Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy już zaczynacie myśleć nad świątecznym menu ? A może chcecie zrobić coś słodkiego na szybko i bez użycia piekarnika ? Nic prostszego, mam super propozycję. Ciasto ze słomki ptysiowej z bitą śmietaną, mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki. Wyglądem przypomina tort bo jest dość wysokie ale możecie zrobić niższą wersję. Ja zrobiłam taki wyższy bo według mnie lepiej się prezentuje.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12303
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1385
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13105
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5313
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12303
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1385
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13105
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5313
Składniki
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dodatkowo przygotować sobie 4 tekturki o długości boku tortownicy i obłożyć każdy kartonik papierem do pieczenia. Kartoniki ułożyć wewnątrz formy tworząc podwyższenie boków. Jeśli zależy Wam na tym aby słomka była ułożona w jednym kierunki dla pewności zróbcie jakiś ślad na przykład markerem na formie. Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem pudrem ( do smaku ). Na dnie formy ułożyć warstwę słomki, na słomce rozłożyć porcję śmietany i za pomocą rękawa cukierniczego fikuśnie rozłożyć połowę dżemu. Następnie rozłożyć znów słomkę, śmietanę i znów słomkę, śmietanę i resztę dżemu. Na koniec resztę słomki rozdrobnić ale nie za mocno i posypać nią wierzch ciasta ( lekko docisnąć ). Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.