Jakie właściwości ma wasabi?

Smak wasabi doskonale zna każdy miłośnik sushi. Jak się okazuje, japoński chrzan nie tylko doskonale smakuje, ale również w zaskakujący sposób wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.

Fot. 123RF/Picsel

Wasabi pochodzi z rodziny kapustowatych i obecnie jest uprawiane na terenie Japonii, Nowej Zelandii, Koreii i Tajwanu.
Najczęściej roślina ta jest kojarzona z kuchnią japońską, gdzie jest obowiązkowym dodatkiem do tradycyjnego sushi i sashimi.

Pastę przygotowywaną z utartego korzenia bardzo często wykorzystuje się podobnie, jak popularniejszy w naszym kraju, chrzan. Może być ona dodatkiem do zup, przekąsek, mięs oraz sosów. W sklepach azjatyckich możemy również zakupić proszek wasabi, którego niewielka ilość podkreśli smak naszych potraw.

Warto pamiętać, iż wasabi jest nie tylko smaczne, ale również zaskakująco zdrowe. W krajach azjatyckich bardzo często bywa wykorzystywane, jako naturalny środek na wiele dolegliwości. Oto kilka powodów, dla którego warto zainteresować się tą rośliną.

1. Przyspiesza trawienie

Wszystkie osoby na diecie powinny szczególnie zainteresować się właściwościami tego warzywa. Badania wskazują, że wasabi doskonale stymuluje nasz układ trawienny, reguluje apetyt, poprawia metabolizm oraz funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Co bardzo ważne, warzywo to skutecznie pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu oraz rozrzedza krew. Do swojej diety powinni włączyć je przede wszystkim wielbiciele tłustego jedzenia, gdyż dzięki niemu niwelujemy niekorzystne skutki jedzenia takich potraw.

Weź udział w konkursie i wygrał 1000 zł

2. Oczyszcza zatoki i wspiera serce

Spożywanie wasabi może przynieść ulgę osobom borykającym się z chorobami zatok i górnych dróg oddechowych. Za sprawą olejków eterycznych i substancji o działaniu antybakteryjnych, wasbi pomoże nam szybko uporać się z uciążliwymi objawami infekcji.

3.Jest skarbnicą witamin i substancji odżywczych

Jedzenie wasabi doskonale wpływa na nasze samopoczucie - czujemy się zdrowsi, ładniejsi i sprawniejsi. Dzieje się tak za sprawą całej masy witamin i składników odżywczych, które dostarczamy do naszego organizmu, jedząc to warzywo. Ten rodzaj chrzanu jest źródłem witaminy z grupy B, E oraz A. Ponadto, znajdziemy w nim więcej witaminy C niż w pomarańczach, czy cytrynie. Dodatkowo, jedząc chrzan, zapewniamy sobie spora dawkę, magnezu, fosforu, potasu, żelaza, manganu i wapnia. Jeśli wprowadzicie tę roślinę do swojej diety, wasz organizm z pewnością wam za to podziękuje.

Reklama

4. Odkaża organizm

Jeśli kiedykolwiek zmagaliście się z infekcjami jamy ustnej lub aftami, zapamiętajcie na przyszłość, że w takich wypadkach, warto sięgać po wasabi, które ma działanie silnie odkażające, skutecznie wspierając walkę z bakteriami oraz zagrzybieniem organizmu. Azjatycka medycyna naturalna zaleca żucie świeżego korzenia wasabi w przypadku zakażeń dziąseł, krwawienia lub paradontozy. Co ciekawe, wiele osób stosuje go również jako środek uśmierzający ból zębów oraz zapobiegający powstaniu próchnicy. Odkażające właściwości wasabi możecie wykorzystać także w przypadku bólu gardła.

5. Może mieć działanie antynowotworowe

Niedawno przeprowadzone badania wykazały, iż chrzan (w tym także wasabi) ma właściwości antymutogenne i antyoksydacyjne. Dzięki niemu komórki naszego ciała rzadziej mutują się, przez co nie dochodzi do powstania nowotworów. Te właściwości chrzan zawdzięcza przede wszystkim flawonoidom i glukozynolanom. Udowodniono, że substancje te ograniczają ryzyko zachorowania na raka piesi, żołądka, prostaty i płuc.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto cytrynowe bez pieczenia to bardzo smaczne i proste w przygotowaniu cia...

Odsłon: 3991

60 min
15
30 min
1
Sałatki Sałatka z surowych warzyw

Polecam bardzo smaczną ,zdrową i szybką sałatkę z warzyw surowych.

Odsłon: 149

15 min
1
30 min
34
Zupy Żurek na rozgrzewkę

Żurek na rozgrzewkę będzie najlepszym posiłkiem na chłodny, wietrzny dzień. P...

Odsłon: 23929

60 min
36

Polecane artykuły

Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0
Informacje Jak przechowywać kawę świeżo paloną, by zachować jej aromat? Odkryj sprawdzone metody!

Niewiele jest rzeczy tak aromatycznych na tym świecie jak świeżo palona kawa. Pełna zapachów obiecujących wybitny smak w filiżance… Jak zachować te...

0
Informacje Dzięki tej zupie łatwo stracisz zbędne kilogramy. Sekretem są 2 zielone warzywa i nasiona kozieradki

Zupy to jedne z najlepszych dań na diecie odchudzającej. Odpowiednio przygotowane będą sycącą, niskokaloryczne, a w dodatku dostarczą ci mnóstwo bł...

8