Spis treści:
Te niewielkie, czerwone, niezwykle aromatyczne owoce często spotkać można w lasach, jednak niektórzy ich krzewy sadzone są również w przydomowych ogrodach. Latem roślina ta cieszy oko pięknie pachnącymi, różowo-czerwonymi kwiatami, z których można zrobić pyszną różaną pastę do deserów. Mowa tu oczywiście o dzikiej róży, której owoce kryją w sobie moc prozdrowotnych właściwości. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić herbatę z owocem dzikiej róży.

Jakie właściwości ma owoc dzikiej róży?
Owoce dzikiej róży znane są ze swojej zawartości witaminy C, która wraz z flawonoidami ma silne działanie antyoksydacyjne, chroni organizm przed sterem oksydacyjnym, walczy ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiega przedwczesnemu starzeniu, a także działa przeciwnowotworowo. Owoce te pomagają również zwalczać infekcje, działają antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Poleca się je także w celu zwalczania uporczywego kaszlu. Co, więcej działa także przeciwzapalnie, co pomaga pozbyć się bólu gardła.
W owocach dzikiej róży znajduje się także witamina A, te z grupy B, E i K, a także minerały: potas, magnez, wapń, żelazo i krzem. Zawierają także luteinę, która dba o zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami, takimi jak zwyrodnienie plamki żółtej i zaćma, a także likopen, który korzystnie wpływa na pracę układu krążenia i serca, zapobiegając zawałowi, miażdżycy i udarowi. Oba składniki również wykazują właściwości antyoksydacyjne.
Herbatka z owoców dzikiej róży działa odżywczo, ma właściwości przeciwzapalne, moczopędne, wspierające prawidłową pracę nerek, a także pomagające usunąć toksyny z organizmu. Dodatkowo korzystnie wpływa na trawienie, ponieważ wykazuje właściwości żółciopędne. Dzika róża polecana jest także w celu zapobiegania osteoporozie i kamicy nerkowej. Korzystnie wpływa na wątrobę, a także jest pomocna w przypadku leczenia choroby wrzodowej.
Jak zrobić herbatę z owocem dzikiej róży?
Do zrobienia herbaty z dzikiej róży, należy przygotować: ususzone owoce dzikiej róży oraz gorącą wodę. Do kubka wsyp łyżkę lub dwie suszonych owoców dzikiej róży, następnie zalej je gorącą wodą i odstaw na około kwadrans. Napar możesz podawać z cytryną oraz łyżeczką miodu.
Zobacz też: Robert Makłowicz padł ofiarą oszustów. Wydał oświadczenie
Zobacz także:
Byakuya to najdroższy deser świata. Produkt firmy Cellato kosztuje ponad 6,5 tys. dolarów »
Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »
Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »
Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »