Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, delikatny i aromatyczny piernik, doskonały na święta bądź do kawy.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5299
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 849
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11729
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5061
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1315
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5299
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 849
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11729
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5061
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1315
Składniki
Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną wraz z kakao i przyprawami korzennymi.
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy dwa żółtka. Ucierając dodajemy również miód wraz z jedną łyżeczką zimnej wody i śmietaną.
Następnie dodajemy suche składniki po czym ucierając doprowadzamy do uzyskania gładkiej masy. Z dwóch białek ubijamy pianę po czym dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do wcześniej wysmarowanej tłuszczem formy i wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku w 170 stopniach przez 60 minut.