Dania jednogarnkowe

Masło zbyt długo leżało w lodówce i nie masz pewności, czy nadaje się do spożycia? Jeżeli wyjąłeś je z opakowania i przełożyłeś do maselniczki, możesz nie wiedzieć, do kiedy należy je spożyć. Wówczas pojawia się pytanie, czy zjedzenie masła po terminie ważności, może być niebezpieczne dla zdrowia? Sprawdź, jak rozpoznać zjełczałe masło.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli kupiłeś masło w sklepie, z pewnością na jego opakowaniu znajduje się data przydatności do spożycia. Oczywiście to najprostszy i najpewniejszy sposób na to, by sprawdzić, czy produkt jest świeży. Jeśli jednak zdarzyło się ci się zapomnieć schować masła do lodówki lub przechowywać je w niej zbyt długo, może okazać się, że jest już niezdatne do zjedzenia. Czy wiesz, jak rozpoznać zjełczałe masło?

Sprawdź także: Jak zrobić masło w słoiku? Przepis sprytnej gospodyni

Czy zjełczałe masło jest toksyczne?

Co się stanie, kiedy zjesz zjełczałe masło? Może wówczas dojść do zatrucia, najczęściej objawiającego się przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, takimi jak: bóle brzucha, wymioty i niestrawność. Zjełczałe masło będzie miało dużo mniej wartości odżywczych, mogą pojawić się w nim również substancje toksyczne. Jedzenie zepsutego masła zwiększa również ryzyko chorób nowotworowych, miażdżycy oraz nadciśnienia tętniczego.

Warto pamiętać także, by po użyciu zawinąć masło w opakowanie lub zamknąć je w maselniczce i od razu włożyć do lodówki. Masło przechowywane na blacie kuchennym lub – co gorsza w słońcu –  nie tylko może się rozpuścić, ale i zepsuć.

Jak rozpoznać zjełczałe masło?

Masło extra, czyli te, w którym znajduje się 82 proc. tłuszczu, powinno wytrzymać w lodówce około miesiąca. Miksy masła z olejami roślinnymi będą odpowiednie do spożycia nawet do dwóch miesięcy. Co zrobić, jeśli kupiłeś większy zapas masła w promocji i nie uda ci się go zużyć w wyznaczonym terminie? Aby uniknąć sytuacji, w której masło ci się zepsuje, wystarczy je zamrozić, może być przechowywane w ten sposób nawet przez cztery miesiące.

Jeśli masz wątpliwości, czy masło, które masz w domu, nadaje się do spożycia, w pierwszej kolejności warto poddać go ocenie własnych zmysłów. Zjełczała masło ma nieprzyjemny zapach, to wina kwasu masłowego. Może mieć również zmienioną konsystencję. Sygnałem ostrzegawczym będzie również zmiana koloru na ciemniejszy. Oczywistym dowodem na to, że masło jest zepsute, będą również wszelkie ślady pleśni. Ostatecznym testem może być metoda dla odważnych, czyli spróbowanie masła – jeśli będzie miało kwaskowaty posmak to znak, że trzeba je wyrzucić.

Zobacz także:

Pij szklankę tego soku na czczo. Oczyści jelita i przyniesie ulgę »

Te triki musi znać każdy szef kuchni. Jak obrać paprykę ze skóry? »

Tym grożą nieleczone infekcje. Powikłania dotyczą serca, płuc, uszu lub zatok »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto z jednego jajka

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...

Odsłon: 2885

30 min
5
Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 138

30 min
3
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1654

30 min
9
15 min
26

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8