Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet drobiowo-wieprzowy doskonale sprawdzi się na specjalnych uroczystościach, a także na co dzień jako pyszny dodatek do świeżego pieczywa. Doskonale smakuje samodzielnie na zimno z ogórkiem kiszonym albo na słodko z żurawiną. Możesz też go wykorzystać jako jeden z przepisów na Wielkanoc. Domowy pasztet zachwyca swoim bogatym smakiem, dodatkowo jest sycący i delikatny jednocześnie.
Sekret dobrego pasztetu drobiowo-wieprzowego tkwi w odpowiednim doborze mięs. Im więcej gatunków użyjesz, tym twój wypiek będzie smaczniejszy. Ten przepis łączy w sobie różne rodzaje mięsa – zarówno wieprzowinę, jak i drób, a nawet wołowinę. Dzięki temu pasztet zyskuje głębię smaku i odpowiednią strukturę. Do tego delikatna wątróbka, warzywa korzeniowe, opalona cebula i przyprawy, które tworzą charakterystyczny, domowy aromat.
Pasztet drobiowo-wieprzowy według tego przepisu jest miękki, wilgotny i doskonale się rozsmarowuje. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni, ale równie dobrze nadaje się do mrożenia. Dobrze smakuje też od razu po upieczeniu. Ciepły domowy pasztet z mieszanego mięsa możesz podać z chrzanem, domową ćwikłą albo sałatką.
Oprócz składników podanych w przepisie, przygotuj sobie keksówkę albo dwie mniejsze foremki aluminiowe do pieczenia.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pasztet drobiowo-wieprzowy, zacznij od wyboru dobrej jakości mięsa. W przepisie powinny znaleźć się zarówno chude rodzaje, jak i bardziej tłuste i soczyste. Dzięki temu pasztet będzie miał odpowiednią konsystencję, a także nasyci cię podczas jedzenia.
W naszym przepisie na pasztet domowy z mieszanego mięsa proponujemy łopatkę wieprzową i karkówkę. Mają odpowiednią ilość tłuszczu, dobrze się rozdrabniają i są soczyste. Szlachetny smak uzyskasz dzięki wołowinie – wybierz takie mięso jak na gulasz.
Do tego koniecznie dodaj boczek wędzony, najlepiej surowy, bez skóry i chrząstek. Doda on lekko wędzonego i słonego smaku. Razem z wątróbką drobiową albo wieprzową sprawi, że pasztet nie będzie suchy. Z drobiowych składników najlepiej sprawdza się mięso z ud kurczaka, indyk (np. z udźca) lub klasyczne filety z piersi, jeśli zależy Ci na lżejszej wersji. Wtedy jednak nie rezygnuj z tłustych mięs, żeby pasztet mieszany drobiowo-wieprzowy wyszedł odpowiednio wilgotny i delikatnie kruchy.
Przygotowanie domowego pasztetu drobiowo-wieprzowego to proces, który wymaga kilku etapów, ale poradzisz sobie z nim nawet z podstawowym doświadczeniem w kuchni. Zacznij od gotowania mięsa i warzyw w esencjonalnym wywarze. Ważne, aby wszystkie składniki były naprawdę miękkie. Dzięki temu łatwiej się je zmieli. Wątróbkę możesz dodać bezpośrednio do garnka albo usmażyć osobno (jeśli masz czas). Składniki przed mieleniem powinny całkowicie ostygnąć. Najlepiej zmielić całość dwu-, a nawet trzykrotnie.
Masa na pasztet powinna być gładka, w czym pomaga dodatek namoczonej kajzerki w odcedzonym wywarze. Dzięki niej możesz liczyć na bardziej puszystą konsystencję. Podczas dodawania kajzerki do masy, nie musisz jej mocno odcedzać. Odrobina wywaru sprawi, ze pasztet będzie bardziej wilgotny po upieczeniu.
Wyrabianie masy jest tak samo ważne jak pozostałe kroki. Nie spiesz się, rób to przez kilka minut zwilżonymi dłońmi. Masa musi się dobrze napowietrzyć, dlatego wyrabianie przypomina nieco przygotowywanie ciasta drożdżowego. W naszym przepisie nie mogło zabraknąć także jajek. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej puszystą masę, osobno ubij białka z odrobiną soli i dodaj je na samym końcu.
Same warzywa i dobrej jakości mięso nie wystarczy, aby pasztet drobiowo-wieprzowy z wątróbką był smaczny. Do gotowania wywaru użyj liści laurowych i ziela angielskiego, tak jak w przypadku domowego rosołu czy esencjonalnego bulionu. Ciekawego smaku dodadzą także goździki, ale nie wrzucaj ich zbyt dużo.
Do masy na pasztet wieprzowo-drobiowy użyj koniecznie delikatnego majeranku i startej gałki muszkatołowej. Dodatkowo możesz wypróbować paprykę słodką mieloną i ostrą. Dla miłośników intensywniejszych nut warto sięgnąć po suszony czosnek, kolendrę mieloną albo szczyptę kminku.
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 100
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1827
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 213
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6313
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 100
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1827
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 213
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6313
Składniki
Pokrój wszystkie mięsa w grubą kostkę i wrzuć do garnka (zostaw wątróbkę na później). Dorzuć obrane marchewki, pietruszkę i opaloną nad gazem cebulę, a także liście laurowe i ziele angielskie. Możesz także dorzucić dwa goździki. Gotuj mięso przez 1,5-2 godz., a następnie dodaj wątróbkę i gotuj jeszcze 15-20 minut. Mięso po ugotowaniu musi być tak miękkie, by się rozpadało.
Zostaw mięso i warzywa w bulionie do pełnego wystygnięcia, a następnie odcedź. W pozostawionym rosole namocz kajzerki. Ugotowane składniki wraz z namoczoną kajzerką i czosnkiem zmiel dwukrotnie na drobnych oczkach w maszynce do mielenia mięsa. Do masy pasztetowej dodaj jajka, śmietanę, sól, pieprz oraz resztę przypraw.
Przełóż masę do dwóch keksowych foremek (ok.30 cm) wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Pasztet powinien sięgać ¾ wysokości foremki. Uklep energicznie powierzchnię, aby wybić ze środka powietrze.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około godziny, aby wierzch stał się przyrumieniony.
Pasztet podawaj wystudzony z ulubionymi sosami (koperkowym, tatarskim), ćwikłą lub żurawiną do mięs.