Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Po kilku miesiącach chłodu budzi się nowe życie. Niestety pierwsze dni wiosny sprawiają, że niektórzy stają się senni, drażliwi, czy słabsi. Są to objawy tzw. przesilenia wiosennego, które wynikają z szeregu przyczyn. Bez wątpienia, z problemem pomogą nam wyjątkowe herbaty.

Objawy przesilenia wiosennego wynikają m.in. z częstych zmian ciśnienia, a także ze specyficznego, „zimowego" trybu życia, którego efekty kumulują się właśnie na początku wiosny. Aby temu zaradzić, eksperci marki Akbar przygotowali przepisy na herbaty, mające w swoim składzie produkty poprawiające nastrój oraz działające stymulująco na nasz organizm.
Herbaciany koktajl z masłem orzechowym
Orzechy są produktem niezwykle zdrowym, zawierającym całą gamę minerałów, witamin oraz zdrowych tłuszczów. W korzystny sposób wpływają na nasze samopoczucie, zachęcając do działania. Wykorzystując masło orzechowe (zarówno z orzechów ziemnych, laskowych, czy migdałów) bardzo łatwo wprowadzimy je do pysznych koktajli stworzonych na bazie herbaty.
Składniki:

  • Czarna herbata np. Akbar Pure Ceylon
  • Łyżka stołowa masła orzechowego z dowolnych orzechów
  • Łyżka stołowa skondensowanego mleka
  • Łyżeczka miodu

 


Przygotowanie:
Herbatę zalewamy wodą o temperaturze ok. 950C i zaparzamy przez 3 minuty. Pozostawiamy do wystudzenia. Do blendera przelewamy napar, dodajemy łyżkę masła orzechowego, łyżkę skondensowanego mleka i blendujemy przez 15-20 sekund.
Kakaowa herbata z mlekiem
Kakao przenosi nas do beztroskich czasów dzieciństwa. Ziarna kakaowca, podobnie jak orzechy, zawierają bardzo dużo wartości odżywczych i minerałów, poprawiających naszą odporność. Potęgują także wydzielanie się dopaminy - tzw. hormonu szczęścia.
Składniki:

  • Czarna herbata np. Akbar Pure Ceylon
  • 2 łyżeczki niesłodzonego kakao
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • Pół łyżeczki cukru waniliowego
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • 2 kilkucentymetrowe laski cynamonu do dekoracji
  • Gwiazdka anyżu

Przygotowanie:
Torebkę herbaty zaparzamy w niewielkiej ilości wody w temperaturze 950C przez 3-5 minut. Wyciągamy torebkę herbaty, dodajemy kakao, cynamon, cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy i energicznie mieszamy. W rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy miksturę herbaciano-kakaową. Chwilę podgrzewamy i mieszamy (ważne, aby wszystkie składniki dobrze się rozpuściły). Przelewamy do kubków i dekorujemy laskami cynamonu oraz gwiazdką anyżu.

 

 


Klonowa bawarka z kardamonem
Syrop klonowy, jedna z wizytówek Kanady, od setek lat uznawany jest jednocześnie za przysmak, a także jako substancja odżywcza i lecznicza. Zawiera w swoim składzie liczne antyoksydanty o działaniu antybakteryjnym i przeciwnowotworowym. Poza tym ma wyjątkowy, niepowtarzalny smak, dzięki któremu nasza herbata nabierze unikalnych walorów smakowych.
Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • 50 ml dowolnego rodzaju mleka
  • 30 ml syropu klonowego

Przygotowanie:
Herbatę zalewamy 150 ml wody w temperaturze 950C i zaparzamy przez 3-5 minut. Dolewamy mleko i syrop klonowy.
Smacznego!

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
12
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 5031

60 min
14
Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

Odsłon: 248

15 min
24