Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe? Sekretem udanego wypieku jest odpowiedni dobór proporcji składników i długi czas wyrabiania. Upieczone ciasto podane ze szklanką ciepłego mleka smakuje rewelacyjnie. Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe - od czego zacząć? Zabierając się za ciasto drożdżowe w pierwszej kolejności warto zadbać o dobrej jakości składniki. Pierwszym z nich są drożdże - żeby odpowiednio spulchnić ciasto powinny być świeże. Przed dodaniem drożdży do miski sprawdź, czy nie są zeschnięte lub spleśniałe. Warto wyciągnąć je z lodówki około godzinę przed rozpoczęciem pracy w kuchni. Można skorzystać również z drożdży instant - wtedy pomijamy etap przygotowania zaczynu. Dodając drożdże instant do ciasta warto odpowiednio przeliczyć proporcje. 7 g drożdży instant = 25 g świeżych drożdży. Co ważne - drożdże instant sprawdzą się przy lżejszych wypiekach o niskiej zawartości cukru. Przy ciastach z dużą ilością owoców, bakalii, czy kruszonki lepiej skorzystać z klasycznych drożdży przechowywanych w lodówce. Podczas przygotowania puszystego ciasta drożdżowego nie bez znaczenia jest również dobór odpowiedniej mąki do wypieków, świeżego mleka i jajek oraz dobrej jakości masła. Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe - przygotowanie zaczynu, wyrabianie i wyrastanie ciasta Kolejnym ważnym czynnikiem jest odpowiednia kolejność łączenia składników. Każdy dobry przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe zaczyna się od przygotowania rozczynu. Mieszanka drożdży z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką powinna w przeciągu zaledwie kilkunastu minut podwoić swoją objętość. Jeśli tak się nie stanie, warto ten proces powtórzyć od nowa. Wyrośnięty zaczyn połącz z pozostałymi składnikami. Ważne, żeby nie przesadzić z ilością mąki. Przy wyrabianiu puszystego i wilgotnego ciasta drożdżowego należy być bardzo cierpliwym. Zbyt twarde ciasto po upieczeniu szybko się zeschnie i będzie twarde. Przedostatni etap przygotowania puszystego i wilgotnego ciasta drożdżowego to wyrastanie - należy zadbać o ciepłą temperaturę i dać ciastu odpocząć. Wyrastanie ciasta drożdżowego może potrwać od godziny do dwóch. Przechowywane w lodówce może dojrzewać przez całą noc. Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe - pieczenie Na koniec pozostaje wstawić wypiek do piekarnika. Ciasto drożdżowe piecz w temperaturze od 170 do 190 stopni - bez termoobiegu. Puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe - o czym jeszcze warto pamiętać? Nigdy do ciasta drożdżowego nie dodawaj zamrożonych owoców - w przeciwnym wypadku woda zawarta w owocach spłynie do ciasta, co negatywnie wpłynie na jego wyrastanie. Zarówno mrożone jak i świeże owoce przed dodaniem do ciasta powinny nabrać temperatury pokojowej. Jeśli planujesz dodać do ciasta większe owoce, tj. truskawki, czy śliwki, układaj je skórką do dołu. Owoce, które zawierają sporą zwartość wody, podczas pieczenia mogą puścić dużo soku. W takiej sytuacji warto je wcześniej obtoczyć w mące. Podobnie można postąpić również z bakaliami.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 14
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 14
Składniki
Przygotowanie puszystego i wilgotnego ciasta drożdżowego zacznij od rozczynu. Połowę ciepłego mleka z przepisu (nie gorącego) wlej do wyższego naczynia. Dodaj 3 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i pokrusz drożdże. Wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe suche miejsce na około 20 minut.
Masło umieść w małym naczyniu i rozpuść.
Kiedy drożdże zaczną pracować, czyli będą się pienić, zacznij robić ciasto.
Połącz w misce resztę mąki, żółtka, sól i cukier. Wlej pozostałe mleko. Dolej teraz rozczyn, bardzo delikatnie.
Zacznij wyrabiać ciasto. Możesz to zrobić za pomocą miksera z końcówką typu hak albo ręcznie. Kiedy składniki zaczną się łączyć w całość, dodaj roztopione i przestudzone masło.
Wyrabiaj ciasto tak długo, aż poczujesz pod palcami pękające pęcherzyki powietrza. Powinno być gładkie i odchodzić od ręki.
Uformuj kulę, umieść w misce, posyp delikatnie mąką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2-3 godziny.
W tym czasie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i masło. Zagniataj tak długo aż uzyskasz konsystencję mokrego piasku.
Wyrośnięte ciasto ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp je kruszonką.
Odstaw jeszcze ciasto na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piecz przez około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu.
Na koniec puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką udekoruj lukrem, mieszając cukier puder z wodą. Jeśli będzie za gęsty, dodawaj wodę. Jeśli będzie za rzadki - cukier.