Fot. 123RF/Picsel
Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości. Podczas zakupów powinniśmy przestrzegać kilku zasad, gdyż tylko w ten sposób będziemy mieli pewność, że przygotowane przez nas dania będą zawsze smakować rewelacyjnie. Pamiętajcie, aby mięso kupować jedynie u sprawdzonych sprzedawców, którzy przestrzegają zasad higieny. Sklep powinien być czysty, a mięso koniecznie musi być przechowywane w temperaturze nie wyższej niż 4 stopnie Celsjusza. Wasze największe zaufanie powinno wzbudzać mięso paczkowane - chroni je to przed zanieczyszczeniem i pozwala mu dłużej zachować świeżość. Zwracajcie też uwagę na to, jak wygląda mięso, które kupujecie. Jeśli wasz kurczak ma nieładny kolor lub podejrzane przebarwienia, zrezygnujcie z jego zakupu.
Jak wyporcjować kurczaka?
Dokonując wyborów w sklepie, weźcie pod uwagę zakup całego kurczaka. Jest to zdecydowanie bardziej praktyczna i ekonomiczna opcja. Wykorzystanie go od A do Z nie powinno przysporzyć wam wielu problemów, gdyż kurczak jest niezwykle uniwersalnym mięsem. Nawet jego kości mogą posłużyć wam za podstawę do przygotowania różnego rodzaju sosów lub wywarów. W tym wypadku kluczem do sukcesu jest odpowiednie wyporcjowanie kurczaka. Przekonajcie się, że jest to prostsze niż myślicie.
Z czym połączyć kurczaka?
Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością przekona do siebie zarówno małe dzieci jak i osób nieco starszych. Co więcej, mięso to doskonale łączy się z różnego rodzaju dodatkami i przyprawami, dzięki czemu codziennie będziemy mogli przygotowywać smaczny i zaskakujący obiad. Wykorzystując kurczaka w kuchni nigdy nie zagrozi wam nuda.
Chcąc uzyskać śródziemnomorski smak, połączcie kurczaka z włoskimi ziołami, takimi jak bazylia, oregano, tymianek lub rozmaryn. Do tego wystarczy makaron i prosty sos pomidorowy, a uzyskacie pyszne danie we włoskim stylu.
Jeśli wolicie orientalne smaki, koniecznie zaopatrzcie się w pastę curry lub mieszankę indyjskich przypraw. W asyście mleczka kokosowego, ryżu i warzyw, stworzą prawdziwą, azjatycką ucztę.
Kulinarnych inspiracji warto również poszukać w Chinach. Tamtejsi kucharze wręcz wyspecjalizowali się w daniach typu stir-fry, które w kilka minut przygotujemy w woku. Chrupiące warzywa i soczyste mięso z pewnością podbiją wasze serca.
A może macie ochotę na kulinarną podróż do Stanów Zjednoczonych? W takim razie powinniście przygotować domowe burgery drobiowe. Będą równie smaczne, co te przygotowane z wołowiny, jednak zdecydowanie obniżymy ich kaloryczność.
Jeśli zaś chcecie poznać lepiej kuchnię Wielkiej Brytanii spróbujcie przygotować tradycyjną zapiekankę drobiową. Złociste i chrupiące ciasto francuskie, skrywające sycącą potrawkę z kurczaka, będzie doskonalą propozycją, która poprawi wam humor w nawet najbardziej pochmurne dni.
To tylko niektóre z pomysłów na wykorzystanie kurczaka. Oczywiście nie możecie zapominać, że mięso drobiowe doskonale sprawdzi się również jako podstawa do przygotowania różnego rodzaju zup, sosów i bulionów. Ponadto będzie idealnym dodatkiem do lekkich sałatek i sycących kanapek.
Warto tylko pamiętać, aby kurczaka nie piec zbyt długo, gdyż wtedy staje się suchy i po prostu niesmaczny. Mięso będzie delikatniejsze jeśli wcześniej zamarynujecie je w aromatycznej marynacie z dodatkiem soku z cytryny lub jogurtu. Taki przepis nie może się nie udać.
Zobacz też: Przepisy na dietetyczne dania z kurczakiem. Kliknij!
Tekst: Sylwia Cisowska/Smaker.pl