Dania jednogarnkowe

Jak rozpoznać zjełczałe masło?

Masło zbyt długo leżało w lodówce i nie masz pewności, czy nadaje się do spożycia? Jeżeli wyjąłeś je z opakowania i przełożyłeś do maselniczki, możesz nie wiedzieć, do kiedy należy je spożyć. Wówczas pojawia się pytanie, czy zjedzenie masła po terminie ważności, może być niebezpieczne dla zdrowia? Sprawdź, jak rozpoznać zjełczałe masło.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli kupiłeś masło w sklepie, z pewnością na jego opakowaniu znajduje się data przydatności do spożycia. Oczywiście to najprostszy i najpewniejszy sposób na to, by sprawdzić, czy produkt jest świeży. Jeśli jednak zdarzyło się ci się zapomnieć schować masła do lodówki lub przechowywać je w niej zbyt długo, może okazać się, że jest już niezdatne do zjedzenia. Czy wiesz, jak rozpoznać zjełczałe masło?

Sprawdź także: Jak zrobić masło w słoiku? Przepis sprytnej gospodyni

Czy zjełczałe masło jest toksyczne?

Co się stanie, kiedy zjesz zjełczałe masło? Może wówczas dojść do zatrucia, najczęściej objawiającego się przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, takimi jak: bóle brzucha, wymioty i niestrawność. Zjełczałe masło będzie miało dużo mniej wartości odżywczych, mogą pojawić się w nim również substancje toksyczne. Jedzenie zepsutego masła zwiększa również ryzyko chorób nowotworowych, miażdżycy oraz nadciśnienia tętniczego.

Warto pamiętać także, by po użyciu zawinąć masło w opakowanie lub zamknąć je w maselniczce i od razu włożyć do lodówki. Masło przechowywane na blacie kuchennym lub – co gorsza w słońcu –  nie tylko może się rozpuścić, ale i zepsuć.

Jak rozpoznać zjełczałe masło?

Masło extra, czyli te, w którym znajduje się 82 proc. tłuszczu, powinno wytrzymać w lodówce około miesiąca. Miksy masła z olejami roślinnymi będą odpowiednie do spożycia nawet do dwóch miesięcy. Co zrobić, jeśli kupiłeś większy zapas masła w promocji i nie uda ci się go zużyć w wyznaczonym terminie? Aby uniknąć sytuacji, w której masło ci się zepsuje, wystarczy je zamrozić, może być przechowywane w ten sposób nawet przez cztery miesiące.

Jeśli masz wątpliwości, czy masło, które masz w domu, nadaje się do spożycia, w pierwszej kolejności warto poddać go ocenie własnych zmysłów. Zjełczała masło ma nieprzyjemny zapach, to wina kwasu masłowego. Może mieć również zmienioną konsystencję. Sygnałem ostrzegawczym będzie również zmiana koloru na ciemniejszy. Oczywistym dowodem na to, że masło jest zepsute, będą również wszelkie ślady pleśni. Ostatecznym testem może być metoda dla odważnych, czyli spróbowanie masła – jeśli będzie miało kwaskowaty posmak to znak, że trzeba je wyrzucić.

Zobacz także:

Pij szklankę tego soku na czczo. Oczyści jelita i przyniesie ulgę »

Te triki musi znać każdy szef kuchni. Jak obrać paprykę ze skóry? »

Tym grożą nieleczone infekcje. Powikłania dotyczą serca, płuc, uszu lub zatok »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
25
Sałatki Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryny.

Odsłon: 37

15 min
1

Przepis dnia

Dania główne Pieczonki w papilotkach

Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...

Odsłon: 14483

30 min
18

Polecane artykuły

Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9