Najlepsze przepisy na ogórki

Jakie właściwości ma wasabi?

Smak wasabi doskonale zna każdy miłośnik sushi. Jak się okazuje, japoński chrzan nie tylko doskonale smakuje, ale również w zaskakujący sposób wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.

Fot. 123RF/Picsel

Wasabi pochodzi z rodziny kapustowatych i obecnie jest uprawiane na terenie Japonii, Nowej Zelandii, Koreii i Tajwanu.
Najczęściej roślina ta jest kojarzona z kuchnią japońską, gdzie jest obowiązkowym dodatkiem do tradycyjnego sushi i sashimi.

Pastę przygotowywaną z utartego korzenia bardzo często wykorzystuje się podobnie, jak popularniejszy w naszym kraju, chrzan. Może być ona dodatkiem do zup, przekąsek, mięs oraz sosów. W sklepach azjatyckich możemy również zakupić proszek wasabi, którego niewielka ilość podkreśli smak naszych potraw.

Warto pamiętać, iż wasabi jest nie tylko smaczne, ale również zaskakująco zdrowe. W krajach azjatyckich bardzo często bywa wykorzystywane, jako naturalny środek na wiele dolegliwości. Oto kilka powodów, dla którego warto zainteresować się tą rośliną.

1. Przyspiesza trawienie

Wszystkie osoby na diecie powinny szczególnie zainteresować się właściwościami tego warzywa. Badania wskazują, że wasabi doskonale stymuluje nasz układ trawienny, reguluje apetyt, poprawia metabolizm oraz funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Co bardzo ważne, warzywo to skutecznie pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu oraz rozrzedza krew. Do swojej diety powinni włączyć je przede wszystkim wielbiciele tłustego jedzenia, gdyż dzięki niemu niwelujemy niekorzystne skutki jedzenia takich potraw.

Weź udział w konkursie i wygrał 1000 zł

2. Oczyszcza zatoki i wspiera serce

Spożywanie wasabi może przynieść ulgę osobom borykającym się z chorobami zatok i górnych dróg oddechowych. Za sprawą olejków eterycznych i substancji o działaniu antybakteryjnych, wasbi pomoże nam szybko uporać się z uciążliwymi objawami infekcji.

3.Jest skarbnicą witamin i substancji odżywczych

Jedzenie wasabi doskonale wpływa na nasze samopoczucie - czujemy się zdrowsi, ładniejsi i sprawniejsi. Dzieje się tak za sprawą całej masy witamin i składników odżywczych, które dostarczamy do naszego organizmu, jedząc to warzywo. Ten rodzaj chrzanu jest źródłem witaminy z grupy B, E oraz A. Ponadto, znajdziemy w nim więcej witaminy C niż w pomarańczach, czy cytrynie. Dodatkowo, jedząc chrzan, zapewniamy sobie spora dawkę, magnezu, fosforu, potasu, żelaza, manganu i wapnia. Jeśli wprowadzicie tę roślinę do swojej diety, wasz organizm z pewnością wam za to podziękuje.

Reklama

4. Odkaża organizm

Jeśli kiedykolwiek zmagaliście się z infekcjami jamy ustnej lub aftami, zapamiętajcie na przyszłość, że w takich wypadkach, warto sięgać po wasabi, które ma działanie silnie odkażające, skutecznie wspierając walkę z bakteriami oraz zagrzybieniem organizmu. Azjatycka medycyna naturalna zaleca żucie świeżego korzenia wasabi w przypadku zakażeń dziąseł, krwawienia lub paradontozy. Co ciekawe, wiele osób stosuje go również jako środek uśmierzający ból zębów oraz zapobiegający powstaniu próchnicy. Odkażające właściwości wasabi możecie wykorzystać także w przypadku bólu gardła.

5. Może mieć działanie antynowotworowe

Niedawno przeprowadzone badania wykazały, iż chrzan (w tym także wasabi) ma właściwości antymutogenne i antyoksydacyjne. Dzięki niemu komórki naszego ciała rzadziej mutują się, przez co nie dochodzi do powstania nowotworów. Te właściwości chrzan zawdzięcza przede wszystkim flawonoidom i glukozynolanom. Udowodniono, że substancje te ograniczają ryzyko zachorowania na raka piesi, żołądka, prostaty i płuc.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
Śniadania Wytrawny mus młodych buraczków

Doskonały mus z surowych młodych buraczków , świetne pierwsze lub drugie śnia...

Odsłon: 767

30 min
130

Przepis dnia

Zupy Rosół drobiowy na niedzielę

Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...

Odsłon: 421

30 min
9
Desery Piankowa galaretka

Najprostszy deser na świecie, zrobi je nawet dziecko. Idealne orzeźwienie na...

Odsłon: 158

15 min
8
>60 min
19

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9