Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli jakikolwiek pasztet od razu kojarzy się ze świętami, to z pewnością jest to pasztet ze śliwką. Potrawa jest niezwykle aromatyczna, a śliwki moczone koniaku dodają mu wyrazistości.
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 236
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 528
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 716
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1136
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 224
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6100
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 236
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 528
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 716
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1136
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 224
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6100
Składniki
Mięso pokrój w średniej wielkości kostkę i układaj je w garnku w kolejności: boczek, wieprzowina i wołowina. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i cebulę. Zalej całość wodą i dopraw solą, liściem laurowym i zielem angielskim.
Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 90 minut bez przykrycia. Na kilka minut przed końcem dodaj pokruszone w palcach kajzerki oraz wątróbki. Po 2 minutach zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc.
Następnego dnia podwójnie zmiel wszystkie składniki, z wyłączeniem liści laurowych i ziela angielskiego. Jeśli w mięsie jest zbyt dużo płynu, odciśnij go. Śliwki namocz w koniaku. Żółtka oddziel od białek. Do masy mięsnej dodaj żółtka, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Wszystko dobrze wymieszaj.
Śliwki odciśnij z nadmiaru alkoholu wprost do mięsa. Ponownie wymieszaj, a owoce odłóż na bok. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj je do masy mięsnej. Przygotuj dwie podłużne terriny lub keksówki. Wyłóż je papierem do pieczenia. Wypełnij je do połowy masą mięsną. Na środku ułóż rząd śliwek i przykryj je pozostałą masą. Rzuć foremkami dwa razy z wysokości ok. 30 cm, by powietrze wyleciało.
Na wierzchu połóż cienkie plasterki gruszki. Całość posmaruj roztopionym masłem. Piekarnik nastaw na 200 st. Celsjusza. Pasztet ze śliwką piecz przez ok. 90 minut. Wyjmij i ostudź całkowicie przed wyjęciem z formy. Podawaj jako dodatek do kanapek lub samodzielną przekąskę.