawdź także: Ciasta na Boże Narodzenie. Te przepisy zrobisz błyskawicznie!

Co to jest marcepan?

Marcepan to masa cukiernicza, która przygotowywana jest z mieszanki cukru, mielonych prażonych migdałów i olejku migdałowego. Pod wpływem ciepła staje się niezwykle plastyczna, dzięki czemu świetnie nadaje się do przygotowywania nawet najbardziej skomplikowanych ozdób cukierniczych. Marcepan pomimo tego, że jest bardzo smaczny, ma również sporo kalorii, w 100 g tej słodkiej masy znajduje się około 450 kcal.

Jak zrobić marcepan?

Masę marcepanową, którą używa się do przygotowywania ciast, ciasteczek i innych deserów, bez problemu można kupić w sklepie. Warto jednak pokusić się o przygotowanie marcepanu w domu, jest to niezwykle proste. Dodatkowo w ten sposób unikniesz chemicznych składników, które często dodawane są do sklepowej masy marcepanowej. Jak zrobić marcepan? Będziesz potrzebować następujących składników: 250 g migdałów, 250 g cukru pudru, kilka kropli ekstraktu migdałowego, 30 ml alkoholu – dobrze sprawdzi się likier Amaretto lub ciemny rum, aby zrobić wersję bezalkoholową, użyj wody różanej.

Zacznij od obrania migdałów, w tym celu przełóż je do miski, zalej gorącą wodą i odczekaj około 10 minut. Następnie odcedź je, pozbądź się skórek i dokładnie osusz. Następnie zmiksuj migdały na gładką masę. Migdałową mąkę połącz z cukrem pudrem oraz wybranym alkoholem lub wodą różaną. Zagnieć masę ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Taką zrobiony marcepan możesz od razu wykorzystać lub owinąć go w folię spożywczą i schować do lodówki na później.

Do czego wykorzystać marcepan?

Marcepan możesz użyć do przekładania piernika lub jako tynk (zewnętrzna warstwa) do tortów. Świetnie sprawdzi się również do samodzielnego zrobienia ozdób na ciasto. Jeśli lubisz połączenie marcepanu i czekolady, możesz przygotować pyszne domowe trufle. Sprawdź, jakie smakołyki z marcepanu zrobili nasi użytkownicy.

1. Muffiny z marcepanem

 Muffiny z marcepanem Zobacz przepis

Muffiny z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Bałwanek z marcepanu

 Bałwanek z marcepanu Zobacz przepis

Bałwanek z marcepanu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Bajaderki z marcepanem

 Bajaderki z marcepanem Zobacz przepis

Bajaderki z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Rogaliki z marcepanem

 Rogaliki z marcepanem Zobacz przepis

Rogaliki z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Szarlotka z marcepanem

 Szarlotka z marcepanem Zobacz przepis

Szarlotka z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Babka z marcepanem

 Babka z marcepanem Zobacz przepis

Babka z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Ciasto bawełniane z marcepanem

 Ciasto bawełniane z marcepanem Zobacz przepis

Ciasto bawełniane z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Tort orzechowy z marcepanem

 Tort orzechowy z marcepanem Zobacz przepis

Tort orzechowy z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pierniczki z marcepanem i dżemem

 Pierniczki z marcepanem i dżemem Zobacz przepis

Pierniczki z marcepanem i dżemem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Ciasto marcepanowo-pomarańczowe

 Ciasto marcepanowo-pomarańczowe Zobacz przepis

Ciasto marcepanowo-pomarańczowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Rozpuść w mleku lub dosyp do kawy. Takie obniży ciśnienie »

Jak mrozić pierogi, żeby się nie sklejały? Metody są dwie »

Tradycyjne zimowe przysmaki z różnych stron Europy »

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Rogaliki z dżemem wiśniowym

Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...

Odsłon: 48

30 min
3
Przekąski Kalafior w panierce

Polecam kalafior w panierce który uwielbia cała moja rodzinka. Jeżeli Wy lubi...

Odsłon: 44

30 min
4
Ciasta Ciasto z serem i jabłkami

Ciasto z serem i jabłkami, czyli połączenie sernika z jabłecznikiem, to dobry...

Odsłon: 1470

30 min
4
Ciasta Szarlotka z kratką

Szarlotka z kratką to klasyka cukiernictwa, która kusi aromatem cynamonowych...

Odsłon: 971

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

4
Ewa gotuje Miss na Antarktydzie, czyli nowa korona Ewy Wachowicz!

Ewa Wachowicz, Miss Polonia, osobowość telewizyjna i gospodyni programu „Ewa gotuje” w styczniu wyrusza na Antarktydę, by zdobyć ostatni szczyt Kor...

0
Informacje Surówki do obiadu. TOP 7 surówek, które pasują do każdego dania

Surówka to nieodłączny element obiadu, bez którego danie to nie ma racji bytu. Podkreśla ona jego charakter, dodaje mu smaku, a także sprawia, że n...

7