Fot. 123RF/Picsel
Wielu kawoszy uważa, że kawę powinniśmy pić czarną, bez jakichkolwiek dodatków. Z pewnym niesmakiem spoglądają na osoby, które dodają do niej cukier i mleko. Tymczasem okazuje się, że pijąc kawę bez dodatków mogą wiele stracić. Naukowcy z Uniwersytetu Georgia przeprowadzili bardzo ciekawe badania, których wyniki powinny ucieszyć miłośników czekolady i kawy.
W celu sprawdzenia właściwości tego napoju, do udziału w eksperymencie zaproszono studentów, którym zalecono codzienne wypijanie kawy, gorącej czekolady lub mieszanki tych produktów. Grupie kontrolnej serwowano placebo. Każdego dnia, po wypiciu napoju, uczestników badania proszono o wypełnienie testu, mającego zobrazować kondycję ich mózgu.
Jak wykazały wyniki eksperymentu, w dniach, kiedy pili kawę z czekoladą, badani wykazywali się znacznie wyższym poziomem koncentracji , niż osoby pijące inne napoje. Czas reakcji na zadania zdecydowanie się skrócił, a średni wynik testu znacząco się podnosił. Co więcej, zauważono również, iż zmieszanie kawy z czekoladą złagodziło efekty uboczne działania kofeiny, takie jak nadmierne pobudzenie lub drażliwość.
Inne właściwości kawy
Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda potwierdziły, że ryzyko wystąpienia depresji obniża się aż o 20% u kobiet, które wypijały co najmniej cztery filiżanki kawy w ciągu dnia. Wiele wskazuje na to, że kluczem do rozwiązania tej zagadki jest kofeina - efekt ten nie występował u kobiet, które pijały kawę bezkofeinową.
Naukowcom udało się również udowodnić, że picie od trzech do pięciu filiżanek kawy w ciągu dnia może obniżyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera blisko o 1/5. Z kolei inne badania dowiodły, że podobna ilość kawy może również obniżyć ryzyko wystąpienia ataku serca oraz cukrzycy.
Kofeina zawarta w kawie doskonale wpływa na naszą kondycję fizyczną i wytrzymałość. Po wypiciu kawy, przebiegnięcie długiego dystansu lub wykonanie intensywnego treningu będzie dla zdecydowanie prostsze. Najlepiej jest wypić ją 40 minut przed planowanym wysiłkiem fizycznym Warto również zapamiętać, że kawa doskonale pobudza nasz metabolizm, a ponadto hamuje łaknienie, dzięki czemu zmniejsza się prawdopodobieństwo, że sięgniemy po przekąski między posiłkami. W związku z tym jej picie poleca się wszystkim osobom, które walczą ze zbędnymi kilogramami.
Jakie właściwości ma czekolada?
Czekolada to przede wszystkim nieocenione źródło magnezu i składników pobudzających produkcję serotoniny czyli „hormonu szczęścia", odpowiadającego m.in. za zmniejszanie skutków zmęczenia, prawidłowy sen, obniża ciśnienie krwi, ma działanie antydepresyjne i pomaga czerpać większą przyjemność z seksu, dlatego zaliczana jest w poczet naturalnych afrodyzjaków.
Z kolei magnez zawarty w czekoladzie, oprócz zbawiennego oddziaływania na układ nerwowy, pomaga także zapobiegać osteoporozie, chroni organizm przed toksycznymi substancjami, reguluje pracę mięśni i tarczycy.
Kilka kostek czekolady dziennie poleca się również kobietom oczekującym dziecka (regularne spożywanie sprzyja rozwojowi płodu, a badania dowodzą, że dzieci kobiet, które często po nie sięgają są bardziej aktywne i weselsze od swoich rówieśników) i studentom oraz osobom przemęczonym pracą umysłową (wspomaga pamięć, pobudza koncentrację, minimalizuje zmęczenie).
Jaką czekoladę wybrać, by cieszyć się dobrym zdrowiem i młodym ciałem przez wiele lat? Najwyższe stężenie substancji chroniących nas przed groźnymi chorobami układu krwionośnego lub nowotworowymi ma czekolada gorzka, o zawartości kakao minimum 70 procent. To właśnie tam drzemie największe źródło drogocennych składników - flawonoidiów, polifenoli czy teobrominy znanych głównie z ich oczyszczających i hamujących procesy utleniania związków chemicznych.