Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli jakikolwiek pasztet od razu kojarzy się ze świętami, to z pewnością jest to pasztet ze śliwką. Potrawa jest niezwykle aromatyczna, a śliwki moczone koniaku dodają mu wyrazistości.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326517
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12098
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16911
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5534
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326517
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12098
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16911
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5534
Składniki
Mięso pokrój w średniej wielkości kostkę i układaj je w garnku w kolejności: boczek, wieprzowina i wołowina. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i cebulę. Zalej całość wodą i dopraw solą, liściem laurowym i zielem angielskim.
Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 90 minut bez przykrycia. Na kilka minut przed końcem dodaj pokruszone w palcach kajzerki oraz wątróbki. Po 2 minutach zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc.
Następnego dnia podwójnie zmiel wszystkie składniki, z wyłączeniem liści laurowych i ziela angielskiego. Jeśli w mięsie jest zbyt dużo płynu, odciśnij go. Śliwki namocz w koniaku. Żółtka oddziel od białek. Do masy mięsnej dodaj żółtka, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Wszystko dobrze wymieszaj.
Śliwki odciśnij z nadmiaru alkoholu wprost do mięsa. Ponownie wymieszaj, a owoce odłóż na bok. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj je do masy mięsnej. Przygotuj dwie podłużne terriny lub keksówki. Wyłóż je papierem do pieczenia. Wypełnij je do połowy masą mięsną. Na środku ułóż rząd śliwek i przykryj je pozostałą masą. Rzuć foremkami dwa razy z wysokości ok. 30 cm, by powietrze wyleciało.
Na wierzchu połóż cienkie plasterki gruszki. Całość posmaruj roztopionym masłem. Piekarnik nastaw na 200 st. Celsjusza. Pasztet ze śliwką piecz przez ok. 90 minut. Wyjmij i ostudź całkowicie przed wyjęciem z formy. Podawaj jako dodatek do kanapek lub samodzielną przekąskę.