Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Wideo
    • Ewa gotuje
    • Gwiazdy od kuchni
    • Pomoc Ukrainie
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Wędliny
  • Pasztet drobiowo-wieprzowy
  • Wędliny
  • Przepis na

Pasztet drobiowo-wieprzowy

13.05.2025 Odsłon: 22363
5.0 (17 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Pasztet drobiowo-wieprzowy doskonale sprawdzi się na specjalnych uroczystościach, a także na co dzień jako pyszny dodatek do świeżego pieczywa. Doskonale smakuje samodzielnie na zimno z ogórkiem kiszonym albo na słodko z żurawiną. Możesz też go wykorzystać jako jeden z przepisów na Wielkanoc. Domowy pasztet zachwyca swoim bogatym smakiem, dodatkowo jest sycący i delikatny jednocześnie.  

Przepis na pasztet drobiowo-wieprzowy  

Sekret dobrego pasztetu drobiowo-wieprzowego tkwi w odpowiednim doborze mięs. Im więcej gatunków użyjesz, tym twój wypiek będzie smaczniejszy. Ten przepis łączy w sobie różne rodzaje mięsa – zarówno wieprzowinę, jak i drób, a nawet wołowinę. Dzięki temu pasztet zyskuje głębię smaku i odpowiednią strukturę. Do tego delikatna wątróbka, warzywa korzeniowe, opalona cebula i przyprawy, które tworzą charakterystyczny, domowy aromat. 

Pasztet drobiowo-wieprzowy według tego przepisu jest miękki, wilgotny i doskonale się rozsmarowuje. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni, ale równie dobrze nadaje się do mrożenia. Dobrze smakuje też od razu po upieczeniu. Ciepły domowy pasztet z mieszanego mięsa możesz podać z chrzanem, domową ćwikłą albo sałatką.  

Oprócz składników podanych w przepisie, przygotuj sobie keksówkę albo dwie mniejsze foremki aluminiowe do pieczenia. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jakie mięso do pasztetu mieszanego drobiowo-wieprzowego wybrać? 

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pasztet drobiowo-wieprzowy, zacznij od wyboru dobrej jakości mięsa. W przepisie powinny znaleźć się zarówno chude rodzaje, jak i bardziej tłuste i soczyste. Dzięki temu pasztet będzie miał odpowiednią konsystencję, a także nasyci cię podczas jedzenia.  

W naszym przepisie na pasztet domowy z mieszanego mięsa proponujemy łopatkę wieprzową i karkówkę. Mają odpowiednią ilość tłuszczu, dobrze się rozdrabniają i są soczyste. Szlachetny smak uzyskasz dzięki wołowinie – wybierz takie mięso jak na gulasz. 

Do tego koniecznie dodaj boczek wędzony, najlepiej surowy, bez skóry i chrząstek. Doda on lekko wędzonego i słonego smaku. Razem z wątróbką drobiową albo wieprzową sprawi, że pasztet nie będzie suchy. Z drobiowych składników najlepiej sprawdza się mięso z ud kurczaka, indyk (np. z udźca) lub klasyczne filety z piersi, jeśli zależy Ci na lżejszej wersji. Wtedy jednak nie rezygnuj z tłustych mięs, żeby pasztet mieszany drobiowo-wieprzowy wyszedł odpowiednio wilgotny i delikatnie kruchy. 

Jak zrobić pasztet drobiowo-wieprzowy? 

Przygotowanie domowego pasztetu drobiowo-wieprzowego to proces, który wymaga kilku etapów, ale poradzisz sobie z nim nawet z podstawowym doświadczeniem w kuchni. Zacznij od gotowania mięsa i warzyw w esencjonalnym wywarze. Ważne, aby wszystkie składniki były naprawdę miękkie. Dzięki temu łatwiej się je zmieli. Wątróbkę możesz dodać bezpośrednio do garnka albo usmażyć osobno (jeśli masz czas). Składniki przed mieleniem powinny całkowicie ostygnąć. Najlepiej zmielić całość dwu-, a nawet trzykrotnie. 

Masa na pasztet powinna być gładka, w czym pomaga dodatek namoczonej kajzerki w odcedzonym wywarze. Dzięki niej możesz liczyć na bardziej puszystą konsystencję. Podczas dodawania kajzerki do masy, nie musisz jej mocno odcedzać. Odrobina wywaru sprawi, ze pasztet będzie bardziej wilgotny po upieczeniu.  

Wyrabianie masy jest tak samo ważne jak pozostałe kroki. Nie spiesz się, rób to przez kilka minut zwilżonymi dłońmi. Masa musi się dobrze napowietrzyć, dlatego wyrabianie przypomina nieco przygotowywanie ciasta drożdżowego. W naszym przepisie nie mogło zabraknąć także jajek. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej puszystą masę, osobno ubij białka z odrobiną soli i dodaj je na samym końcu.  

Czym doprawić pasztet domowy z mieszanego mięsa? 

Same warzywa i dobrej jakości mięso nie wystarczy, aby pasztet drobiowo-wieprzowy z wątróbką był smaczny. Do gotowania wywaru użyj liści laurowych i ziela angielskiego, tak jak w przypadku domowego rosołu czy esencjonalnego bulionu. Ciekawego smaku dodadzą także goździki, ale nie wrzucaj ich zbyt dużo. 

Do masy na pasztet wieprzowo-drobiowy użyj koniecznie delikatnego majeranku i startej gałki muszkatołowej. Dodatkowo możesz wypróbować paprykę słodką mieloną i ostrą. Dla miłośników intensywniejszych nut warto sięgnąć po suszony czosnek, kolendrę mieloną albo szczyptę kminku.  

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Pasta jajeczna

Śniadania Pasta jajeczna

Taka pasta doskonale sprawdza się np w pracy, na drugie śniadanie.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2729

do 15 min 15 min
20
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dodatki

Ziemniaki gniecione z brukwią

Dodatki Ziemniaki gniecione z brukwią

Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...

  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Dla zdrowia

Odsłon: 100

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1827

do 30 min 30 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 213

do 30 min 30 min
4
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1555

do 15 min 15 min
3
Futka
Futka
Dania główne

Tortille z warzywami i serem halloumi

Dania główne Tortille z warzywami i serem halloumi

Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Awokado
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 6313

do 15 min 15 min
14
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Pasta jajeczna

Śniadania Pasta jajeczna

Taka pasta doskonale sprawdza się np w pracy, na drugie śniadanie.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2729

do 15 min 15 min
20
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dodatki

Ziemniaki gniecione z brukwią

Dodatki Ziemniaki gniecione z brukwią

Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...

  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Dla zdrowia

Odsłon: 100

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1827

do 30 min 30 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 213

do 30 min 30 min
4
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1555

do 15 min 15 min
3
Futka
Futka
Dania główne

Tortille z warzywami i serem halloumi

Dania główne Tortille z warzywami i serem halloumi

Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Awokado
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 6313

do 15 min 15 min
14
Smaker
REKLAMA
Smaker
Wędliny
Smaker
Pasztet drobiowo-wieprzowy
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 250 g łopatki wieprzowej
  • 250 g karkówki
  • 250 g boczku surowego bez kości i skóry
  • 250 g mięsa wołowego na gulasz
  • 250 g mieszanego mięsa kurczaka lub indyka lub 5 nóżek kurczaka
  • 250 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
  • 2 marchewki, pietruszka, 2 opalone cebule
  • 2 jajka
  • 2 czerstwe bułki kajzerki
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, gałka muszkatołowa
  • liście laurowe (20 sztuk) oraz ziele angielskie (15 kulek)
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
Sposób przygotowania:
1

Pokrój wszystkie mięsa w grubą kostkę i wrzuć do garnka (zostaw wątróbkę na później). Dorzuć obrane marchewki, pietruszkę i opaloną nad gazem cebulę, a także liście laurowe i ziele angielskie. Możesz także dorzucić dwa goździki. Gotuj mięso przez 1,5-2 godz., a następnie dodaj wątróbkę i gotuj jeszcze 15-20 minut. Mięso po ugotowaniu musi być tak miękkie, by się rozpadało.

2

Zostaw mięso i warzywa w bulionie do pełnego wystygnięcia, a następnie odcedź. W pozostawionym rosole namocz kajzerki. Ugotowane składniki wraz z namoczoną kajzerką i czosnkiem zmiel dwukrotnie na drobnych oczkach w maszynce do mielenia mięsa. Do masy pasztetowej dodaj jajka, śmietanę, sól, pieprz oraz resztę przypraw.

3

Przełóż masę do dwóch keksowych foremek (ok.30 cm) wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Pasztet powinien sięgać ¾ wysokości foremki. Uklep energicznie powierzchnię, aby wybić ze środka powietrze.

4

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około godziny, aby wierzch stał się przyrumieniony.

5

Pasztet podawaj wystudzony z ulubionymi sosami (koperkowym, tatarskim), ćwikłą lub żurawiną do mięs.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki