Jak wykorzystywać różne rodzaje cebuli?

W sklepach znajdziecie różnego rodzaju cebule. Mało kto wie, iż każda z nich ma nieco inne właściwości i zastosowanie.

Nasze babcie od bardzo dawna wykorzystywały cebulę, jako skuteczny środek do walki z przeziębieniem oraz wszelkimi infekcjami. Współczesne badania potwierdzają ich przeczucia. Okazuje się bowiem, że warzywo to jest pełne substancji wzmacniających odporność. Co ważne, jego lecznicze właściwości nie ograniczają się wyłącznie do zapobiegania przeziębieniom. Cebula ułatwia przyswajanie żelaza, obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, a nawet ułatwia walkę z trądzikiem oraz innymi zmianami skórnymi. Dowiedziono także, iż zjadanie każdego dnia połówki surowej cebuli może obniżyć ryzyko powstania zakrzepów żylnych.

Zanim jednak zaczniecie dodawać cebulę do wszystkich potraw, warto dowiedzieć się, w jaki sposób powinniśmy wykorzystywać jej poszczególne rodzaje.


1. Cebula żółta

Jeśli w przepisie pojawia się cebula, w 99% przypadków autor ma na myśli właśnie jej żółtą odmianę. Jest najpopularniejsza i zdecydowanie najłatwiej dostępna. Nie tylko kupicie ją w niemal każdym sklepie, ale również możecie wykorzystać ją do przygotowania praktycznie każdego dania. Doskonale nadaje się do zup, sosów oraz sałatek. Ze względu na dużą zawartość cukru, idealnie się karmelizuje, dlatego warto po nią sięgnąć w czasie robienia konfitury lub zupy cebulowej.

Pobierz aplikację smaker

Ulubiona cebula Francuzów zdobywa coraz większą popularność także w naszym kraju. Ze względu na swój specyficzny kształt bywa nazywana cebuloczosnkiem lub czosnkiem askalońskim. Jest nieodzownym składnikiem wielu klasycznych sosów i sałatek. Idealnie komponuje się ze smakiem czerwonego wina. Nad Sekwaną dusi się je w niedużej ilości płynu, a następnie podaje jako dodatek do serów lub mięsnych dań. Należy jednak unikać smażenia szalotek, gdyż wówczas stają się gorzkie.

 

 

Jeśli unikasz cebuli, ponieważ nie odpowiada ci jej intensywny i ostry aromat, odmiana cukrowa może być ciekawą alternatywą. Ma ona bardzo delikatny, niemal słodki smak, a jej charakterystyczny zapach nie utrzymuje się długo na dłoniach. Rozpoznasz ją po śnieżnobiałym kolorze.

 

 

Młodą cebulę (nazywaną popularnie dymką) kupujemy w pęczkach wraz ze szczypiorem. Bez przeszkód możemy zjadać ją na surowo, chociaż równie dobrze sprawdza się na ciepło np. w jajecznicy lub daniach typu stir fry. Należy jednak uważać, aby nie smażyć jej zbyt długo - wówczas traci swój aromat i staje się gorzka.

 

 

Za sprawą intensywnego koloru, czerwona cebula może być ozdobą wielu potraw. Podana na surowo, sprawdzi się idealnie jako dodatek do burgerów lub sałatek. Pokrojona w ósemki i upieczona na grillu fantastycznie podkreśli smak przygotowanych w podobny sposób mięs i ryb. Ma zdecydowany, lekko ostry smak, jednak powinniśmy pamiętać, iż nie nadaje się do karmelizowania i źle znosi długie gotowanie.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 34755

60 min
41
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 632

15 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 185

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7