Spis treści:
W wielu domach jest obowiązkowym punktem na liście wielkanocnych potraw. Jeśli dotąd z okazji Wielkanocy nie przygotowywałeś ćwikły z chrzanem, a jednocześnie uwielbiasz smak buraków, koniecznie musisz zrobić ją w tym roku. Nie tylko świetnie podkręci smak potraw, ale i jest bardzo zdrowa. Co ciekawe, znana była już w 1567 roku, pisał o niej znany polski poeta i prozaik Mikołaj Rej w swoim dziele "Żywot człowieka poczciwego". Podpowiemy Ci, jakie składniki muszą znaleźć się w ćwikle, aby wyszła doskonale.
Co to jest ćwikła?
Ćwikła przygotowywana jest z gotowanych, tartych buraków ćwikłowych. Następnie do tak przygotowanej sałatki dodaje się, tarty chrzan, odrobinę cukru, soli i pieprzu, a także obowiązkowy składnik, bez którego nie będzie smakować tak dobrze, czyli sok z cytryny. Świetnie sprawdzi się również odrobina octu, natka pietruszki, kminek czy goździki. Przysmak ten idealnie smakuje podany wraz z gotowanymi jajkami czy wielkanocną białą kiełbasą. Można zaserwować go również do pieczonych mięs.
Jakie właściwości zdrowotne ma ćwikła?
Ćwikła to prawdziwa bomba witaminowa, buraki dostarczają witaminy A, C, E, K oraz tych z grupy B, są także źródłem minerałów, takich jak: żelazo, magnez, cynk, fosfor czy potas. Zawierają również barwnik zwany betaniną, który działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Ponadto zawiera również błonnik pokarmowy, który nie tylko wpływa na uczucie sytości po posiłku, ale i doskonale wspiera pracę jelit i układu trawiennego. Buraki świetnie wpływają również na układ sercowo-naczyniowy, pomagają obniżyć wysoki poziom "złego" cholesterolu, a także dostarczają żelaza, które pomoże uchronić się przed anemią.
Chrzan jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy, chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, a także opóźnia procesy starzenia i działa przeciwnowotworowo. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C wspiera odporność organizmu, pomagając chronić się przed przeziębieniem i grypą. Chrzan nazywany jest również naturalnym antybiotykiem, działa odkażająco i wykrztuśnie, pomoże zwalczać również dolegliwości towarzyszące przeziębieniu, takie jak kaszel, zapalenia zatok, czy oskrzeli. Korzeń ten świetnie sprawdzi się również na trawienie, dodatek chrzanu będzie wskazany do tłustych i ciężkostrawnych potraw mięsnych. Ponadto polecany jest do spożywania, jeśli chcesz zadbać o kondycję skóry, a także mocne i zdrowe włosy i paznokcie.
Jak zrobić dobrą ćwikłę – przepis
Do przygotowania wielkanocnej ćwikły, będziesz potrzebować: 500 g buraków, pięć łyżek tartego chrzanu, sok z cytryny, łyżeczkę cukru, sól i pieprz.
Zacznij od dokładnego umycia buraków, następnie wrzuć je go osolonej wody i gotuj, aż do miękkości. Kiedy przestygną obierz je, a następnie zetrzyj na tarce. Przełóż starte buraki do miski, dodaj chrzan, sok z cytryny, cukier, dopraw solą i pieprzem. Gotowe!
Zobacz także:
Naturalne barwniki do jajek. Wielkanocne pisanki zafarbujesz bez chemii »
Rzeżucha na Wielkanoc - kiedy i jak wysiać nasiona? Uprawa rzeżuchy krok po kroku »
Kiedy i jak wysiać owies, by ozdobił wielkanocny stół? Oto najlepszy termin! »
Leczo po francusku, czyli przepis na ratatuj. Jedz, by zgubić oponkę z brzucha »