Spis treści:
Pokrzywa kojarzy się większości z polską łąką i czasami dzieciństwa, gdy po jej dotknięciu na rękach zostawały bąble. Niewiele osób wie jednak, że jest to roślina jadalna, która ma wiele cennych właściwości i z której przygotujesz sok, syrop czy np. omleta. Sprawdź, na co pomaga syrop z pokrzywy i kiedy warto go stosować.
Sprawdź także: Domowa owsianka do picia. Szybki i sycący pomysł na śniadanie

Jakie właściwości ma pokrzywa?
Ta powszechnie występująca w Polsce roślina ma szereg cennych właściwości. Pokrzywa najbardziej znana jest ze swojego działania moczopędnego i oczyszczającego. Usuwa nadmiar wody i szkodliwe substancje z organizmu, detoksykując go. Wspiera pracę nerek i wątroby, pobudza przemianę materii. Ponadto uzupełnia niedobory żelaza i normuje cukier.
Co więcej, do właściwości pokrzywy można też zaliczyć wzmocnienie odporności - szczególnie w połączeniu z miodem czy cytryną, działa przeciwwirusowo i zmniejsza objawy przeziębienia. Wszystko za sprawą sporej dawki witaminy C, krzemu i żelaza.
Pokrzywa pomaga również przy stanach zapalnych oraz zmianach skórnych (trądziku), redukując nieprzyjemne dolegliwości. Stosowana zewnętrznie z kolei wzmacnia włosy, przeciwdziała łupieżowi i łojotokowi.
Zobacz: Jak zrobić omleta z pokrzywą?
Jak zrobić syrop z pokrzywy?
Przepis na syrop z pokrzywy przyda ci się, jeśli chcesz wzmocnić organizm. Jak zrobić syrop z pokrzywy? Na początku musisz zebrane ziele wraz z łodygami, ale bez wierzchołków, pokroić na mniejsze porcje i przełożyć do garnka.
Następnie zalej roślinę wodą (tak, aby nie wystawała ponad jej poziom), przykryj naczynie i doprowadź płyn do wrzenia. Wówczas zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze ok. kwadransa. Potem wyłącz płomień i pozostaw napar na dobę, aby esencja nabrała mocy.
Po upływie tego czasu odcedź pokrzywy, a płyn pozostaw w większym naczyniu. Oblicz, ile dokładnie go masz, bo na litr naparu przypada kilogram cukru. Wsyp cukier do odwaru i gotuj na małym ogniu przez godzinę lub nawet półtorej (tak, aby się zagęścił). To już cała instrukcja, jak zrobić syrop z pokrzywy - wystarczy przelać go do czystych, wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić.
Na co pomaga syrop z pokrzywy?
Syrop z pokrzywy polecany jest w pierwszej kolejności kobietom, ponieważ pozytywnie wpływa na ich organizm. Może regulować zaburzenia miesiączkowania, zmniejszyć wydzielanie sebum (przetłuszczanie się cery), ale również - stosowany regularnie - wzmocnić włosy, paznokcie i odżywić skórę.
Na co jeszcze pomaga syrop z pokrzywy? Wszyscy mogą go pić, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego oraz wesprzeć odporność, szczególnie w przypadku niegroźnych infekcji. Prozdrowotny napar usprawnia krążenie krwi i zmniejsza obrzęki, w tym spowodowane zatrzymaniem się wody w organizmie.
Jak pić syrop z pokrzywy? Stosuj go jako kurację krótkotrwałą, szczególnie jeśli potrzebujesz wzmocnienia organizmu. Pij trzy razy dziennie, rozpuszczając dwie łyżki w szklance ciepłej wody.
Źródło: izielnik.pl, hajduczeknaturalnie.pl, portal.abczdrowie.pl
Zobacz także:
Ekspresowy pomysł na sycący obiad: Aromatyczne i chrupiące placki z cukinią i ziemniakami »
Jedz dla zdrowia serca, odporności i dobrego wzroku. Unikaj przy problemach z tarczycą »
Nigdy nie łącz tego z ziemniakami. Może dojść do fermentacji w żołądku »