Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Hiszpanie i Francuzi na grzybobranie zabierają świnie. A z takiego grzybiobrania często wracają bardzo bogaci.

Trufle to grzyby, które rosną pod ziemią, co od dawien dawna budziło kontrowersje. Plutarch, na przykład, uważał, że ten grzyb to gródka ziemi upieczona przez grom z nieba. Od starożytności trufle wywoływały jednak zachwyt swym smakiem i aromatem, podawane były na najwykwintniejszych ucztach i traktowane jako afrodyzjak.

Dziś to najdroższe grzyby świata. Rekordowa cena trufli to 7 000 euro za kilogram - a im mniejszy zbiór z danego roku, tym wyższe ceny. Co więcej trufla jest kapryśna i w żaden sposób nie da się jej hodować, natomiast samo zbieranie to prawdziwe polowanie.


Obserwując muchy

Trufle rosną obok rośliny-gospodarza - a najbardziej lubią dęby, leszczyny i sosny. Z tymi drzewami funkcjonują w ramach mikoryzą, czyli współpracy z korzeniami drzew.

Ten wymagający grzyb wyciąga z gleby substancje odżywcze, dlatego siedlisko trufli poznaje się po kręgu jakby wypalonej ziemi o średnicy od 5 do 10 metrów wokół niektórych drzew. Zbieracze trufli poszukują takich właśnie miejsc. Na truflowisku zazwyczaj można spotkać roje takich much, które wędrują po ziemi, szukając miejsca na złożenie jajek. Bystry obserwator, aby nabrać pewności, gdzie dokładnie znajduje się trufla, podąża tropem much - tam, gdzie jest ich najwięcej, można spodziewać się grzyba.


Tego nie wiedziałeś o zwykłych pieczarkach. Kliknij!

Tego nie wiedziałeś o pieczarkach. Kliknij!


Zbieracz delikatnie zmiata warstewki ziemi, grzebie w niej kijem i palcami, w poszukiwaniu grzyba, a gdy go odnajduje, niezwykle uważnie wydobywa ten cud natury. Ostrożnie, bo trufla jest niemal tak cenna jak złoto.


Pies czy świnia?

Najpopularniejsze są jednak łowy na trufle z pomocą psa lub świni. Psów używa się w Prowansji - są to zazwyczaj owczarki niemieckie, spaniele, pudle lub jamniki. Specjalnie szkoli się je, aby węchem wyszukiwały trufle. Muszą też umieć powstrzymać swoje instynkty i nie drapać ziemi po znalezieniu grzyba.


Grzybowa książka kucharska. Kliknij!


Świnie są delikatniejsze. Tresuje się je niemal od urodzenia, karmiąc czasem kawałkami trufli, które nie nadają się do sprzedaży. Gdy zastanowimy się, ile przygotowań, czasu i pracy poświęca się, aby znaleźć i wydobyć trufle, przestaje nas dziwić ich cena. Zwykłe grzyby też przecież nie należą do najtańszych, ale ich poszukiwania nie wymagają aż takich zabiegów. Jednak smak rekompensuje wszystko - wystarczy dodać odrobinę trufli do potrawy, a zyskuje ona niezwykły aromat. Nie bez powodu truflę nazywa się czarnym diamentem.

 


Czytaj także raport o orzechach. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Schab w sosie koperkowym

Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...

Odsłon: 34102

30 min
38
Przekąski Znamienita przekąska

Delikatne ciasto , aromatyczne dodatki, super przekąska do pracy lub na drugi...

Odsłon: 364

30 min
2
Desery Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak,...

Odsłon: 4800

>60 min
9
Zupy Zupa wiśniowa

Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...

Odsłon: 1254

30 min
7
Przekąski Paszteciki krucho-drożdżowe

Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...

Odsłon: 113561

60 min
199
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 11687

60 min
29