Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i pyszne ciasto drożdżowe. Tym razem z domowym marcepanem.
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 554
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1302
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 414
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 554
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1302
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 414
Składniki
Tortownica 20 cm, wysmarowana margaryną, spód posypany bułką, boki wyłożone papierem. Marcepan. Migdały sparzyć gorącą wodą i zdjąć łupinki. Białe, gołe migdały blendować z pudrem i śmietanką na prawie gładką masę. Ciasto. Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, odstawić na 5 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, wymieszać. Dodać śmietanę, jajko i drożdże z mlekiem. Wyrobić puszyste nieklejące się ciasto. Odstawić na 60 minut do podwojenia objętości. Potem ciasto podzielić na 5 równych części ( teraz mi wyszło po ok. 115 g ). Uformować 5 kulek , przykryć niech trochę podrosną. Każdą kulkę rozwałkować w cienki owalny kształt. Jedną część pokroić w cienkie paseczki, na drugiej ułożyć nadzienie.
Każdy kawałek ciasta zwijać w rulon zaczynając od strony z nadzieniem. Następnie układać je w kółko wzdłuż tortownicy. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Piec w 170 C przez ok. 20-25 minut. Po upieczeniu gorące ciasto posmarować rozrzedzoną konfiturą różaną.