Spis treści:
Podczas świąt wielkanocnych na stole pojawiają się prawdziwe pyszności. Sałatka jarzynowa, jajka na twardo i pyszna, domowa wędlina. Dowiedz się, jak zrobić pieczeń z szynki wieprzowej Magdy Gessler. Mięso wychodzi bardzo miękkie, soczyste i pełne smaku.
Sprawdź także: Pieczenie domowego pasztetu. Co zrobić, żeby nie był suchy?
Jakie mięso wybrać na pieczeń z szynki?
Wiele osób wie, że pieczeń z szynki wyjdzie dobra tylko wtedy, gdy będzie przygotowana z najlepszego mięsa. Pierwszym i najważniejszym krokiem, przed przyrządzaniem domowej wędliny, będzie więc świadomy zakup produktu o jak najwyższej jakości.
Jakie mięso wybrać na pieczeń z szynki? Przede wszystkim kieruj się do sprawdzonych dostawców - wtedy będziesz mieć pewność, że nie otrzymasz starego, twardego kawałka. Co więcej, sięgaj po jędrne i sprężyste mięso o różowym lub jasnoróżowym zabarwieniu. Świadczy to o młodym wieku zwierzęcia, z którego pochodzi.
Nie bój się także kupić mięsa z delikatnymi przerostami tłuszczu (białymi lub jasnoróżowymi). To właśnie dzięki nim szynka nabierze soczystości i upiecze się równomiernie z każdej strony. Mięso nie powinno intensywnie pachnieć. Z wierzchu może być lekko wilgotne, ale nie śliskie.
Pieczeń z szynki wieprzowej Magdy Gessler
Jednym z bardziej popularnych przepisów na pieczeń z szynki wieprzowej jest ten od Magdy Gessler. Znana restauratorka ma prosty patent na to, żeby mięso było jednocześnie miękkie, ale też niezwykle soczyste i apetyczne.
Składniki
- kilogram szynki wieprzowej,
- olej do smażenia,
- szklanka wrzątku,
- łyżka masła 82%,
- łyżka mąki pszennej.
Marynata do mięsa:
- łyżka miodu,
- 2 łyżki musztardy,
- 3 duże ząbki czosnku (obrane i przeciśnięte przez praskę),
- 15 g soli,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka papryki w proszku.
Sekret soczystej pieczeni z szynki Magdy Gessler tkwi z pysznej marynacie. Przyrządzanie domowej wędliny rozpocznij już dzień wcześniej (rano), aby nabrała idealnej soczystości. Na początku umyj i dokładnie osusz mięso. W dużym pojemniku na żywność wymieszaj składniki na marynatę (miód, musztardę, przeciśnięty czosnek, sól, olej i mieloną paprykę) - tak, aby się połączyły. Włóż mięso do opakowania i natrzyj marynatą z każdej strony. Przykryj i wstaw do lodówki na całą dobę.
Kolejnego poranka wyjmij z lodówki, na co najmniej godzinę przed pieczeniem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, z włączonym termoobiegiem. Nadmiar marynaty przełóż na dno naczynia żaroodpornego, w którym będzie umieszczone mięso. Patelnię ustaw na mocnym ogniu, wlej olej i na naprawdę gorący połóż szynkę. Smaż z każdej strony przez około minutę, żeby zamknąć „soki” w środku. Dzięki temu będzie idealnie miękka i wilgotna po upieczeniu.
Po obsmażeniu przełóż do przygotowanego wcześniej naczynia żaroodpornego. Włóż do piekarnika na pół godziny. Gdy minie wyznaczony czas, mięso podlej połową szklanki wrzątku, zmniejsz temperaturę do 140-150 stopni Celsjusza. Piecz jeszcze 45-55 minut, ale w połowie tego czasu podlej ponownie połową szklanki wrzątku. Następnie mięso wyjmij z piekarnika. Jeśli chcesz mieć pewność, że osiągnęło idealny stopień wypieczenia, po wyjęciu mięsa, sprawdź termometrem kuchennym, czy osiągnęło temperaturę 70 stopni Celsjusza. Odczekaj co najmniej 5-10 minut przed przekrojeniem na plastry.
W tym czasie całą marynatę zlej do rondla. Dodaj masło i zagotuj. Po około 5 minutach płyn powinien się zredukować do gęstszego sosu. Jeśli będzie zbyt rzadki, 4 łyżki sosu przelej do miski, połącz z łyżką mąki i czterema łyżkami zimnej wody. Wymieszaj dokładnie i całość wlej do garnka, cały czas mieszając do zagotowania. Pieczeń z szynki Magdy Gessler przekrój na plastry i polej aromatycznym sosem.
Źródło: Smaker.pl, schroniskobukowina.pl, miesopedia.pl
Autor: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Piją go co rano i chudną. Upatruje się w nim sekretu figury Aniston i Beckham »
Dwa pociągnięcia i jajko obrane. Kucharz zdradza swój trik »
Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »