Spis treści:
- W jakiej temperaturze piec pasztet?
- Jak sprawdzić, czy pasztet jest upieczony?
- Co zrobić, żeby pasztet nie był suchy?
Polacy nie wyobrażają sobie świąt Wielkiej Nocy czy Bożego Narodzenia bez soczystego i pełnego smaku pasztetu. Odpowiednio przygotowany ma wyrazisty aromat i lekką, wilgotną konsystencję. Warto dowiedzieć się, co zrobić, żeby pasztet nie był suchy. W jakiej temperaturze go piec i kiedy wyjąć z piekarnika?
W jakiej temperaturze piec pasztet?
Odpowiednie upieczenie pasztetu to bardzo ważny moment jego przygotowania. Nie może wówczas ulec zbytniemu wysuszeniu, bo straci swoją przyjemną konsystencję. Perfekcyjny domowy pasztet jest lekko soczysty, nie kruszy się i trzyma formę.
W jakiej temperaturze piec pasztet, żeby wyszedł idealny? Na początku warto zaznaczyć, że czas pieczenia oraz liczbę stopni określa się na podstawie użytych składników i wielkości przyrządzanej porcji. W większości przypadków powinien on jednak trafić do piekarnika rozgrzanego w trybie góra-dół do 190 stopni Celsjusza. Najlepiej umieścić go na środkowej wysokości sprzętu i piec przez ok. 70-80 minut.
Jeśli jednak chcesz skrócić czas przygotowania pasztetu, możesz piec go w temperaturze 180 stopni, włączając tryb termoobiegu. Wówczas trzymaj go w piekarniku nie dłużej niż 45 minut.
Co więcej, aby zadbać o odpowiednią wilgotność produktu, z wierzchu oraz na spodzie brytfanki możesz ułożyć kilka plasterków boczku. Wytopiony tłuszcz nie tylko doda soczystości, ale jeszcze więcej smaku pasztetowi.
Jak sprawdzić, czy pasztet jest upieczony?
Właściwy czas pieczenia mięsnego wyrobu to połowa sukcesu. W obawie o to, czy na pewno jest gotowy, wiele osób przechowuje go w rozgrzanym piekarniku zbyt długo. Jak sprawdzić, czy pasztet jest upieczony?
Przede wszystkim zwróć uwagę, jak wygląda. Idealny moment na wyjęcie pasztetu z piekarnika to ten, w którym jego wierzch jest już pięknie zarumieniony, a boki - delikatnie odchodzą od foremki. Brytfankę można wówczas od razu wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Można też studzić ją w otwartym, ale wyłączonym piekarniku.
Ważne, aby z formy domowy pasztet wyjąć dopiero wtedy, gdy będzie już całkowicie wystudzony. Wtedy powinien trafić do lodówki.
Co zrobić, żeby pasztet nie był suchy?
Dotychczasowe próby przygotowania pasztetu kończyły się niepowodzeniem? Tym razem, po poznaniu wskazówek i wypróbowaniu przetestowanych wcześniej receptur, na pewno ci się uda.
Co zrobić, żeby pasztet nie był suchy? Możesz temu zapobiec, już na etapie zakupów. Wybierz mięso ze sprawdzonego źródła, koniecznie kilka jego rodzajów. Takie połączenie sprawi, że mięsny wyrób będzie miał więcej smaku. Nie decyduj się tylko na chude mięso - potrzebujesz trochę tłuszczu, żeby dodać soczystości pasztetowi. Świetnie sprawdzą się więc wątróbka, kawałek boczku lub podgardle wieprzowe. Możesz też kupić plastry boczku, którymi owiniesz pasztet. Wtedy właśnie wchłonie tłuszcz z zewnątrz.
Możesz także uratować potrawę już na etapie przygotowań. Co zrobić, żeby pasztet nie był suchy? Gdy masa nie jest zwarta, po prostu uzupełnij ją tłustszymi kawałkami mięsa lub kaszą manną. To powinno pomóc w uzyskaniu idealnej konsystencji.
Najtrudniejszym zadaniem będzie dodanie wilgoci pasztetowi, który wyszedł suchy już po upieczeniu. Nie jest to jednak wciąż sytuacja bez wyjścia i możesz uratować smak i wygląd dania. Choć nie będzie to już ten sam rodzaj domowego specjału, na pewno wyjdzie znacznie smaczniej. Postaraj się przełożyć kruszący się pasztet do miski, wymieszaj go z oliwą z oliwek, aby stworzyć smarowidło na kanapki. Wszyscy próbujący twojego mięsnego przetworu nie spostrzegą, że plan był nieco inny.
1. Domowy pasztet z królika
Zobacz przepisDomowy pasztet z królika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Sprawdzony i stary przepis na pasztet. Na święta i nie tylko
Zobacz przepisSprawdzony i stary przepis na pasztet. Na święta i nie tylko / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Delikatny i kremowy pasztet domowy
Zobacz przepisDelikatny i kremowy pasztet domowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pasztet drobiowo-wieprzowy
Zobacz przepisPasztet drobiowo-wieprzowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pyszny pasztet na święta
Zobacz przepisPyszny pasztet na święta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Zajadaj na diecie, bez obaw o efekt jojo. Mocno czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej »
Herbata stulatków z niebieskich stref. Przygotujesz z trzech składników »
Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »