Spis treści:
- Korzeń chrzanu – witaminy i wartości odżywcze
- Na co pomaga korzeń chrzanu?
- Chrzan w korzeniu czy w słoiku, który jest zdrowszy?
- Jak zrobić domowy chrzan?
Chrzan pospolity to roślina uprawiana niemal na całym świecie, występuje także naturalnie w przyrodzie między innymi w Europie, Azji, Ameryce Północnej i Nowej Zelandii. Nazywany jest słowiańskim żeń-szeniem, należy do rodziny kapustowatych, najlepiej uprawiać go na glebach próchniczych lub gliniasto-piaszczystych, które zawierają cenne składniki odżywcze. Chociaż liście chrzanu są jadalne, przede wszystkim w kuchni wykorzystuje się korzeń, który nie tylko świetnie smakuje, ale i kryje w sobie cenne wartości prozdrowotne. Podpowiemy ci, jakie witaminy i minerały znajdziesz w jego składzie, oraz sprawdzimy, jak zrobić domowy chrzan.
Sprawdź także: Co podać na wielkanocne śniadanie? Tradycja spotka się z nowoczesnością
Korzeń chrzanu – witaminy i wartości odżywcze
Jakie wartości odżywcze ma korzeń chrzanu? Obecne są tu witaminy A, te z grupy B, C, E oraz K, a także sole mineralne: magnezu, fosforu, cynku, potasu, wapnia, sodu i żelaza. Z pewnością zaskoczy cię fakt, że korzeń chrzanu ma więcej witaminy C niż cytryna. Witamina ta wspiera odporność organizmu, uczestniczy w prawidłowym wchłanianiu żelaza, oraz syntezie kolagenu. Co więcej, wykazuje ona działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Najbardziej charakterystyczną cechą korzenia chrzanu jest oczywiście jego ostry smak i zapach, zawdzięcza zawartości związków siarkowych, a dokładnie glikozydowi siarkowemu, synigrynie – która ma właściwości antybiotyczne. Ponadto zawarte w korzeniu chrzanu glukozynolany wykazują właściwości przeciwnowotworowe.
Na co pomaga korzeń chrzanu?
Korzeń chrzanu uważany jest za naturalny antybiotyk, ma właściwości antybakteryjne i grzybobójcze, dzięki czemu pomagają radzić sobie z infekcjami oraz wzmacniają odporność organizmu. Wykazuje działanie rozgrzewające, przeciwbólowe, pomaga przy gorączce, polecany jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych oraz przeziębieniach, np. katarze. Jeżeli męczy cię uporczywy kaszel i ból gardła, dobrym pomysłem będzie przygotowanie syropu z korzenia chrzanu, zadziała antyseptycznie oraz wykrztuśnie. Dodatkowo sok z chrzanu ma właściwości oczyszczające, można stosować go przy infekcjach układu moczowego lub jako kuracja wspomagająca pracę wątroby.
Ponadto korzeń chrzanu świetnie wpływa na procesy trawienne, stymuluje wydzielanie soków żołądkowych. Dlatego warto dodawać go do dań tłustych i ciężkostrawnych, na przykład pieczonych mięs, czy wędlin. Chrzan korzystnie wpływa także na przemianę materii. Spożywanie tej rośliny to także sposób na zadbanie o urodę, obecne w nich witaminy i minerały, dbają o kondycję skóry, włosów i paznokci.
Spożywanie chrzanu może być sposobem na podniesienie niskiego ciśnienia krwi. Ciekawostką jest fakt, że korzeń chrzanu uważany jest za afrodyzjak. Chociaż chrzan jest bardzo zdrowy nie dla wszystkich będzie odpowiedni. Co więcej, korzeń chrzanu można stosować do użytku zewnętrznego, w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów. Taki okład zadziała rozgrzewająco oraz pomoże uśmierzyć ból.
Przeciwwskazaniem mogą być problemy z układem pokarmowym, na przykład choroba wrzodowa, a także problemy z tarczycą czy nerkami.
Chrzan w korzeniu czy w słoiku, który jest zdrowszy?
Najzdrowszy chrzan to ten w formie surowej, po obraniu można go zetrzeć i dodać do różnego rodzaju potraw. Po pozbyciu się skórki należy go spożyć jak najszybciej, aby nie stracił swoich cennych właściwości. Jak łatwo można się domyślić świeży chrzan w korzeniu, będzie lepszym wyborem niż ten zamknięty w słoiku. Warto jednak pamiętać, że podczas zetknięcia z wysoką temperaturą, np. dodany do żurku, i tak straci część swoich właściwości, dlatego wówczas można posłużyć się tym ze słoika.
Podczas zakupów zwróć uwagę na to, aby wybierać mniejsze korzenie chrzanu, wówczas będą miały intensywniejszy smak oraz więcej substancji prozdrowotnych. W miarę możliwości warto jak najszybciej spożywać zakupiony korzeń, ponieważ im dłużej będziesz go przechowywać, tym mniej będzie miał składników odżywczych. Należy także pamiętać o przechowywaniu go w chłodnym miejscu.
Jak zrobić domowy chrzan?
Przygotowanie domowego chrzanu nie jest trudnym zadaniem. Oprócz świeżego korzenia tej rośliny potrzebujesz jedynie kilku składników, które z pewnością masz w lodówce.
Składniki
- 2 korzenie chrzanu,
- 1 łyżeczka cukru,
- 220 ml wrzącej wody,
- 3 łyżki octu jabłkowego,
- porządna szczypta soli.
Zacznij od umycia i obrania chrzanu, następnie zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach. Do startego chrzanu dodaj porządną szczyptę soli, łyżeczkę cukru, całość zalej wrzącą wodą. Wszystko dokładnie wymieszaj. Taki chrzan możesz używać bezpośrednio do dań, lub poczekać, aż nieco przestygnie, wlać do niego ocet jabłkowy i przełożyć do czystego i wyparzonego słoika.
Źródła: ekologia.pl, apteline.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Stare przypalenia usuniesz bez szorowania. Dwa składniki i pasta gotowa »
Umiesz wymienić "witaminy życia"? To właśnie ich organizm potrzebuje najbardziej »
Najlepszy sposób na czystą zmywarkę. Żaden detergent tak nie zadziała »