Jakie produkty warto ze sobą łączyć?

Chcąc zadbać o zdrowie, warto wiedzieć, które produkty spożywcze łączyć ze sobą w codziennej diecie. Oto kilka kulinarnych duetów, które warto na stałe wprowadzić do swojego jadłospisu.

Fot. 123RF/Picssel

Matka Natura zadbała o to, abyśmy wśród jej darów mogli odnaleźć produkty, które samoistnie poprawią nasze zdrowie i samopoczucie. Jeśli chcemy w pełni z nich korzystać, niezbędna okaże się umiejętność odpowiedniego łączenia pokarmów, tak by ich właściwości współgrały ze sobą, zamiast się wykluczać. Jakie kulinarne duety są warte zapamiętania? Oto kilka naszych propozycji.

1. Jajka z brokułami lub chrzanem

Mamy też doskonałą wiadomość dla wszystkich pań zmagających się z bólami menstruacyjnymi. Problemy te mogą zostać znacząco złagodzone przez brokuły połączone z jajkami. Badacze z Amerykańskiego Archiwum Medycyny Wewnętrznej udowodnili, że zjedzenie np. omleta lub jajecznicy z brokułami może również znacząco złagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Innym, równie zdrowym połączeniem, są jajka z chrzanem, które powinniśmy zjadać nie tylko w okresie wielkanocnym. To połączenie powinny szczególnie polubić panie, gdyż gwarantuje ono, iż długo będziemy mogły cieszyć się piękną i nieskazitelną cerą. Jajka zawierają w sobie aminokwasy odpowiedzialne za tworzenie kolagenu, którego produkcja jest dodatkowo pobudzana przez obecną w chrzanie witaminę C. Podobny efekt uzyskamy, łącząc jaja z różnego rodzaju zielonymi warzywami i ziołami - bazylią, pietruszką lub szpinakiem.

2. Pomidory z oliwą lub brokułami

Okazuje się, że Włosi dobrze wiedzą, co robią, jedząc smakowite bruschetty skropione oliwą z oliwek. Pomidory w takim duecie mają szansę na uwolnienie pełni swoich właściwości. Likopen - antyoksydant chroniący naszą skórę przed zniszczeniem - wchłania się znacznie lepiej w towarzystwie oliwy z oliwek, która również zabezpiecza komórki przez zniszczeniem.

Pomidory warto również łączyć z brokułami, których antynowotworowe właściwości potwierdził szereg badań. Oba warzywa zawierają dużo przeciwutleniaczy, które potęgują swoje działanie, wzmacniając prozdrowotne właściwości i jeszcze skuteczniej chroniąc organizm przez różnego rodzaju schorzeniami.

3. Awokado z zielonymi warzywami lub ziołami

Aby przez długi czas cieszyć się dobrym zdrowiem, powinniśmy na stałe wprowadzić do naszego jadłospisu nienasycone tłuszcze roślinne. Ich cennym źródłem jest m.in. awokado, dzięki któremu zwiększa się wchłanialność karotenoidów, zawartych w różnego rodzaju zielonych warzywach i ziołach. Koktajl lub sałatka, w których składzie znajdą się np. awokado i szpinak, mogą mieć zbawienny wpływ na nasz wzrok. Wszystko to za sprawą wspominanych wcześniej kwasów tłuszczowych oraz luteiny i witaminy A, poprawiających kondycję naszych oczu.

Reklama

4. Zielona herbata z cytryną lub pieprzem

Pierwsza z tych propozycji wydaje się być bardzo zwyczajna, w końcu cytryna jest jednym z najpopularniejszych dodatków do herbaty. Ale czy wiedzieliście, że takie połączenie nie tylko doskonale smakuje, ale również rewelacyjnie wpływa na nasze zdrowie? Dzięki witaminie C zawartej w cytrynie, przeciwutleniacze obecne w zielonej herbacie wchłaniają się nawet trzykrotnie lepiej. Dzięki nim spada ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym zawałów serca. A jak wpłynie na nasze zdrowie zaskakujące połączenie zielonej herbaty i szczypty pieprzu? Taka mieszkanka ułatwi nam walkę ze zbędnymi kilogramami. Pieprz, podobnie jak witamina C, ułatwia wchłanianie antyoksydantów zawartych w herbacie. Ponadto, tego rodzaju napój zapewnia na długo uczucie sytości, dzięki czemu uchronimy się przed nagłymi napadami wilczego głodu.

5. Otręby i jogurt

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego połączenie jogurtu i otrębów jest tak popularne wśród specjalistów do spraw żywienia i jest niemal nieodzownym elementem zalecanych przez nich diet? Jak się okazuje, nie dzieje się tak tylko i wyłącznie ze względu na walory smakowe takiego połączenia. Dodając otręby zbożowe do jogurtu, wzmacniamy działanie naturalnych bakterii probiotycznych przez co staje się on zdecydowanie zdrowszy. Włączając go do swojej diety, możemy poprawić kondycję naszego układu trawiennego i odpornościowego.


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
0
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Deser truskawkowy na chrupiącym spodzie

Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...

Odsłon: 168

>60 min
4
15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ekspresy do kawy do 2000, 3000 i 4000 zł

Własny ekspres pozwala na samodzielne przygotowanie kawy, której nie powstydziłaby się najlepsza nawet włoska kawiarnia. W ekspresie automatycznym...

0
Informacje Sposób na upały, który naprawdę działa! Tak robią w Maroko i Egipcie.

Sezon letni robi się coraz gorętszy. Nad Polskę nadciąga fala upałów, które mogą zaszkodzić zdrowiu, doprowadzając do odwodnienia, omdlenia lub naw...

0
Informacje Jak zrobić ciasto piwne? Poznaj najważniejsze zasady!

Ciasto piwne to chrupiący składnik wielu potraw – jest bardzo uniwersalne, dzięki czemu można je wykorzystać na rozmaite sposoby. Co przyrządzić w...

0
Informacje 12 pomysłów na napoje na upały. Co pić, kiedy jest gorąco?

Kiedy za oknem panują wysokie temperatury, bardzo szybko można się odwodnić, co może być niebezpieczne dla zdrowia. Oczywiście podstawą będzie zwyk...

0