Sprawdzone przepisy na karnawał

Masło zbyt długo leżało w lodówce i nie masz pewności, czy nadaje się do spożycia? Jeżeli wyjąłeś je z opakowania i przełożyłeś do maselniczki, możesz nie wiedzieć, do kiedy należy je spożyć. Wówczas pojawia się pytanie, czy zjedzenie masła po terminie ważności, może być niebezpieczne dla zdrowia? Sprawdź, jak rozpoznać zjełczałe masło.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli kupiłeś masło w sklepie, z pewnością na jego opakowaniu znajduje się data przydatności do spożycia. Oczywiście to najprostszy i najpewniejszy sposób na to, by sprawdzić, czy produkt jest świeży. Jeśli jednak zdarzyło się ci się zapomnieć schować masła do lodówki lub przechowywać je w niej zbyt długo, może okazać się, że jest już niezdatne do zjedzenia. Czy wiesz, jak rozpoznać zjełczałe masło?

Sprawdź także: Jak zrobić masło w słoiku? Przepis sprytnej gospodyni

Czy zjełczałe masło jest toksyczne?

Co się stanie, kiedy zjesz zjełczałe masło? Może wówczas dojść do zatrucia, najczęściej objawiającego się przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, takimi jak: bóle brzucha, wymioty i niestrawność. Zjełczałe masło będzie miało dużo mniej wartości odżywczych, mogą pojawić się w nim również substancje toksyczne. Jedzenie zepsutego masła zwiększa również ryzyko chorób nowotworowych, miażdżycy oraz nadciśnienia tętniczego.

Warto pamiętać także, by po użyciu zawinąć masło w opakowanie lub zamknąć je w maselniczce i od razu włożyć do lodówki. Masło przechowywane na blacie kuchennym lub – co gorsza w słońcu –  nie tylko może się rozpuścić, ale i zepsuć.

Jak rozpoznać zjełczałe masło?

Masło extra, czyli te, w którym znajduje się 82 proc. tłuszczu, powinno wytrzymać w lodówce około miesiąca. Miksy masła z olejami roślinnymi będą odpowiednie do spożycia nawet do dwóch miesięcy. Co zrobić, jeśli kupiłeś większy zapas masła w promocji i nie uda ci się go zużyć w wyznaczonym terminie? Aby uniknąć sytuacji, w której masło ci się zepsuje, wystarczy je zamrozić, może być przechowywane w ten sposób nawet przez cztery miesiące.

Jeśli masz wątpliwości, czy masło, które masz w domu, nadaje się do spożycia, w pierwszej kolejności warto poddać go ocenie własnych zmysłów. Zjełczała masło ma nieprzyjemny zapach, to wina kwasu masłowego. Może mieć również zmienioną konsystencję. Sygnałem ostrzegawczym będzie również zmiana koloru na ciemniejszy. Oczywistym dowodem na to, że masło jest zepsute, będą również wszelkie ślady pleśni. Ostatecznym testem może być metoda dla odważnych, czyli spróbowanie masła – jeśli będzie miało kwaskowaty posmak to znak, że trzeba je wyrzucić.

Zobacz także:

Pij szklankę tego soku na czczo. Oczyści jelita i przyniesie ulgę »

Te triki musi znać każdy szef kuchni. Jak obrać paprykę ze skóry? »

Tym grożą nieleczone infekcje. Powikłania dotyczą serca, płuc, uszu lub zatok »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Dania główne Chaczapuri

Chlebek serowy, pochodzi z kuchni gruzińskiej.

Odsłon: 26230

60 min
44
Wędliny Pasztet

Bardzo smaczny, delikatny. Prosty w wykonaniu. Trochę pracochłonny, ale warto.

Odsłon: 7491

>60 min
10
Desery Faworki

Prosty przepisy na przepyszne faworki, kruche, lekkie jak puszek i bardzo sma...

Odsłon: 284

60 min
1