Ewa_Gotuje

Karnawałowe przepisy gwiazd. Pączki i faworki według Ewy Wachowicz, Magdy Gessler i Ani Starmach

W okresie karnawału również w kuchniach gwiazd królują słodkie pączki i faworki. Dziś sprawdzimy jakie tłustoczwartkowe smakołyki przygotowują znane i lubiane mistrzynie sztuki cukierniczej, czyli Ewa Wachowicz, Magda Gessler i Ania Starmach. W poniższym artykule znajdziesz kilka przepisów, które z pewnością warto przygotować.

Najlepsze przepisy na pączki gwiazd | Fot.123RF/Picsel/VIPHOTO/East News/WOJCIECH STROZYK/REPORTER/Pawel Wodzynski/East News

Spis treści: 

Chrupiące faworki obsypane cukrem pudrem i puszyste pączki z różaną konfiturą to przysmaki, którym trudno się oprzeć. Jednak raz w roku, podczas tłustego czwartku można sobie na nie pozwolić, nawet jeśli na co dzień przestrzegasz diety. Warto pokusić się na samodzielne przygotowanie słodkich smakołyków. Pomogą ci w tym gwiazdorskie przepisy na pączki i faworki w wykonaniu Ewy Wachowicz, Magdy Gessler i Ani Starmach. 

Sprawdź także: Faworkowe porady, które warto znać. Przestrzegaj tych zasad, faworki zawsze wyjdą doskonale

Pączki Magdy Gessler, jak je zrobić? 

Temat pączków Magdy Gessler wraca jak bumerang przed każdym tłustym czwartkiem. Portale internetowe rozpisują się na temat wysokich cen, a youtuberzy i instagramerzy tłumnie udają się testować słynne słodkości z warszawskiej cukierni Słodki Słony. Jeżeli do stolicy masz zbyt daleko, lub uważasz, że w domowych warunkach również możesz wyczarować pyszne pączki, koniecznie zrób pączki inspirowane przepisem Magdy Gessler. 

Składniki

  • 600 g mąki pszennej, 
  • 250 ml mleka, 
  • 100 g drożdży, 
  • 200 g cukru, 
  • 14 żółtek, 
  • 600 g masła klarowanego 
  • konfitura z róży, 
  • 800 g smalcu, 
  • cukier puder. 

Zacznij od rozpuszczenia drożdży w ciepłym mleku. Do miski wbij żółtka, dodaj cukier i utrzyj wszystko na gładką masę. Do miski wsyp mąkę, dodaj mleko z drożdżami oraz jajeczno-cukrową masę. Dodaj także rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiaj ciasto, aż składniki się połączą. W razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę mąki. Gotowce ciasto w misce nakryj bawełnianą ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia. 

Stolnicę podsyp mąkę, ciasto rozwałkuj, wytnij kółka za pomocą szklanki. Na każdy kawałek nałóż konfiturę z róży i uformuj pączki. Nakryj je ściereczkę i odstaw, aby jeszcze nieco wyrosły. Rozgrzej smalec do temperatury ok. 180 stopni, a następnie smaż pączki na złoty kolor. Usmażone pączki wykładaj na ręcznik papierowy. Kiedy przestygną posyp je cukrem pudrem. 
A może masz ochotę przygotować faworki z przepisu Magdy Gessler? Koniecznie zajrzyj do poniższej receptury. 

Faworki Magdy Gessler

 Faworki Magdy Gessler Zobacz przepis

Faworki Magdy Gessler / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Przepis na chrusty Ewy Wachowicz 

Ewa Wachowicz od ponad 15 lat w swoim autorskim programie "Ewa gotuje" dzieli się recepturami na pyszne dania. Zwieńczeniem każdego odcinka są pyszne, domowe desery, które często są inspirowane przepisami, które prowadząca pamięta jeszcze ze swojego rodzinnego domu. Wśród nich nie mogło zabraknąć oczywiści receptury na pyszne faworki. 

Składniki

  • 400 g mąki pszennej,
  • 8 żółtek,
  • 4 całe jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mleka,
  • kieliszek spirytusu,
  • smalec,
  • cukier puder.

Zacznij od przesiania mąki do miski, dodaj także cukier, cztery jajka oraz osiem żółtek, składniki posiekaj nożem. Do rondelka wlej mleko i dodaj masło, całość podgrzej, aż masło się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia. Następnie wlej masę do miski z mąką, dodaj spirytus i zagnieć ciasto. Uformuj je w kulkę i odstaw na 20 minut, żeby odpoczęło. Po tym czasie przedziel ciasto na dwie części, stolnicę podsyp mąką i rozwałkuje obie kulki na cieniutkie placki. Pokrój rozwałkowane ciasto na prostokąty, każdy z nich przewlecz, tak aby powstał faworek. W garnku rozpuść smalec, smaż faworki na złoty kolor. Usmażone chrusty odsącz na ręczniku papierowym. Kiedy wystygną obsyp je cukrem. 

Pączki według Ani Starmach 

Ania Starmach swoje umiejętności kulinarne doskonaliła w na kursie w paryskiej szkole kucharskiej Le Cordon Bleu. Większość z nas kojarzy ją jednak z programów kulinarnych takich jak Master Chef i Master Chef Junior, oraz licznych książek z przepisami. Jak sama podkreślała niejednokrotnie, do jej specjalności należą wszelkie słodkie desery. Na jej stronie internetowej znaleźć można przepis na pyszne pączki, które doskonale sprawdzą się podczas karnawału.  

Składniki

  • 1 kg mąki,
  • 80 g świeżych drożdży,
  • 120 g cukru,
  • 500 ml mleka,
  • 7 żółtek,
  • 1 jajko,
  • 100 g roztopionego masła, 
  • 1 kieliszek spirytusu,
  • skórka z cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 2 kg smalcu, 
  • 400 g konfitury, 
  • cukier puder lub lukier do dekoracji. 

Zacznij od roztopienia masła w rondelku. Następnie podgrzej 500 ml mleka, dodaj do niego 30 g cukru, drożdże oraz 150 g mąki, wszystko wymieszaj, zakryj miskę ściereczką i odstaw na 20 minut. Do zaczynu dodaj resztę składników, na końcu dorzuć masło, wszystko wyrabiaj, aż masa będzie idealnie gładka. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aby wyrosło. Po tym czasie podziel ciasto na mniejsze części. Kawałki ciasta lekko rozpłaszcz, na każdy kawałek łyżką nałóż nadzienie i uformuj pączki, ponownie nakryj je ściereczkę i pozostaw jeszcze na kolejne 20 minut. W garnku rozgrzej tłuszcz do temperatury ok. 180 stopni. Smaż pączki na złoty kolor. Odsącz je na ręczniku papierowym, kiedy wyrosną udekoruj je lukrem lub cukrem pudrem. 

Źródło: aniastarmach.pl/, smaker.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Apteka w ogrodzie: Rośliny dla cukrzyków. Posadź w ogrodzie, wprowadź do diety i zbijaj wysoki cukier »

Łącz z ciepłym mlekiem albo kawą. Kilogramy polecą w dół, cholesterol też »

Najlepsze odmiany ogórka gruntowego. Ogrodnicy przestrzegają przed jednym typem nasion »

Pij szklankę dziennie. Metabolizm przyspieszy, wystające boczki rozpłyną się w powietrzu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deser z kiwi

Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...

Odsłon: 134

15 min
5
Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 47

30 min
5
Dania główne Kluski leniwe

Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...

Odsłon: 97

30 min
6
Ciasta Napoleonka bez pieczenia

Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie j...

Odsłon: 47113

30 min
80

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0