Jak zrobić marcepan? Ten migdałowy przysmak przygotujesz w domu!

Marcepan to jeden z tych produktów, który dzieli ludzi na dwa obozy. Jedni go uwielbiają, drudzy po ugryzieniu marcepanowych łakoci czują wielkie rozczarowanie. Słodycz ten może być jednak bardzo przydatny, podczas cukierniczych wyzwań w kuchni. Sprawdź, jak zrobić marcepan w domu.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ta słodka masa cukiernicza ma długą tradycję, na Stary Kontynent przywędrowała najprawdopodobniej z Persji, czyli dzisiejszego Iranu. Miastem, które uważa się za stolicę marcepanu w Europie, jest niemiecka Lubeka. Nie tylko można zakupić tam najlepsze marcepanowe wyroby, ale i odwiedzić restauracje serwujące ciasta i desery na bazie tego składnika. Bardzo popularny jest również marcepan produkowany w hiszpańskim Toledo.

Na co dzień najczęściej marcepan możemy spotkać w postaci cukierków lub pralinek oblanych czekoladą. Okazuje się również, że ta słodka masa może przydać się nam do przygotowania domowych wypieków. W poniższym materiale podpowiemy ci, jak zrobić marcepan we własnej kuchni.

Sprawdź także: Ciasta na Boże Narodzenie. Te przepisy zrobisz błyskawicznie!

Co to jest marcepan?

Marcepan to masa cukiernicza, która przygotowywana jest z mieszanki cukru, mielonych prażonych migdałów i olejku migdałowego. Pod wpływem ciepła staje się niezwykle plastyczna, dzięki czemu świetnie nadaje się do przygotowywania nawet najbardziej skomplikowanych ozdób cukierniczych. Marcepan pomimo tego, że jest bardzo smaczny, ma również sporo kalorii, w 100 g tej słodkiej masy znajduje się około 450 kcal.

Jak zrobić marcepan?

Masę marcepanową, którą używa się do przygotowywania ciast, ciasteczek i innych deserów, bez problemu można kupić w sklepie. Warto jednak pokusić się o przygotowanie marcepanu w domu, jest to niezwykle proste. Dodatkowo w ten sposób unikniesz chemicznych składników, które często dodawane są do sklepowej masy marcepanowej. Jak zrobić marcepan? Będziesz potrzebować następujących składników: 250 g migdałów, 250 g cukru pudru, kilka kropli ekstraktu migdałowego, 30 ml alkoholu – dobrze sprawdzi się likier Amaretto lub ciemny rum, aby zrobić wersję bezalkoholową, użyj wody różanej.

Zacznij od obrania migdałów, w tym celu przełóż je do miski, zalej gorącą wodą i odczekaj około 10 minut. Następnie odcedź je, pozbądź się skórek i dokładnie osusz. Następnie zmiksuj migdały na gładką masę. Migdałową mąkę połącz z cukrem pudrem oraz wybranym alkoholem lub wodą różaną. Zagnieć masę ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Taką zrobiony marcepan możesz od razu wykorzystać lub owinąć go w folię spożywczą i schować do lodówki na później.

Do czego wykorzystać marcepan?

Marcepan możesz użyć do przekładania piernika lub jako tynk (zewnętrzna warstwa) do tortów. Świetnie sprawdzi się również do samodzielnego zrobienia ozdób na ciasto. Jeśli lubisz połączenie marcepanu i czekolady, możesz przygotować pyszne domowe trufle. Sprawdź, jakie smakołyki z marcepanu zrobili nasi użytkownicy.

1. Muffiny z marcepanem

 Muffiny z marcepanem Zobacz przepis

Muffiny z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Bałwanek z marcepanu

 Bałwanek z marcepanu Zobacz przepis

Bałwanek z marcepanu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Bajaderki z marcepanem

 Bajaderki z marcepanem Zobacz przepis

Bajaderki z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Rogaliki z marcepanem

 Rogaliki z marcepanem Zobacz przepis

Rogaliki z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Szarlotka z marcepanem

 Szarlotka z marcepanem Zobacz przepis

Szarlotka z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Babka z marcepanem

 Babka z marcepanem Zobacz przepis

Babka z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Ciasto bawełniane z marcepanem

 Ciasto bawełniane z marcepanem Zobacz przepis

Ciasto bawełniane z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Tort orzechowy z marcepanem

 Tort orzechowy z marcepanem Zobacz przepis

Tort orzechowy z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pierniczki z marcepanem i dżemem

 Pierniczki z marcepanem i dżemem Zobacz przepis

Pierniczki z marcepanem i dżemem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Ciasto marcepanowo-pomarańczowe

 Ciasto marcepanowo-pomarańczowe Zobacz przepis

Ciasto marcepanowo-pomarańczowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Rozpuść w mleku lub dosyp do kawy. Takie obniży ciśnienie »

Jak mrozić pierogi, żeby się nie sklejały? Metody są dwie »

Tradycyjne zimowe przysmaki z różnych stron Europy »

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto przygotowane z przepisu Moje domowe jedzenie. oto link do przepisu; h...

Odsłon: 73

60 min
0
Napoje Miodek z kwiatów mniszka lekarskiego.

Syrop z kwiatów mniszka ma wiele prozdrowotnych właściwości. Możemy go dodawa...

Odsłon: 31

>60 min
0
Przekąski Paluszki serowe

Paluszki serowe to hit każdej imprezy. Zawsze cieszą się ogromnym powodzeniem...

Odsłon: 882

15 min
5
Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto cytrynowe bez pieczenia to bardzo smaczne i proste w przygotowaniu cia...

Odsłon: 4087

60 min
16

Polecane artykuły

Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0
Informacje Jak przechowywać kawę świeżo paloną, by zachować jej aromat? Odkryj sprawdzone metody!

Niewiele jest rzeczy tak aromatycznych na tym świecie jak świeżo palona kawa. Pełna zapachów obiecujących wybitny smak w filiżance… Jak zachować te...

0
Informacje Dzięki tej zupie łatwo stracisz zbędne kilogramy. Sekretem są 2 zielone warzywa i nasiona kozieradki

Zupy to jedne z najlepszych dań na diecie odchudzającej. Odpowiednio przygotowane będą sycącą, niskokaloryczne, a w dodatku dostarczą ci mnóstwo bł...

8