Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co prawda tradycyjny makowiec to przeważnie „zawijaniec”, ja proponuję dzisiaj nieco inną formę – makowiec przekładany, tak dla urozmaicenia. Smakuje równie dobrze, serdecznie zapraszam.
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 32
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 158
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 139
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 39
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 135
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 32
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 158
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 139
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 39
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 135
Składniki
Polewa: Przygotowuję polewę mieszając w rondelku mleko i cukier puder, dodaję masło i podgrzewam do rozpuszczenia. Odstawiam z ognia i dodaję kakao cały czas mieszając.
Ciasto: Białka ubijać z cukrem i po jednym dodawać żółtka a następnie mąkę (wymieszane mąki z proszkiem) i kakao. Wyłożyć ciasto na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 minut. Po przestygnięciu przekroić na pół aby uzyskać dwie warstwy.
Masa: W rondelku o grubym dnie rozpuścić masło, wymieszać z masą makową i bakaliami. Wlać rozrobione w 300ml wody budynie i zagotować. Gorącą masę wylać na jedną warstwę ciasta i przykryć drugą. Jak ciasto ostygnie udekorować polewą i wiórkami lub inną dowolną posypką.