Ewa_Gotuje

Jak zrobić soczystą i kruchą szynkę na Wielkanoc? Z przepisu Magdy Gessler zawsze wychodzi

Domowa wędlina to rarytas na wielkanocnym stole. Polacy nie wyobrażają sobie, żeby mogło jej zabraknąć. Tym bardziej że dużo osób wkłada ją do koszyczka, jako symbol zdrowia i dostatku. Odkryj, jak zrobić pieczeń z szynki Magdy Gessler. Restauratorka zdradza trik na to, aby była wyjątkowo soczysta.

Pieczeń z szynki wieprzowej Magdy Gessler | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Podczas świąt wielkanocnych na stole pojawiają się prawdziwe pyszności. Sałatka jarzynowa, jajka na twardo i pyszna, domowa wędlina. Dowiedz się, jak zrobić pieczeń z szynki wieprzowej Magdy Gessler. Mięso wychodzi bardzo miękkie, soczyste i pełne smaku.

Sprawdź także: Pieczenie domowego pasztetu. Co zrobić, żeby nie był suchy?

Jakie mięso wybrać na pieczeń z szynki?

Wiele osób wie, że pieczeń z szynki wyjdzie dobra tylko wtedy, gdy będzie przygotowana z najlepszego mięsa. Pierwszym i najważniejszym krokiem, przed przyrządzaniem domowej wędliny, będzie więc świadomy zakup produktu o jak najwyższej jakości.

Jakie mięso wybrać na pieczeń z szynki? Przede wszystkim kieruj się do sprawdzonych dostawców - wtedy będziesz mieć pewność, że nie otrzymasz starego, twardego kawałka. Co więcej, sięgaj po jędrne i sprężyste mięso o różowym lub jasnoróżowym zabarwieniu. Świadczy to o młodym wieku zwierzęcia, z którego pochodzi.

Nie bój się także kupić mięsa z delikatnymi przerostami tłuszczu (białymi lub jasnoróżowymi). To właśnie dzięki nim szynka nabierze soczystości i upiecze się równomiernie z każdej strony. Mięso nie powinno intensywnie pachnieć. Z wierzchu może być lekko wilgotne, ale nie śliskie. 

Pieczeń z szynki wieprzowej Magdy Gessler

Jednym z bardziej popularnych przepisów na pieczeń z szynki wieprzowej jest ten od Magdy Gessler. Znana restauratorka ma prosty patent na to, żeby mięso było jednocześnie miękkie, ale też niezwykle soczyste i apetyczne. 

Składniki

  • kilogram szynki wieprzowej,
  • olej do smażenia,
  • szklanka wrzątku,
  • łyżka masła 82%,
  • łyżka mąki pszennej.

Marynata do mięsa:

  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 duże ząbki czosnku (obrane i przeciśnięte przez praskę),
  • 15 g soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka papryki w proszku.

Sekret soczystej pieczeni z szynki Magdy Gessler tkwi z pysznej marynacie. Przyrządzanie domowej wędliny rozpocznij już dzień wcześniej (rano), aby nabrała idealnej soczystości. Na początku umyj i dokładnie osusz mięso. W dużym pojemniku na żywność wymieszaj składniki na marynatę (miód, musztardę, przeciśnięty czosnek, sól, olej i mieloną paprykę) - tak, aby się połączyły. Włóż mięso do opakowania i natrzyj marynatą z każdej strony. Przykryj i wstaw do lodówki na całą dobę.

Kolejnego poranka wyjmij z lodówki, na co najmniej godzinę przed pieczeniem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, z włączonym termoobiegiem. Nadmiar marynaty przełóż na dno naczynia żaroodpornego, w którym będzie umieszczone mięso. Patelnię ustaw na mocnym ogniu, wlej olej i na naprawdę gorący połóż szynkę. Smaż z każdej strony przez około minutę, żeby zamknąć „soki” w środku. Dzięki temu będzie idealnie miękka i wilgotna po upieczeniu.

Po obsmażeniu przełóż do przygotowanego wcześniej naczynia żaroodpornego. Włóż do piekarnika na pół godziny. Gdy minie wyznaczony czas, mięso podlej połową szklanki wrzątku, zmniejsz temperaturę do 140-150 stopni Celsjusza. Piecz jeszcze 45-55 minut, ale w połowie tego czasu podlej ponownie połową szklanki wrzątku. Następnie mięso wyjmij z piekarnika. Jeśli chcesz mieć pewność, że osiągnęło idealny stopień wypieczenia, po wyjęciu mięsa, sprawdź termometrem kuchennym, czy osiągnęło temperaturę 70 stopni Celsjusza. Odczekaj co najmniej 5-10 minut przed przekrojeniem na plastry

W tym czasie całą marynatę zlej do rondla. Dodaj masło i zagotuj. Po około 5 minutach płyn powinien się zredukować do gęstszego sosu. Jeśli będzie zbyt rzadki, 4 łyżki sosu przelej do miski, połącz z łyżką mąki i czterema łyżkami zimnej wody. Wymieszaj dokładnie i całość wlej do garnka, cały czas mieszając do zagotowania. Pieczeń z szynki Magdy Gessler przekrój na plastry i polej aromatycznym sosem.



Źródło: Smaker.pl, schroniskobukowina.pl, miesopedia.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Piją go co rano i chudną. Upatruje się w nim sekretu figury Aniston i Beckham »

Dwa pociągnięcia i jajko obrane. Kucharz zdradza swój trik »

Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0