Najlepsze przepisy na ogórki

Jak wykorzystywać różne rodzaje cebuli?

W sklepach znajdziecie różnego rodzaju cebule. Mało kto wie, iż każda z nich ma nieco inne właściwości i zastosowanie.

Nasze babcie od bardzo dawna wykorzystywały cebulę, jako skuteczny środek do walki z przeziębieniem oraz wszelkimi infekcjami. Współczesne badania potwierdzają ich przeczucia. Okazuje się bowiem, że warzywo to jest pełne substancji wzmacniających odporność. Co ważne, jego lecznicze właściwości nie ograniczają się wyłącznie do zapobiegania przeziębieniom. Cebula ułatwia przyswajanie żelaza, obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, a nawet ułatwia walkę z trądzikiem oraz innymi zmianami skórnymi. Dowiedziono także, iż zjadanie każdego dnia połówki surowej cebuli może obniżyć ryzyko powstania zakrzepów żylnych.

Zanim jednak zaczniecie dodawać cebulę do wszystkich potraw, warto dowiedzieć się, w jaki sposób powinniśmy wykorzystywać jej poszczególne rodzaje.


1. Cebula żółta

Jeśli w przepisie pojawia się cebula, w 99% przypadków autor ma na myśli właśnie jej żółtą odmianę. Jest najpopularniejsza i zdecydowanie najłatwiej dostępna. Nie tylko kupicie ją w niemal każdym sklepie, ale również możecie wykorzystać ją do przygotowania praktycznie każdego dania. Doskonale nadaje się do zup, sosów oraz sałatek. Ze względu na dużą zawartość cukru, idealnie się karmelizuje, dlatego warto po nią sięgnąć w czasie robienia konfitury lub zupy cebulowej.

Pobierz aplikację smaker

Ulubiona cebula Francuzów zdobywa coraz większą popularność także w naszym kraju. Ze względu na swój specyficzny kształt bywa nazywana cebuloczosnkiem lub czosnkiem askalońskim. Jest nieodzownym składnikiem wielu klasycznych sosów i sałatek. Idealnie komponuje się ze smakiem czerwonego wina. Nad Sekwaną dusi się je w niedużej ilości płynu, a następnie podaje jako dodatek do serów lub mięsnych dań. Należy jednak unikać smażenia szalotek, gdyż wówczas stają się gorzkie.

 

 

Jeśli unikasz cebuli, ponieważ nie odpowiada ci jej intensywny i ostry aromat, odmiana cukrowa może być ciekawą alternatywą. Ma ona bardzo delikatny, niemal słodki smak, a jej charakterystyczny zapach nie utrzymuje się długo na dłoniach. Rozpoznasz ją po śnieżnobiałym kolorze.

 

 

Młodą cebulę (nazywaną popularnie dymką) kupujemy w pęczkach wraz ze szczypiorem. Bez przeszkód możemy zjadać ją na surowo, chociaż równie dobrze sprawdza się na ciepło np. w jajecznicy lub daniach typu stir fry. Należy jednak uważać, aby nie smażyć jej zbyt długo - wówczas traci swój aromat i staje się gorzka.

 

 

Za sprawą intensywnego koloru, czerwona cebula może być ozdobą wielu potraw. Podana na surowo, sprawdzi się idealnie jako dodatek do burgerów lub sałatek. Pokrojona w ósemki i upieczona na grillu fantastycznie podkreśli smak przygotowanych w podobny sposób mięs i ryb. Ma zdecydowany, lekko ostry smak, jednak powinniśmy pamiętać, iż nie nadaje się do karmelizowania i źle znosi długie gotowanie.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
12
>60 min
9
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 137

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 314

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 107

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4