Fot.123RF/Picsel
W Polsce możemy spotkać około 20 odmian dzikiej róży. Każda z nich nieco różni się od pozostałych wyglądem i zawartością dobroczynnych składników, jednak wszystkie są doceniane przez zielarzy i wykorzystywane zarówno w celach leczniczych, jak i kulinarnych.
Kwiaty dzikiej róży najlepiej zbierać na przełomie wiosny i lata (maj-czerwiec), kiedy są świeże i pełne wartościowych substancji. Zebrane kwiaty należy rozłożyć w zacienionym, przewiewnym miejscu, żeby wyschły. Ważne, aby nie suszyć ich na słońcu- tracą wtedy kolor i właściwości.
Owoce natomiast zbieramy jesienią. Istnieją dwie szkoły zbierania owoców dzikiej róży. Pierwsza mówi, że powinniśmy to robić, kiedy są jeszcze bardzo świeże, a druga, że należy pozwolić im przemarznąć. Zerwane owoce możemy jeść na surowo (należy wcześniej pozbyć się nasion), suszyć, gotować, lub mrozić.
Lecznicze właściwości róży
Według naukowców, dzika róża zawiera 130 związków o leczniczym i dobroczynnym wpływie na nasz organizm. Przede wszystkim jest nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej kilkukrotnie więcej niż cytrusy, nawet po wysuszeniu lub ugotowaniu. Dodatkowo, znajdziemy w niej witaminy B1, B2, E i K. Warto zauważyć, że dzięki zawartym w róży związkom, pochodzące z niej witaminy są przyswajane łatwiej niż ich odpowiedniki kupione w aptece. To wszystko sprawia, że dzika róża jest doskonałym środkiem wzmacniającym, poprawiającym odporność, a także pomagającym nam pokonać przeziębienie.
Dzika róża dobroczynnie wpływa też na serce i wątrobę. Polecana jest też osobom z nadciśnieniem i ma delikatne działanie moczopędne - można ją stosować przy zapaleniach pęcherza. Substancje, które możemy w niej znaleźć, takie jak karotenoidy, flawonoidy i polifenole to bardzo silne antyoksydanty. Pomagają w oczyszczaniu organizmu i zapobiegają rozwojowi nowotworów.
Osoby dbające o zdrową cerę powinny zaopatrzyć się w olejek różany. Nie dość, że pięknie pachnie, to jeszcze ma działanie łagodzące i odmładzające. Jest idealny dla cery wrażliwej i zmęczonej, gdyż pomaga pozbyć się trądziku oraz rozjaśnić przebarwienia. Do tego nawilża skórę i spowalnia tworzenie się zmarszczek.
Jak wykorzystać różę?
Oczywiście najpopularniejszym przetworem z dzikiej róży jest słodka konfitura, którą nadziewamy pączki. Jednak ze względu na cukier stosowany do dosładzania, nie polecamy jej jako środka leczniczego. Suszone owoce róży są wartościowym składnikiem mieszanek herbacianych- warto wybierać te, w których możemy zobaczyć kawałki owocu. Oprócz tego różę możemy spożywać w postaci syropu i soku. Są szczególnie wartościowe w okresie jesienno-zimowym, kiedy powinniśmy zadbać o odporność i dobrą kondycję. Z owoców dzikiej róży możemy też zrobić wino lub nalewkę, która rozgrzeje nas po zimowym spacerze.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
