Sprawdzone przepisy na karnawał

Makaron razowy to zdrowsza alternatywa dla tego tradycyjnego. Nie dość, że nadaje on ciekawego charakteru potrawom, to jeszcze pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Dlaczego warto jeść makaron razowy? I jakie opcje z tym składnikiem w roli głównej powinieneś zaserwować swoim gościom?

Propozycja podania makaronu razowego - z serem pleśniowym i grzybami | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Makaron razowy to popularna alternatywa dla wersji tradycyjnej - wcale nie ustępuje ona swoim smakiem tej drugiej. Razową opcję można z powodzeniem wykorzystać w wielu przepysznych potrawach. Doskonale sprawdzi się ona w zapiekankach, włoskich przysmakach, a nawet jako dodatek do zupy. Jej niewątpliwym atutem jest to, że pozytywnie wpływa ona na pracę układu pokarmowego, dzięki czemu stanowi cenny element każdej diety. Czym różni się makaron razowy od pełnoziarnistego? I dlaczego warto go jeść? Tego wszystkiego, a nawet więcej dowiesz się z artykułu. 

Czym się różni makaron razowy od pełnoziarnistego?

To jedno z najczęściej zadawanych pytań wśród fanów kulinariów. I nic w tym dziwnego - zagadnienie to może być dla wielu osób nieco mylące. Czym się różni makaron razowy od pełnoziarnistego? Głównie tym, że oba produkuje się z pełnych ziaren, przy czym makaron pełnoziarnisty zawiera ziarna pszenicy, a makaron razowy - rozmaite gatunki zbóż. W sklepach spotkasz warianty na bazie jęczmienia, żyta, kukurydzy czy orkiszu. 

Makaron razowy - źródło błonnika

Na tle innych źródeł węglowodanów makaron razowy odznacza się co najmniej kilkoma atutami. Prowadzisz zdrowy tryb życia i boisz się, że ten składnik nie pasuje do twojego jadłospisu? Wiedz, że jest to doskonała opcja dla wszystkich entuzjastów dietetycznego odżywiania, a to dlatego, że zawiera on włókno pokarmowe, czyli inaczej błonnik. Dlaczego warto włączyć do menu makaron razowy?

Źródło błonnika, jakim jest powyższy produkt, pozytywnie wpływa na twoje zdrowie, w szczególności na pracę układu pokarmowego. Bez niego nie ma mowy o dobrze zbilansowanej diecie - wykonuje on co najmniej kilka zadań w twoim ciele. Po pierwsze opóźnia on opróżnianie żołądka, dzięki czemu pozwala zachować uczucie sytości na dłużej. Ponadto wspomaga on perystaltykę jelit, regulując rytm wypróżnień.

Jak jeszcze działa błonnik? Nie tylko zmniejsza on ryzyko szeregu chorób, w tym raka jelita grubego, ale także polepsza wyniki lipidogramu oraz pozytywnie oddziałuje na bakterie jelitowe, co przekłada się na lepszą gospodarkę glukozy i kwasów tłuszczowych. Warto także zaznaczyć, że jego odpowiednia ilość w diecie - na poziomie 25-35 g na dobę - sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi i pozbywaniu się nadprogramowych kilogramów. 

Dlaczego warto jeść makaron razowy?

Jak już wcześniej wspomniano, makaron razowy to bardzo cenny element zdrowej diety. W 100 g tego produktu kryje się około 120-150 kcal. Dbasz o linię? Wobec tego połącz go ze źródłami tłuszczu i białka, które zmniejszą jego indeks glikemiczny.

Dlaczego warto jeść makaron razowy? Na przykład dlatego, że obfituje on w szereg substancji odżywczych. W zależności od tego, z jakiego ziarna został wyprodukowany, może on dostarczyć ci witaminę E oraz witaminy z grupy B, a ponadto cynk, fosfor, magnez, potas, żelazo, wapń, chrom oraz sód

Dania z makaronem razowym

Szukasz sprawdzonych pomysłów na dania z makaronem razowym? Wiedz, że produkt ten wyśmienicie komponuje się z najróżniejszymi dodatkami - możesz zaserwować go z mięsem, rybami, owocami morza oraz opcjami wegetariańskimi. Zabrakło ci inwencji twórczej i nie wiesz, co wybrać na pożywny obiad dla całej rodziny? W takim razie skorzystaj z jednej z naszych propozycji.

Makaron razowy z cukinią i suszonymi pomidorami

Nie lubisz wyszukanych pozycji? W takim razie makaron razowy z cukinią i suszonymi pomidorami to strzał w dziesiątkę. Do jego wykonania potrzebujesz główne składniki, cebulę, czosnek, oliwę z oliwek, świeże zioła, parmezan oraz sól i pieprz.

Realizację powyższego przepisu rozpocznij od ugotowania makaronu - nie rozgotuj go, ponieważ może to negatywnie wpłynąć na efekt końcowy. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i dodaj posiekaną cebulę - smaż ją aż do zarumienienia. W kolejnym kroku dorzuć do niej rozgnieciony czosnek i smaż przez kilka minut. Następnie uzupełnij potrawę o pokrojoną cukinię i poddawaj wszystko obróbce termicznej przez mniej więcej siedem minut. Staraj się nie przekroczyć tego czasu, aby warzywa zachowały swoją chrupkość.

Na samym końcu posiekaj drobno suszone pomidory i wymieszaj z powstałym sosem. Smaż wszystkie składniki przez dwie lub trzy minuty, aż do ich połączenia. Wrzuć do nich makaron razowy oraz dopraw je solą i pieprzem. Możesz także dorzucić swoje ulubione zioła, na przykład bazylię, oregano czy tymianek. Podawaj to danie udekorowane świeżymi listkami bazylii i zwieńczone tartym parmezanem.

Makaron razowy ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i fetą 

Kolejną ciekawą propozycją jest makaron razowy ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi. Do wykonania tej potrawy potrzebujesz makaron penne lub farfalle, cukinię, pomidorki koktajlowe lub pomidory rzymskie, cebulę, czosnek, oliwę z oliwek, ulubione zioła, fetę oraz sól i pieprz.

Ugotuj makaron, pamiętaj jednak, aby unikać jego rozgotowania. Odcedź go i umieść w misce. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę i czosnek. Dorzuć pokrojone w talarki pomidorki koktajlowe lub pomidory rzymskie oraz szpinak. Poczekaj, aż odparuje z niego woda, a następnie wrzuć makaron razowy. Wszystko dokładnie wymieszaj, a na końcu dopraw pieprzem i solą. 

Przełóż potrawę na talerz i posyp składniki pokruszoną na drobne kawałeczki fetą. Możesz także udekorować makaron posiekaną świeżą pietruszką lub bazylią. Jeśli nie przepadasz za pomidorkami koktajlowymi, przepis ten doskonale uzupełni nieco passaty lub koncentratu pomidorowego. A może jesteś fanem bakalii? W takim razie posyp całe danie drobno pokrojonymi orzechami włoskimi, pistacjami lub pekan. 

Makaron razowy z pieczarkami i ajwarem 

Makaron razowy z pieczarkami i ajwarem to kolejna wyśmienita propozycja, która wpisze się w założenia zdrowej diety. Do jego przyrządzenia, oprócz tytułowych składników, potrzebujesz mrożonych warzyw, np. marchewki, groszku, fasolki szparagowej i papryki, koperku, cebuli, czosnku oraz soli i pieprzu.

Przygotowanie powyższego przepisu rozpocznij od pokrojenia pieczarek na grube plastry i cebuli w piórka. Umieść je na patelni i duś, aż do odparowania wody. W następnym kroku dorzuć do nich mrożone warzywa. Doskonałym pomysłem będzie uzupełnienie podstawowej receptury o kulki mrożonego szpinaku. Smaż wszystko do miękkości - w razie potrzeby podlewaj składniki wodą. Na koniec uzupełnij je o ajwar, sowitą ilość posiekanego koperku i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Pamiętaj, aby ugotować makaron razowy al dente - dodaj go do sosu i dokładnie wymieszaj. Jesteś entuzjastą śmietanowych rozwiązań? Jeśli tak, podczas smażenia warzyw, możesz połączyć je z łyżką jogurtu greckiego lub śmietany - w ten sposób uzyskasz kremową konsystencję, która wprost rozpływa się w ustach. 

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Nazywany jest gwiezdnym jabłkiem. Wspomaga trawienie, wzmacnia odporność, dobry dla cukrzyków »

Łagodny w smaku, przyspiesza spalanie i poprawia trawienie. Powinien być w każdej kuchni »

Nazywany jest czarną śliwką. Superowoc na cukrzycę, dobre trawienie i odporność »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa brokułowa z kurczakiem

Zupa jest dobra na wszystko. Pożywna, sycąca, pełna warzyw. Dziś brokułowa z...

Odsłon: 123

30 min
2
15 min
1
>60 min
3
Ciasta Sernik babuni z wiśniami

Doskonały, puszysty sernik z wiśniami, o pomarańczowym smaku na ciasteczkowym...

Odsłon: 3553

30 min
13
Ciasta Karpatka królewska

Jeśli do tej pory miałeś wątpliwości, jakie ciasto zasługuje na tytuł absolut...

Odsłon: 1483

60 min
7