Ciasta na Boże Narodzenie

Klops z jajkiem

Klops z jajkiem, zwany inaczej pieczenią rzymską, to znana i lubiana potrawa z mięsa mielonego. Doskonale smakuje podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego też jest częstym bywalcem na świątecznych stołach. Duża porcja warzyw, mielone mięso, jajka, przyprawy i gotowe.

Fot. materiały prasowe

Składniki (forma keksówka 32x12 cm):

· 1 kg mięsa mielonego z indyka

· 3 duże marchewki

· 1 puszka groszku zielonego Happy Frucht

· 2 duże cebule

· 4 ząbki czosnku

· olej Rapso

· 2-3 łyżki suszonego majeranku

· 3 łyżeczki musztardy (np. sarepska, rosyjska)

· 2 jajka surowe

· 5 jajek ugotowanych na twardo

· 2 bułki kajzerki

· sól, pieprz

 

Wykonanie:

1. Marchew obieramy i tarkujemy na tarce na dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w kostkę.

2. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i wsypujemy cebulę z czosnkiem. Całość podsmażamy do momentu lekkiego zarumienienia się warzyw (mieszamy od czasu do czasu).

3. Dodajemy marchewkę i dusimy około 5 minut. Odstawiamy do ostudzenia.

4. Bułki zalewamy zimną wodą i czekamy aż staną się miękkie. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji odciskamy je z wody.

5. Mięso przekładamy do miski, dodajemy zawartość patelni, surowe jajka, bułkę, groszek, musztardę, majeranek, około 1,5 łyżeczki soli oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy.

6. Keksówkę wysmaruj olejem, wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy przełóż 1/2 masy, na to wyłóż na całą długość obrane jajka. Całość przykryj resztą masy mięsno-warzywnej. Wyrównaj powierzchnię, posmaruj olejem i piecz w 180°C przez 60 minut.

7. Danie to możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Świąteczne roladki

Poszukujesz sprawdzonego przepisu na smakowite danie obiadowe, proste w przyg...

Odsłon: 1111

30 min
4
Sałatki Prosta sałatka śledziowa

Błyskawiczna, smaczna sałatka ze śledzi z ogórkiem, groszkiem i cebulą. Wykon...

Odsłon: 754

15 min
4
30 min
2
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Jak udekorować świąteczne pierniki? Lukier, czekolada, a może lemon curd - najlepsze patenty

Pierniczki to w wielu domach obowiązkowy element świątecznego stołu - dużą wagę przywiązuje się nie tylko do ich pieczenia, ale również ozdabiania....

0
Informacje Gdzie wyrzucać obierki i ogryzki po owocach i warzywach, skórki od bananów, resztki owoców cytrusowych?

Każdy przyzwyczaił się do segregowania śmieci. Polacy uważają, że znają już zasady dotyczące wyrzucania odpadów do właściwych pojemników. Tymczasem...

0
Informacje Męczy cię uporczywy kaszel? Zrób napar z popularnej przyprawy

Nic tak nie poprawia smaku wigilijnego barszczu, jak porządna szczypta majeranku. Co więcej, przyprawa to przyda się również w momencie, kiedy dopa...

3
Informacje Te dania wigilijne przygotujesz wcześniej. Zapomnij o pośpiechu i stresie

Wigilia to wyjątkowa okazja do spotkania z najbliższymi. Jej planowanie dla wielu osób wiąże się z niemałym stresem. Jednak można mu zapobiec, przy...

2