Najlepsze przepisy na ogórki

Jesienne przepisy dla koneserów

Jesienią szukamy potraw, które jednocześnie rozgrzeją nas od środka i usatysfak-cjonują nasze kubki smakowe. I choć o tej porze roku wydawać by się mogło, że ilość świeżych produktów w sklepach i na targowiskach jest mniejsza, niż latem, to warto pomyśleć nad wykorzystaniem w kuchni sezonowych i lokalnych warzyw, grzybów i dobrej jakości mięs.

Fot. materiały prasowe

A jeśli zależy nam, żeby jeszcze intensywniej wydobyć smak serwowanych potraw, pamiętajmy o odpowiednim winie, które będzie idealnym dodatkiem do naszych je-siennych propozycji. Szef kuchni, Marcin Sikora, ambasador marki Winiarnia Zamojska, prezentuje przepisy, inspirowane winami z polskich owoców, które z całą pewnością będą tworzyć z nimi wyborny duet

Pierś z kaczki, pieczona brukselka z kurkami, śliwkami i rodzyn-kami

Pasujące wino: Czarna porzeczka
Czas przygotowania: około 120 minut plus czas marynowania mięsa
Składniki:
⁃ filet z kaczki - 4 sztuki (około 1 kg)
⁃ sos sojowy - 100 ml
⁃ czosnek - 4 ząbki
⁃ cebula pokrojona w kostkę - 50 g
⁃ brukselka świeża pokrojona na pół - 800 g
⁃ kurki świeże - 200 g (można zastąpić mrożonymi)
⁃ śliwki świeże przekrojone na pół -150 g
⁃ rodzynki - 80g
⁃ świeży rozmaryn
⁃ masło - 150 g
⁃ sól i pieprz do smaku
⁃ miód - 2 łyżki
⁃ olej - 80 ml
⁃ majeranek - 2 łyżki

Sposób przygotowania
- sos sojowy wlej do miski, dodaj dwa posiekane ząbki czosnku, 2 łyżki miodu, łyżkę majeranku, olej. Wymieszaj.
- natnij skórę na filecie z kaczki do mięsa, następnie odrobinę posól od strony mięsa i zamarynuj w przygotowanej marynacie z sosu sojowego
- odstaw na noc do lodówki
- zamarynowane filety z kaczki smaż na patelni (od strony skóry na zimnej patelni), z obu stron na rumiano (nie wylewaj marynaty która pozostała w misce)
- rozpuść na patelni odrobinę masła i zeszklij na nim cebule i posiekane 2 ząbki czosnku , następnie dodaj oczyszczone i pokrojone kurki oraz brukselkę i chwilę przesmaż
- przesmażoną brukselkę z kurkami przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj po-krojone śliwki i rodzynki, a następnie pozostałą marynatę
- wymieszaj, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem
- na brukselkę ułóż filety z kaczki, resztę masła i świeży rozmaryn
- piecz w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 35-40 minut, bez ter-moobiegu
- podawaj z Winiarnia Zamojska Czarna Porzeczka

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, orzechami i figami

Czas przygotowania: 90 minut

Pasujące wino: Gruszka

Składniki:
⁃ ziemniaki (obrane i krojone w 0,5 cm plastry) 800 g
⁃ świeży szpinak baby - 80 g
⁃ orzechy mix - 100 g (dowolne, np. włoskie, arachidowe)
⁃ ser lazur - 80 g
⁃ ser philadelphia - 180 g
⁃ śmietanka 30% - 500 ml
⁃ jajka - 4 szt
⁃ figi świeże - 5 szt
⁃ sól i pieprz do smaku
⁃ cynamon -1 łyżeczka
⁃ gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
⁃ rozmaryn świeży, posiekany - 1 łyżeczka
⁃ masło do wysmarowania formy
⁃ bułka tarta do wysypania formy
⁃ mąka pszenna - 2 łyżki
Sposób przygotowania
- do miski wlej śmietankę , dodaj jajka, serek philadelphia, cynamon, gałkę muszka-tołową, rozmaryn, mąkę. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku solą i pie-przem
- formę do tarty wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą
- w wysmarowanej formie ułóż jedną warstwę ziemniaków, zakładając jeden na dru-gi w rzędzie
- ziemniaki przykryj szpinakiem, posyp połową pokruszonego sera lazur i połową posiekanych orzechów, zalej połową przygotowanej masy ze śmietanki
- ułóż drugą warstwę ziemniaków , szpinaku i orzechów całość zalej pozostałą masą
- ułóż na wierzchu pokrojone w ósemki figi i piecz w rozgrzanym do 150 stopni pie-karniku przez około 60 minut, bez termoobiegu

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto z truskawkami i kruszonką

Proste i smaczne ciasto z truskawkami i kruszonką. Przepis banalnie prosty. C...

Odsłon: 60

30 min
3
Przetwory Kiszone ogórki na zimę

Przepis z dziada pradziada. Tak robiła moja babcia, potem mama teraz ja.

Odsłon: 141

30 min
5
Sałatki Sałatka ziemniaczana do grilla

Sałatka z młodych ziemniaków, cebuli, rzodkiewki i ogórków małosolnych, polan...

Odsłon: 980

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jak mrozić sezonowe owoce, żeby się nie sklejały? Truskawki, borówki, czereśnie i wiśnie

Sezonowe owoce to prawdziwy skarb lata. Chcesz cieszyć się nimi przez cały rok? Zamroź je, ale zrób to w odpowiedni sposób. Niestety, niewłaściwe m...

5
Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

2
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8