Spis treści:
Ta słodka masa cukiernicza ma długą tradycję, na Stary Kontynent przywędrowała najprawdopodobniej z Persji, czyli dzisiejszego Iranu. Miastem, które uważa się za stolicę marcepanu w Europie, jest niemiecka Lubeka. Nie tylko można zakupić tam najlepsze marcepanowe wyroby, ale i odwiedzić restauracje serwujące ciasta i desery na bazie tego składnika. Bardzo popularny jest również marcepan produkowany w hiszpańskim Toledo.
Na co dzień najczęściej marcepan możemy spotkać w postaci cukierków lub pralinek oblanych czekoladą. Okazuje się również, że ta słodka masa może przydać się nam do przygotowania domowych wypieków. W poniższym materiale podpowiemy ci, jak zrobić marcepan we własnej kuchni.
Sprawdź także: Ciasta na Boże Narodzenie. Te przepisy zrobisz błyskawicznie!
Co to jest marcepan?
Marcepan to masa cukiernicza, która przygotowywana jest z mieszanki cukru, mielonych prażonych migdałów i olejku migdałowego. Pod wpływem ciepła staje się niezwykle plastyczna, dzięki czemu świetnie nadaje się do przygotowywania nawet najbardziej skomplikowanych ozdób cukierniczych. Marcepan pomimo tego, że jest bardzo smaczny, ma również sporo kalorii, w 100 g tej słodkiej masy znajduje się około 450 kcal.
Jak zrobić marcepan?
Masę marcepanową, którą używa się do przygotowywania ciast, ciasteczek i innych deserów, bez problemu można kupić w sklepie. Warto jednak pokusić się o przygotowanie marcepanu w domu, jest to niezwykle proste. Dodatkowo w ten sposób unikniesz chemicznych składników, które często dodawane są do sklepowej masy marcepanowej. Jak zrobić marcepan? Będziesz potrzebować następujących składników: 250 g migdałów, 250 g cukru pudru, kilka kropli ekstraktu migdałowego, 30 ml alkoholu – dobrze sprawdzi się likier Amaretto lub ciemny rum, aby zrobić wersję bezalkoholową, użyj wody różanej.
Zacznij od obrania migdałów, w tym celu przełóż je do miski, zalej gorącą wodą i odczekaj około 10 minut. Następnie odcedź je, pozbądź się skórek i dokładnie osusz. Następnie zmiksuj migdały na gładką masę. Migdałową mąkę połącz z cukrem pudrem oraz wybranym alkoholem lub wodą różaną. Zagnieć masę ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Taką zrobiony marcepan możesz od razu wykorzystać lub owinąć go w folię spożywczą i schować do lodówki na później.
Do czego wykorzystać marcepan?
Marcepan możesz użyć do przekładania piernika lub jako tynk (zewnętrzna warstwa) do tortów. Świetnie sprawdzi się również do samodzielnego zrobienia ozdób na ciasto. Jeśli lubisz połączenie marcepanu i czekolady, możesz przygotować pyszne domowe trufle. Sprawdź, jakie smakołyki z marcepanu zrobili nasi użytkownicy.
1. Muffiny z marcepanem
Zobacz przepisMuffiny z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Bałwanek z marcepanu
Zobacz przepisBałwanek z marcepanu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Bajaderki z marcepanem
Zobacz przepisBajaderki z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Rogaliki z marcepanem
Zobacz przepisRogaliki z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Szarlotka z marcepanem
Zobacz przepisSzarlotka z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Ciasto bawełniane z marcepanem
Zobacz przepisCiasto bawełniane z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Tort orzechowy z marcepanem
Zobacz przepisTort orzechowy z marcepanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Pierniczki z marcepanem i dżemem
Zobacz przepisPierniczki z marcepanem i dżemem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Ciasto marcepanowo-pomarańczowe
Zobacz przepisCiasto marcepanowo-pomarańczowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Rozpuść w mleku lub dosyp do kawy. Takie obniży ciśnienie »