Tłusty czwartek nie może obejść się bez zjedzenia choćby jednego pączka lub faworka. W tym dniu możemy pozwolić sobie na więcej, dlatego nie warto się ograniczać podczas przygotowywania lub kupowania tych smacznych łakoci. Problem pojawia się w momencie, kiedy okazuje się, że nie udało nam się zjeść wszystkiego w ciągu jednego dnia. Co możemy wtedy zrobić? Poznajcie pięć niezawodnych trików na uratowanie pączków:
1. Przygotuj odpowiedni lukier
Jeśli zdecydowaliście się na przygotowanie pączków samodzielnie i zależy wam na wydłużeniu ich świeżości, podczas ich dekorowania zadbajcie o odpowiednią warstwę lukru. Po zastygnięciu będzie on stanowił ochronę dla waszych smakołyków, która zapobiegnie wysychaniu i sprawi, że dłużej będziecie mogli cieszyć się ich smakiem.
2. Zadbaj o dobre warunki przechowywania
Trzymanie pączków w sprzyjających warunkach ma ogromne znaczenie. Odpowiednia ochrona smakołyków poprzez przykrycie ich ścierką, włożenie do papierowej torby lub zabezpieczenie pudełka ze smakołykami folią spożywczą może rozwiązać problem i wydłużyć ich świeżość.
3. Podgrzej wczorajsze pączki w kuchence mikrofalowej
Zostawiając pączki na drugi dzień najlepiej przed spożyciem wsadzić je na około 10 sekund do kuchenki mikrofalowej. Ten prosty trik nada przysmakowi drugie życie. Pamiętaj jednak, aby po podgrzaniu nie odstawiać ich na bok. Po wystygnięciu staną się twarde jak kamień, przez co nie będą się już nadawały do jedzenia.
4. Skorzystaj z patelni
Jeśli nie macie w swoim domu kuchenki mikrofalowej - nic straconego. Możecie skorzystać z patelni. Wystarczy pokroić pączki na mniejsze części i podgrzać je na rozgrzanym wcześniej maśle. Tak podsmażone można jeść same lub zrobić z nich smaczny deser zestawiając je z budyniem bądź delikatnym kremem przygotowanym na bazie serka mascarpone. Idealne dopełnienie będą stanowiły świeże owoce lub domowe powidła.
5. Włóż je do zamrażarki
Po jednym dniu rozpusty nawet najlepsze smakołyki mogą nam się przejeść. Nie ma w tym absolutnie nic dziwnego, dlatego, jeśli nie lubicie wyrzucać jedzenia lub po prostu chcecie zostawić kilka smacznych pączków na kolejne dni, umieśćcie część z nich w zamrażalniku. Po wyjęciu wystarczy włożyć je do nagrzanego piekarnika na około 10 minut lub do kuchenki mikrofalowej na około 30-50 sekund. Po tym czasie pączki staną się miękkie, ciepłe i puszyste. Zjedz je od razu po podgrzaniu, zanim ostygną. Podobnie jak w przypadku podgrzewania pączków, na drugi dzień staną się twarde i stracą swój urok i przede wszystkim smak.
Zobacz także:
Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »
Co na kolację zamiast kanapek? 4 propozycje na posiłek bez chleba »
Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »