Uczta Smaków – Kuchnie świata

Herbata na przesilenie wiosenne

Po kilku miesiącach chłodu budzi się nowe życie. Niestety pierwsze dni wiosny sprawiają, że niektórzy stają się senni, drażliwi, czy słabsi. Są to objawy tzw. przesilenia wiosennego, które wynikają z szeregu przyczyn. Bez wątpienia, z problemem pomogą nam wyjątkowe herbaty.

Objawy przesilenia wiosennego wynikają m.in. z częstych zmian ciśnienia, a także ze specyficznego, „zimowego" trybu życia, którego efekty kumulują się właśnie na początku wiosny. Aby temu zaradzić, eksperci marki Akbar przygotowali przepisy na herbaty, mające w swoim składzie produkty poprawiające nastrój oraz działające stymulująco na nasz organizm.
Herbaciany koktajl z masłem orzechowym
Orzechy są produktem niezwykle zdrowym, zawierającym całą gamę minerałów, witamin oraz zdrowych tłuszczów. W korzystny sposób wpływają na nasze samopoczucie, zachęcając do działania. Wykorzystując masło orzechowe (zarówno z orzechów ziemnych, laskowych, czy migdałów) bardzo łatwo wprowadzimy je do pysznych koktajli stworzonych na bazie herbaty.
Składniki:

  • Czarna herbata np. Akbar Pure Ceylon
  • Łyżka stołowa masła orzechowego z dowolnych orzechów
  • Łyżka stołowa skondensowanego mleka
  • Łyżeczka miodu

 


Przygotowanie:
Herbatę zalewamy wodą o temperaturze ok. 950C i zaparzamy przez 3 minuty. Pozostawiamy do wystudzenia. Do blendera przelewamy napar, dodajemy łyżkę masła orzechowego, łyżkę skondensowanego mleka i blendujemy przez 15-20 sekund.
Kakaowa herbata z mlekiem
Kakao przenosi nas do beztroskich czasów dzieciństwa. Ziarna kakaowca, podobnie jak orzechy, zawierają bardzo dużo wartości odżywczych i minerałów, poprawiających naszą odporność. Potęgują także wydzielanie się dopaminy - tzw. hormonu szczęścia.
Składniki:

  • Czarna herbata np. Akbar Pure Ceylon
  • 2 łyżeczki niesłodzonego kakao
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • Pół łyżeczki cukru waniliowego
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • 2 kilkucentymetrowe laski cynamonu do dekoracji
  • Gwiazdka anyżu

Przygotowanie:
Torebkę herbaty zaparzamy w niewielkiej ilości wody w temperaturze 950C przez 3-5 minut. Wyciągamy torebkę herbaty, dodajemy kakao, cynamon, cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy i energicznie mieszamy. W rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy miksturę herbaciano-kakaową. Chwilę podgrzewamy i mieszamy (ważne, aby wszystkie składniki dobrze się rozpuściły). Przelewamy do kubków i dekorujemy laskami cynamonu oraz gwiazdką anyżu.

 

 


Klonowa bawarka z kardamonem
Syrop klonowy, jedna z wizytówek Kanady, od setek lat uznawany jest jednocześnie za przysmak, a także jako substancja odżywcza i lecznicza. Zawiera w swoim składzie liczne antyoksydanty o działaniu antybakteryjnym i przeciwnowotworowym. Poza tym ma wyjątkowy, niepowtarzalny smak, dzięki któremu nasza herbata nabierze unikalnych walorów smakowych.
Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • 50 ml dowolnego rodzaju mleka
  • 30 ml syropu klonowego

Przygotowanie:
Herbatę zalewamy 150 ml wody w temperaturze 950C i zaparzamy przez 3-5 minut. Dolewamy mleko i syrop klonowy.
Smacznego!

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Krucha szarlotka

Tradycyjna, cynamonowa szarlotka z bezową pianką na kruchym cieście.

Odsłon: 312

>60 min
1
60 min
4
60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Niezawodny przy przeziębieniu, jest wsparciem dla wątroby. Jedź łyżeczkę dziennie

Każdy z nas ma swoje sposoby na przeziębienie. Domowe lekarstwa to doskonały sposób na to, by nie pozwolić drobnoustrojom rządzić się w naszym orga...

0
Informacje Bruszczetta czy brusketta? Tak wymawiaj nazwy popularnych dań

Sięgając po menu w zagranicznej restauracji, możemy poczuć się skołowani. W jaki sposób wymówić nazwy niektórych potraw, aby nie narobić sobie wsty...

56
Informacje Pierogi ruskie i fasolka po bretońsku, czyli skąd wzięły się nazwy popularnych dań?

Polski stół może wyglądać naprawdę światowo - na przyjęciach bryluje ryba po grecku wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko...

21
Informacje Babcia z Tiktoka pokazała, jak odtłuścić sos. Genialny trik

Zbyt duża ilość tłuszczu w sosie może skutecznie zniechęcić do jedzenia. Na szczęście są proste sposoby na jego usunięcie. Jeden z nich przedstawił...

5