Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, delikatny i aromatyczny piernik, doskonały na święta bądź do kawy.
 
         
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6575
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 2093
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6575
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 2093
 
         
         
                Składniki
Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną wraz z kakao i przyprawami korzennymi.
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy dwa żółtka. Ucierając dodajemy również miód wraz z jedną łyżeczką zimnej wody i śmietaną.
Następnie dodajemy suche składniki po czym ucierając doprowadzamy do uzyskania gładkiej masy. Z dwóch białek ubijamy pianę po czym dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do wcześniej wysmarowanej tłuszczem formy i wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku w 170 stopniach przez 60 minut.