Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy już zaczynacie myśleć nad świątecznym menu ? A może chcecie zrobić coś słodkiego na szybko i bez użycia piekarnika ? Nic prostszego, mam super propozycję. Ciasto ze słomki ptysiowej z bitą śmietaną, mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki. Wyglądem przypomina tort bo jest dość wysokie ale możecie zrobić niższą wersję. Ja zrobiłam taki wyższy bo według mnie lepiej się prezentuje.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 231
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 1859
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1828
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3508
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27987
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 231
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 1859
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1828
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3508
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27987
Składniki
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dodatkowo przygotować sobie 4 tekturki o długości boku tortownicy i obłożyć każdy kartonik papierem do pieczenia. Kartoniki ułożyć wewnątrz formy tworząc podwyższenie boków. Jeśli zależy Wam na tym aby słomka była ułożona w jednym kierunki dla pewności zróbcie jakiś ślad na przykład markerem na formie. Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem pudrem ( do smaku ). Na dnie formy ułożyć warstwę słomki, na słomce rozłożyć porcję śmietany i za pomocą rękawa cukierniczego fikuśnie rozłożyć połowę dżemu. Następnie rozłożyć znów słomkę, śmietanę i znów słomkę, śmietanę i resztę dżemu. Na koniec resztę słomki rozdrobnić ale nie za mocno i posypać nią wierzch ciasta ( lekko docisnąć ). Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.