Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sekret tego pasztetu tkwi w odpowiednim doborze mięs. Im więcej różnych gatunków użyjesz, tym Twój wypiek będzie smaczniejszy. Pasztet drobiowo-wieprzowy doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole.
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 43
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 313
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4362
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 43
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 313
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4362
Składniki
Pokrój wszystkie mięsa w grubą kostkę i wrzuć do garnka (zostaw wątróbkę na później). Dorzuć obrane marchewki, pietruszkę i opaloną nad gazem cebulę, a także liście laurowe i ziele angielskie. Możesz także dorzucić dwa goździki. Gotuj mięso przez 1,5-2 godz., a następnie dodaj wątróbkę i gotuj jeszcze 15-20 minut. Mięso po ugotowaniu musi być tak miękkie, by się rozpadało.
Zostaw mięso i warzywa w bulionie do pełnego wystygnięcia, a następnie odcedź. W pozostawionym rosole namocz kajzerki. Ugotowane składniki wraz z namoczoną kajzerką i czosnkiem zmiel dwukrotnie na drobnych oczkach w maszynce do mielenia mięsa. Do masy pasztetowej dodaj jajka, śmietanę, sól, pieprz oraz resztę przypraw.
Przełóż masę do dwóch keksowych foremek (ok.30 cm) wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Pasztet powinien sięgać ¾ wysokości foremki. Uklep energicznie powierzchnię, aby wybić ze środka powietrze.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około godziny, aby wierzch stał się przyrumieniony.
Pasztet podawaj wystudzony z ulubionymi sosami (koperkowym, tatarskim), ćwikłą lub żurawiną do mięs.