Najlepsze przepisy na ogórki

"Gotuję, nie marnuję": Rabarbar

Rabarbar chrupiemy na surowo maczając w cukrze, gotujemy z niego kompot, pieczemy pod kruszonką. Dlaczego warto jeść rabarbar i jak go w kuchni wykorzystać?

Fot. materiały prasowe/Ipla

Spis treści:

Jest warzywem, co dla wielu jest zaskoczeniem, bo przecież często pojawia się w deserach. Jest byliną występującą w ponad 60 odmianach, a jedną z nich do Europy przywiózł Marco Polo. Rabarbar. Na polskich stołach pojawił się około 200 lat temu, a my dość szybko znaleźliśmy sposób na jego wykorzystanie.

Czy wiesz, że inna nazwa rabarbaru to rzewień? Pochodzi z rodziny rdestowatych podobnie jak gryka, z której powstaje kasza gryczana. Pieczony rabarbar wytwarza cenne polifenole, skuteczną broń przeciwko nowotworom.

Jakie walory ma rabarbar?

Jest źródłem błonnika i witaminy C, A i E. Ma sporo potasu i magnezu. Dobrze wpływa na perystaltykę jelit, działa przeczyszczająco. Ma także właściwości ściągające i antyseptyczne. Jest niskokaloryczny - 100 g to zaledwie 21 kcal. Rabarbar zawiera dużo kwasu szczawiowego. W nadmiarze może źle wpływać na nasz organizm, gdyż przyczynia się do wypłukiwania wapnia z kości i psucia zębów. To warzywo nie jest zalecane osobom z kamicą nerkową. Mogą go za to bez obaw jeść ci, którzy mają problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi. Jest niskoglikemiczny.

Rabarbar ma kwaśny, nieco cierpki smak, zielone, różowe i czerwone łodygi. Te ostatnie są najmniej kwaśne. Jego liście nie nadają się do jedzenia.

Jak przechowywać rabarbar?

Łodyg nie da się przechowywać długo, ponieważ jak wszystkie rośliny, które mają dużo kwasu szczawiowego, szybko traci smak. Nie lubi również chłodu lodówki. Rabarbar najlepiej owinąć w wilgotną ściereczkę i zużyć w ciągu 3 dni lub zamrozić.

Jak przygotować rabarbar?

Młodych łodyg rabarbaru nie trzeba obierać. Starsze lepiej obrać, a odcięte końce wykorzystać do przygotowania musu. Zmiksowane włókna nie będą wyczuwalne.
Ważne: Rabarbaru nie powinniśmy gotować w garnkach z miedzi czy żelaza, ponieważ obecne w nim szczawiany wchodzą w reakcję z naczyniem, co może być szkodliwe dla naszego zdrowia. Rabarbar najlepiej gotować lub piec w garnkach stalowych lub emaliowanych.

Przepis naodwrócone ciasto z rabarbarem

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g maślanki
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka łodyg rabarbaru
  • dodatkowa łyżka cukru i łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Mąkę i proszek przesiej do miski, dodaj sól. Masło rozpuść, przestudź. W drugiej misce ubij jajka z cukrem, wlej maślankę i masło. Miksuj przez chwilę do połączenia składników. Potem wsyp mąkę z proszkiem. Wymieszaj. Formę do ciasta o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i posyp dno łyżeczką cukru. Ułóż na nim ciasno pokrojone w kostkę łodygi rabarbaru. Na nie wylej ciasto. Wstaw formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika przewróć ciasto do góry dnem.

TIP Zero Waste: Gdy masz rozgrzany piekarnik, możesz obok formy z ciastem w naczyniu żaroodpornym ułożyć kilka łodyg rabarbaru i je upiec. Po ostudzeniu przełóż je do blendra, dodaj truskawki, wodę, miętę i zmiksuj. Powstanie witaminowy koktajl.

Przepis na wytrawną rustykalną tartę z fetą i rabarbarem

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 110 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki słodkiej papryki

    Nadzienie:

    • 100 g sera feta
    • 2 łodygi rabarbaru
    • kilka gałązek świeżego rozmarynu
    • 2 łyżki orzechów włoskich
    • mała papryczka chili
    • 2 łyżki oliwy

      Sposób przygotowania:

      Mąkę przesiej, dodaj sól, paprykę i pokrojone w kostkę zimne masło. Masło siekaj nożem, by połączyło się z mąką, dodaj jajko i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, przełóż do miski i schowaj na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu rozwałkuj na cienki okrągły placek i przełóż na blachę do pieczenia.
      Fetę pokrój w kostkę, rabarbar umyj i pokrój w drobną kostkę.
      Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Na środku rozwałkowanego ciasta ułóż pokrojoną w grubsze plastry fetę, posyp ją rabarbarem, orzechami i chili. Skrop oliwą. Na wierzchu ułóż gałązki rozmarynu. Zostaw wolne od brzegu około 2 cm ciasto i zawiń je na składniki. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 minut.

      Przepis na kokosowy pudding z rabarbarowym musem - wege

      Przepis na 4 porcje:

      • 1,5 szklanki mleka koksowego
      • pół szklanki wody
      • 4 łyżki siemienia lnianego
      • 1 łyżeczka cukru
        Mus rabarbarowy:
        • 4 laski rabarbaru
        • łyżeczka cukru
        • laska wanilii

            Sposób przygotowania:

            Siemię lniane wymieszaj z mlekiem kokosowym, wodą i cukrem. Rabarbar umyj, pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Zalej wodą tak, by go przykryła i gotuj przez 10 minut, aż zmięknie i się rozpadnie. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wybierz z niej ziarenka. Dodaj ją do gorącego rabarbaru, dopraw cukrem i zmiksuj na gładki mus. Podziel mus na dwie porcje - jedną wymieszaj z nasiąkniętym mlekiem kokosowym i siemieniem. Rozłóż pudding do szklanek i udekoruj pozostałym musem. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

            TIP Zero Waste: Mus możesz też przełożyć do słoików i zapasteryzować.

             

              Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

              Komentarze

              Ostatnio komentowane przepisy

              Przepis dnia

              Zupy Rosół drobiowy na niedzielę

              Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...

              Odsłon: 502

              30 min
              9
              Desery Piankowa galaretka

              Najprostszy deser na świecie, zrobi je nawet dziecko. Idealne orzeźwienie na...

              Odsłon: 532

              15 min
              8
              Przekąski Kaszanka z grilla

              Sezon grillowy w pełni, dzisiejsza propozycja bardzo dobrze wpisuje się w te...

              Odsłon: 36

              60 min
              1
              30 min
              1

              Polecane artykuły

              Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

              Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

              1
              Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

              Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

              10
              Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

              Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

              8
              Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

              Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

              9