Dania jednogarnkowe

Domowa wędlina to rarytas na wielkanocnym stole. Polacy nie wyobrażają sobie, żeby mogło jej zabraknąć. Tym bardziej że dużo osób wkłada ją do koszyczka, jako symbol zdrowia i dostatku. Odkryj, jak zrobić pieczeń z szynki Magdy Gessler. Restauratorka zdradza trik na to, aby była wyjątkowo soczysta.

Pieczeń z szynki wieprzowej Magdy Gessler | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Podczas świąt wielkanocnych na stole pojawiają się prawdziwe pyszności. Sałatka jarzynowa, jajka na twardo i pyszna, domowa wędlina. Dowiedz się, jak zrobić pieczeń z szynki wieprzowej Magdy Gessler. Mięso wychodzi bardzo miękkie, soczyste i pełne smaku.

Sprawdź także: Pieczenie domowego pasztetu. Co zrobić, żeby nie był suchy?

Jakie mięso wybrać na pieczeń z szynki?

Wiele osób wie, że pieczeń z szynki wyjdzie dobra tylko wtedy, gdy będzie przygotowana z najlepszego mięsa. Pierwszym i najważniejszym krokiem, przed przyrządzaniem domowej wędliny, będzie więc świadomy zakup produktu o jak najwyższej jakości.

Jakie mięso wybrać na pieczeń z szynki? Przede wszystkim kieruj się do sprawdzonych dostawców - wtedy będziesz mieć pewność, że nie otrzymasz starego, twardego kawałka. Co więcej, sięgaj po jędrne i sprężyste mięso o różowym lub jasnoróżowym zabarwieniu. Świadczy to o młodym wieku zwierzęcia, z którego pochodzi.

Nie bój się także kupić mięsa z delikatnymi przerostami tłuszczu (białymi lub jasnoróżowymi). To właśnie dzięki nim szynka nabierze soczystości i upiecze się równomiernie z każdej strony. Mięso nie powinno intensywnie pachnieć. Z wierzchu może być lekko wilgotne, ale nie śliskie. 

Pieczeń z szynki wieprzowej Magdy Gessler

Jednym z bardziej popularnych przepisów na pieczeń z szynki wieprzowej jest ten od Magdy Gessler. Znana restauratorka ma prosty patent na to, żeby mięso było jednocześnie miękkie, ale też niezwykle soczyste i apetyczne. 

Składniki

  • kilogram szynki wieprzowej,
  • olej do smażenia,
  • szklanka wrzątku,
  • łyżka masła 82%,
  • łyżka mąki pszennej.

Marynata do mięsa:

  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 3 duże ząbki czosnku (obrane i przeciśnięte przez praskę),
  • 15 g soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka papryki w proszku.

Sekret soczystej pieczeni z szynki Magdy Gessler tkwi z pysznej marynacie. Przyrządzanie domowej wędliny rozpocznij już dzień wcześniej (rano), aby nabrała idealnej soczystości. Na początku umyj i dokładnie osusz mięso. W dużym pojemniku na żywność wymieszaj składniki na marynatę (miód, musztardę, przeciśnięty czosnek, sól, olej i mieloną paprykę) - tak, aby się połączyły. Włóż mięso do opakowania i natrzyj marynatą z każdej strony. Przykryj i wstaw do lodówki na całą dobę.

Kolejnego poranka wyjmij z lodówki, na co najmniej godzinę przed pieczeniem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, z włączonym termoobiegiem. Nadmiar marynaty przełóż na dno naczynia żaroodpornego, w którym będzie umieszczone mięso. Patelnię ustaw na mocnym ogniu, wlej olej i na naprawdę gorący połóż szynkę. Smaż z każdej strony przez około minutę, żeby zamknąć „soki” w środku. Dzięki temu będzie idealnie miękka i wilgotna po upieczeniu.

Po obsmażeniu przełóż do przygotowanego wcześniej naczynia żaroodpornego. Włóż do piekarnika na pół godziny. Gdy minie wyznaczony czas, mięso podlej połową szklanki wrzątku, zmniejsz temperaturę do 140-150 stopni Celsjusza. Piecz jeszcze 45-55 minut, ale w połowie tego czasu podlej ponownie połową szklanki wrzątku. Następnie mięso wyjmij z piekarnika. Jeśli chcesz mieć pewność, że osiągnęło idealny stopień wypieczenia, po wyjęciu mięsa, sprawdź termometrem kuchennym, czy osiągnęło temperaturę 70 stopni Celsjusza. Odczekaj co najmniej 5-10 minut przed przekrojeniem na plastry

W tym czasie całą marynatę zlej do rondla. Dodaj masło i zagotuj. Po około 5 minutach płyn powinien się zredukować do gęstszego sosu. Jeśli będzie zbyt rzadki, 4 łyżki sosu przelej do miski, połącz z łyżką mąki i czterema łyżkami zimnej wody. Wymieszaj dokładnie i całość wlej do garnka, cały czas mieszając do zagotowania. Pieczeń z szynki Magdy Gessler przekrój na plastry i polej aromatycznym sosem.



Źródło: Smaker.pl, schroniskobukowina.pl, miesopedia.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Piją go co rano i chudną. Upatruje się w nim sekretu figury Aniston i Beckham »

Dwa pociągnięcia i jajko obrane. Kucharz zdradza swój trik »

Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Roladki z chleba tostowego

Chciałam podzielić się z Wami prostym przepisem na pyszne roladki które przyg...

Odsłon: 3707

15 min
17
Dania główne Tradycyjne rolady wołowe

Rolady przygotowałam według przepisu Smaker, są bardzo smaczne, mięsko kruche...

Odsłon: 175

30 min
4
15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

3
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5