Jak rozpoznać zjełczałe masło?

Masło zbyt długo leżało w lodówce i nie masz pewności, czy nadaje się do spożycia? Jeżeli wyjąłeś je z opakowania i przełożyłeś do maselniczki, możesz nie wiedzieć, do kiedy należy je spożyć. Wówczas pojawia się pytanie, czy zjedzenie masła po terminie ważności, może być niebezpieczne dla zdrowia? Sprawdź, jak rozpoznać zjełczałe masło.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli kupiłeś masło w sklepie, z pewnością na jego opakowaniu znajduje się data przydatności do spożycia. Oczywiście to najprostszy i najpewniejszy sposób na to, by sprawdzić, czy produkt jest świeży. Jeśli jednak zdarzyło się ci się zapomnieć schować masła do lodówki lub przechowywać je w niej zbyt długo, może okazać się, że jest już niezdatne do zjedzenia. Czy wiesz, jak rozpoznać zjełczałe masło?

Sprawdź także: Jak zrobić masło w słoiku? Przepis sprytnej gospodyni

Czy zjełczałe masło jest toksyczne?

Co się stanie, kiedy zjesz zjełczałe masło? Może wówczas dojść do zatrucia, najczęściej objawiającego się przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, takimi jak: bóle brzucha, wymioty i niestrawność. Zjełczałe masło będzie miało dużo mniej wartości odżywczych, mogą pojawić się w nim również substancje toksyczne. Jedzenie zepsutego masła zwiększa również ryzyko chorób nowotworowych, miażdżycy oraz nadciśnienia tętniczego.

Warto pamiętać także, by po użyciu zawinąć masło w opakowanie lub zamknąć je w maselniczce i od razu włożyć do lodówki. Masło przechowywane na blacie kuchennym lub – co gorsza w słońcu –  nie tylko może się rozpuścić, ale i zepsuć.

Jak rozpoznać zjełczałe masło?

Masło extra, czyli te, w którym znajduje się 82 proc. tłuszczu, powinno wytrzymać w lodówce około miesiąca. Miksy masła z olejami roślinnymi będą odpowiednie do spożycia nawet do dwóch miesięcy. Co zrobić, jeśli kupiłeś większy zapas masła w promocji i nie uda ci się go zużyć w wyznaczonym terminie? Aby uniknąć sytuacji, w której masło ci się zepsuje, wystarczy je zamrozić, może być przechowywane w ten sposób nawet przez cztery miesiące.

Jeśli masz wątpliwości, czy masło, które masz w domu, nadaje się do spożycia, w pierwszej kolejności warto poddać go ocenie własnych zmysłów. Zjełczała masło ma nieprzyjemny zapach, to wina kwasu masłowego. Może mieć również zmienioną konsystencję. Sygnałem ostrzegawczym będzie również zmiana koloru na ciemniejszy. Oczywistym dowodem na to, że masło jest zepsute, będą również wszelkie ślady pleśni. Ostatecznym testem może być metoda dla odważnych, czyli spróbowanie masła – jeśli będzie miało kwaskowaty posmak to znak, że trzeba je wyrzucić.

Zobacz także:

Pij szklankę tego soku na czczo. Oczyści jelita i przyniesie ulgę »

Te triki musi znać każdy szef kuchni. Jak obrać paprykę ze skóry? »

Tym grożą nieleczone infekcje. Powikłania dotyczą serca, płuc, uszu lub zatok »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Powiew wiosny

Aromatyczna i apetyczna sałatka, chrupiące ogórek, rzodkiewka, kremowe awokad...

Odsłon: 57

30 min
3
Desery Kruche ciast na mące kukurydzianej

Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...

Odsłon: 187

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

311
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25