Fot. 123RF/Picsel
Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj podawania ich na słodko pojawił się u nas dopiero w XVI wieku. Wcześniej nadziewano je słoniną oraz boczkiem. Dawniej smażono je na klarowanym maśle, obecnie stosuje się zwykle smalec lub olej.
Według Jędrzeja Kitowicza, na dworze króla Augusta II serwowano pączki, które nie przypominały dawnych, twardych i ciężkich, a były wręcz tak lekkie, że „wiatr zdmuchnąłby je z półmiska": Jak osiągnąć taki efekt?
Wyrabianie
Choć korzystamy z rozmaitych przepisów, to warto pamiętać o paru zasadach. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż nabierze charakterystycznego połysku oraz zacznie odchodzić od dłoni. Do ciasta należy też dodać nieco spirytusu, co zapobiega wchłanianiu przez pączki tłuszczu.
Nadziewanie
Profesjonalnie nadziewamy pączki szprycą cukierniczą. Niektórzy decydują się zastąpić taki sprzęt strzykawką, ale z rękąna sercu tego pomysłu nie polecamy. Jeśli nie dysponujemy szprycą, to pączki nadziewamy przed smażeniem. W tym celu ciasto wałkujemy, wykrawamy okręgi, nakładamy ciepłe nadzienie, zaklejamy i formujemy kule. Tak przygotowane pączki odstawiamy do wyrośnięcia.
Smażenie
Do smażenia używamy tłuszczu odpornego na działanie wysokiej temperatury, np. oleju rzepakowego lub smalcu. Tłuszcz musi być bardzo mocno nagrzany, ale nie może dymić. Jeśli zacznie dymić to będzie nie do uratowania i będziemy musieli go wymienić.
Istnieją dwa sposoby sprawdzenia temperatury - próba dłoni i próba ciasta. Jeśli nie damy rady utrzymać dłoni bezpośrednio nad tłuszczem to znak, że można już smażyć. Możemy także wrzucić kawałek ciasta i sprawdzić czy wypłynie, oraz czy zacznie się smażyć. Pamiętajmy jednak, że ten testowy kawałek należy wyłowić, aby się nie spalił.
W różnych przepisach znajdziemy różny czas smażenia. Zazwyczaj jest to dosłownie kilka chwil, tak aby pączki porządnie się zrumieniły. Pączki należy wysmażać z obu stron, pilnując, by nie zanurzyły się zbyt głęboko. Tak może się stać, gdy tłuszcz nie będzie dostatecznie nagrzany. Pączki nie mogą też pływać zbyt blisko siebie, bo to obniży temperaturę tłuszczu, co z kolei sprawi, że pączki będą tłuste.
A jeśli nie mamy pewności, czy pączki są gotowe, to najprościej jest jednego wyłowić i nakłuć wykałaczką. Jeśli wyciągniemy czystą wykałaczkę, bez osadu z surowego ciasta, to możemy je wyławiać.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Po smażeniu
Zaraz po wyłowieniu z rondla, pączki należy ułożyć na sitku, lub bibule, tak, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Lukrowanie możemy rozpocząć praktycznie zaraz. Jeśli jednak posypujemy je cukrem pudrem, to odczekajmy, aż pączki ostygną. W przeciwnym razie cukier się rozpuści i zamiast eleganckiego pyłu powstanie przezroczysta skorupa. Z dodatków polecamy naturalnie skórkę pomarańczową, a także migdały.
Fot. Akademia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Bo kto powiedział, że zrobienie pączków w zaciszu własnej kuchni musi być drogie? Nasza użytkowniczka wie, w jaki sposób zaoszczędzić nieco pieniędzy w trakcie ich przygotowywania.
2. Pączki - przepis sprzed stu lat
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Dobre przepisy przechowuje się przez długie lata i przekazuje się je z pokolenia na pokolenie. Iza odszukała dla was recepturę sprzed stu lat. Warto wypróbować.
Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wielbicielom pomarańczy z pewnością spodoba się ten przepis - nietypowe nadzienie możecie wykorzystać nie tylko w pączkach, ale również podczas przygotowywania ciasteczek lub ciast.
Fot. Daniel-Coceancig na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
To jeden z najprostszych przepisów na pączki, jaki tylko możecie znaleźć. Z jego wykonaniem poradzi sobie nawet bardzo początkujący cukiernik.
Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli do tej pory nie próbowaliście przygotować pączków serowych, najwyższa pora nadrobić zaległości. Smakują wybornie! Ich zrobienie jest prostsze niż myślicie.
Fot. Balbinka568 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak się okazuje, całkiem sporo osób woli oponki serowe od klasycznych, drożdżowych pączków. Jak jest w waszym przypadku? Który wypiek smakuje wam bardziej?
Fot. WaniliaiKardamon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Paczki przygotowane z ciasta ptysiowego będą doskonałą alternatywą dla tych drożdżowych. Przy okazji będziecie mogli zrobić także ptysie i eklery.
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Maleńkie fritole to nieodzowny element weneckiego karnawału. Maleńka przekąska na jeden kęs idealnie sprawdza się, jako poczęstunek dla gości.
Fot. MojeBistro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
A może by tak wykorzystać tłusty czwartek do zapoznania się z kulturą innych krajów? Koreańskie pączki są nie tylko bardzo smaczne, ale również proste w przygotowaniu. Z pewnością zasmakują waszym bliskim.
