Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i pyszne ciasto drożdżowe. Tym razem z domowym marcepanem.
Przepis dnia
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 335
Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65151
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 1052
Przepis dnia
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 335
Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65151
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 1052
Składniki
Tortownica 20 cm, wysmarowana margaryną, spód posypany bułką, boki wyłożone papierem. Marcepan. Migdały sparzyć gorącą wodą i zdjąć łupinki. Białe, gołe migdały blendować z pudrem i śmietanką na prawie gładką masę. Ciasto. Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, odstawić na 5 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, wymieszać. Dodać śmietanę, jajko i drożdże z mlekiem. Wyrobić puszyste nieklejące się ciasto. Odstawić na 60 minut do podwojenia objętości. Potem ciasto podzielić na 5 równych części ( teraz mi wyszło po ok. 115 g ). Uformować 5 kulek , przykryć niech trochę podrosną. Każdą kulkę rozwałkować w cienki owalny kształt. Jedną część pokroić w cienkie paseczki, na drugiej ułożyć nadzienie.
Każdy kawałek ciasta zwijać w rulon zaczynając od strony z nadzieniem. Następnie układać je w kółko wzdłuż tortownicy. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Piec w 170 C przez ok. 20-25 minut. Po upieczeniu gorące ciasto posmarować rozrzedzoną konfiturą różaną.