Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 148
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 34
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 36
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 13
Polecam na kolację.
Odsłon: 445
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 148
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 34
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 36
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 13
Polecam na kolację.
Odsłon: 445
Składniki
Mak, margarynę i 2 szklanki wody zagotować. Płytę grzewczą ustawić na niewielką moc.
Dodać drobno posiekane lub zblendowane orzechy i gotować pod przykryciem przez około 10 minut.
Dodać miód, sól, cukier wanilinowy, olejek lub cukier migdałowy, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz drobno pokrojone figi i morele.
Całość gotować bez przykrycia jeszcze przez około pięć minut.
Dodać wiórki kokosowe i bułkę tartą, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Jajka i cukier utrzeć mikserem do białości.
Dodać połowę mąki pszennej, sól, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy i dokładnie zmiksować.
Połowę mąki posiekać z margaryną, dodać do ciasta przygotowywanego w etapach 6 i 7, zmiksować.
Dwie łyżki ciasta odłożyć do dekoracji.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy o średnicy około 26 cm.
Ciasto powinno być sprężyste i delikatne, klejące się do rąk. Wyłożone do tortownicy posypać obficie mąką i równomiernie rozprowadzić na dnie dłonią lub łyżką.
Do maku dodać jajko i dokładnie wymieszać.
Mak wyłożyć na ciasto w tortownicy i wygładzić powierzchnię.
Do ciasta odłożonego w etapie 9 dodać mąkę tak, aby ciasto stało się bardziej zwarte i możliwe było rozwałkowanie go i wycięcie dekoracji.
Z ciasta wyciąć dowolne dekoracje i ułożyć na makowcu.
Piec przez 1 godzinę w temperaturze 190 stopni Celsjusza w piekarniku z włączoną dolną grzałką.
Makowiec przed podaniem powinien być całkowicie wystudzony, wówczas nie będzie się sypał po rozkrojeniu.