Sprawdzone przepisy na karnawał

Marcepan to jeden z tych produktów, który dzieli ludzi na dwa obozy. Jedni go uwielbiają, drudzy po ugryzieniu marcepanowych łakoci czują wielkie rozczarowanie. Słodycz ten może być jednak bardzo przydatny, podczas cukierniczych wyzwań w kuchni. Sprawdź, jak zrobić marcepan w domu.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ta słodka masa cukiernicza ma długą tradycję, na Stary Kontynent przywędrowała najprawdopodobniej z Persji, czyli dzisiejszego Iranu. Miastem, które uważa się za stolicę marcepanu w Europie, jest niemiecka Lubeka. Nie tylko można zakupić tam najlepsze marcepanowe wyroby, ale i odwiedzić restauracje serwujące ciasta i desery na bazie tego składnika. Bardzo popularny jest również marcepan produkowany w hiszpańskim Toledo.

Na co dzień najczęściej marcepan możemy spotkać w postaci cukierków lub pralinek oblanych czekoladą. Okazuje się również, że ta słodka masa może przydać się nam do przygotowania domowych wypieków. W poniższym materiale podpowiemy ci, jak zrobić marcepan we własnej kuchni.

Sprawdź także: Ciasta na Boże Narodzenie. Te przepisy zrobisz błyskawicznie!

Co to jest marcepan?

Marcepan to masa cukiernicza, która przygotowywana jest z mieszanki cukru, mielonych prażonych migdałów i olejku migdałowego. Pod wpływem ciepła staje się niezwykle plastyczna, dzięki czemu świetnie nadaje się do przygotowywania nawet najbardziej skomplikowanych ozdób cukierniczych. Marcepan pomimo tego, że jest bardzo smaczny, ma również sporo kalorii, w 100 g tej słodkiej masy znajduje się około 450 kcal.

Jak zrobić marcepan?

Masę marcepanową, którą używa się do przygotowywania ciast, ciasteczek i innych deserów, bez problemu można kupić w sklepie. Warto jednak pokusić się o przygotowanie marcepanu w domu, jest to niezwykle proste. Dodatkowo w ten sposób unikniesz chemicznych składników, które często dodawane są do sklepowej masy marcepanowej. Jak zrobić marcepan? Będziesz potrzebować następujących składników: 250 g migdałów, 250 g cukru pudru, kilka kropli ekstraktu migdałowego, 30 ml alkoholu – dobrze sprawdzi się likier Amaretto lub ciemny rum, aby zrobić wersję bezalkoholową, użyj wody różanej.

Zacznij od obrania migdałów, w tym celu przełóż je do miski, zalej gorącą wodą i odczekaj około 10 minut. Następnie odcedź je, pozbądź się skórek i dokładnie osusz. Następnie zmiksuj migdały na gładką masę. Migdałową mąkę połącz z cukrem pudrem oraz wybranym alkoholem lub wodą różaną. Zagnieć masę ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Taką zrobiony marcepan możesz od razu wykorzystać lub owinąć go w folię spożywczą i schować do lodówki na później.

Do czego wykorzystać marcepan?

Marcepan możesz użyć do przekładania piernika lub jako tynk (zewnętrzna warstwa) do tortów. Świetnie sprawdzi się również do samodzielnego zrobienia ozdób na ciasto. Jeśli lubisz połączenie marcepanu i czekolady, możesz przygotować pyszne domowe trufle. Sprawdź, jakie smakołyki z marcepanu zrobili nasi użytkownicy.

1. Muffiny z marcepanem

 Muffiny z marcepanem Zobacz przepis

Muffiny z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Bałwanek z marcepanu

 Bałwanek z marcepanu Zobacz przepis

Bałwanek z marcepanu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Bajaderki z marcepanem

 Bajaderki z marcepanem Zobacz przepis

Bajaderki z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Rogaliki z marcepanem

 Rogaliki z marcepanem Zobacz przepis

Rogaliki z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Szarlotka z marcepanem

 Szarlotka z marcepanem Zobacz przepis

Szarlotka z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Babka z marcepanem

 Babka z marcepanem Zobacz przepis

Babka z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Ciasto bawełniane z marcepanem

 Ciasto bawełniane z marcepanem Zobacz przepis

Ciasto bawełniane z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Tort orzechowy z marcepanem

 Tort orzechowy z marcepanem Zobacz przepis

Tort orzechowy z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pierniczki z marcepanem i dżemem

 Pierniczki z marcepanem i dżemem Zobacz przepis

Pierniczki z marcepanem i dżemem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Ciasto marcepanowo-pomarańczowe

 Ciasto marcepanowo-pomarańczowe Zobacz przepis

Ciasto marcepanowo-pomarańczowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Rozpuść w mleku lub dosyp do kawy. Takie obniży ciśnienie »

Jak mrozić pierogi, żeby się nie sklejały? Metody są dwie »

Tradycyjne zimowe przysmaki z różnych stron Europy »

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Pączki pistacjowe

Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...

Odsłon: 1067

60 min
7
Ciasta Słonecznikowiec

Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...

Odsłon: 1326

60 min
6
Desery Deser warstwowy stratacciella

Smaczny deser warstwowy z delikatnego kremu śmietankowo-czekoladowego, przeło...

Odsłon: 90

15 min
6
30 min
8
30 min
4
Przekąski Rosołki

Rosołki, to szybka i prosta przekąska, którą możesz zaserwować na rodzinne pr...

Odsłon: 1276

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jest lekkostrawny, bogaty w witaminę D, potas i cynk. Jak przygotować kuskus kukurydziany?

Kuskus kukurydziany to lekki, bezglutenowy produkt, który zyskuje coraz większą popularność na naszych stołach. Bogaty w witaminę D, potas i cynk w...

0
Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

3
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

19
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5