Najlepsze przepisy na ogórki

Jakie właściwości mają płatki drożdżowe?

Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia.

Fot. 123RF/Picsel

Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości.

Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg przeciętnego Kowalskiego.

Tymczasem okazuje się, iż na sklepowych półkach, tuż obok żywieniowych nowinek, znajdziemy dobrze znane wszystkim produkty o równie dobroczynnym działaniu. Jednym z nich są płatki drożdżowe, które po latach zapomnienia ponownie wracają do łask.

Warto wiedzieć, iż płatki drożdżowe są niczym innym, jak zabitymi (czyli nieaktywnymi) drożdżami. Nie upieczemy na nich ciasta, gdyż nie ulegają one fermentacji, jednak właśnie z tego powodu są dla nas zdrowsze. Surowe drożdże fermentując, żywią się witaminami w naszym ciele oraz wytwarzają spore ilości dwutlenku węgla. Mogą również przyczynić się do zagrzybienia organizmu. Drożdże nieaktywne nie powodują wzdęć i problemów żołądkowych oraz są całkowicie bezpieczne dla osób zmagających się z grzybicą układu trawiennego.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Jakie właściwości mają płatki drożdżowe?

Ten niepozorny produkt spożywczy powinniśmy cenić przede wszystkim za zawartość witamin z grupy B, a w szczególności cennego kwasu foliowego (B9) i ryboflawiny (B2). Ta druga jest nam szczególnie potrzebna w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę, gdyż stymuluje i wzmacnia naszą odporność. Z kolei kwas foliowy to niezwykle cenna substancja, która powinna znaleźć się zwłaszcza w diecie pań w ciąży, gdyż odpowiada za prawidłowy rozwój płodu.

Na tym nie kończą się zaskakujące właściwości drożdży. Znajdziemy w nich również biotynę, czyli substancję, która poprawia kondycję naszej cery, włosów i paznokci. Ponadto, włączając drożdże do diety, zyskujemy fantastyczne źródło odżywczych pierwiastków i mikroelementów, takich jak potas, sód, cynk, wapń i fosfor. Substancje te regulują ciśnienie krwi, wzmacniają strukturę kości oraz pomagają walczyć ze stresem i poprawiają nasze samopoczucie.

Maseczki drożdżowe są skutecznym środkiem, dzięki któremu pozbędziecie się trądziku, wygładzicie cerę oraz usuniecie różnego rodzaju niedoskonałości i przebarwienia.

Idealne dla wegetarian

Płatki drożdżowe nie posiadają równie intensywnego aromatu, co ich aktywny odpowiednik, dlatego bez trudu możemy włączyć je do codziennej diety. Ich delikatny, orzechowo-serowy smak, porównuje się często z parmezanem. Ze względu na swoje właściwości i aromat, jest to produkt, po który bardzo chętne sięgają wszystkie osoby wykluczające z diety produkty zwierzęce. Płatki idealnie sprawdzą się, jako posypka do makaronów i kanapek, zagęstnik zup, panierka lub dodatek do różnego rodzaju koktajli. Włączenie ich do codziennej diety jest wyjątkowo proste, a korzyści płynące z tej drobnej zmiany powinny być odczuwalne już po krótkim czasie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
Śniadania Wytrawny mus młodych buraczków

Doskonały mus z surowych młodych buraczków , świetne pierwsze lub drugie śnia...

Odsłon: 767

30 min
130

Przepis dnia

Zupy Rosół drobiowy na niedzielę

Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...

Odsłon: 417

30 min
9
Desery Piankowa galaretka

Najprostszy deser na świecie, zrobi je nawet dziecko. Idealne orzeźwienie na...

Odsłon: 153

15 min
8
>60 min
19

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9