Ciasto
8 jaj
250 g cukru
szklanka mąki
15 łyżek kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju rzepakowego
Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem do uzyskania sztywnej piany. Powoli dodać cukier i żółtka. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki, delikatnie mieszając łyżką. Wlać olej, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do formy (12 cm na 25 cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-30 minut w temperaturze 175°C (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt pozostawić do wystygnięcia, następnie ostrym nożem przeciągnąć przy boku formy, żeby odkroić ciasto od boków. Przekroić na dwa blaty.
Krem
500 ml śmietanki 36%
6 łyżek cukru pudru
250 g serka mascarpone
Śmietankę dobrze schłodzić i ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i mascarpone.
Dżem
500 g moreli
½ opakowania środka żelującego
250 g cukru
Morele umyć i pokroić. Zagotować ze środkiem żelującym, a następnie dodać 250 g cukru. Gotować jeszcze przez trzy minuty.
Polewa
50 ml śmietanki 36%
100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
Śmietankę i posiekaną czekoladę umieścić w rondelku, podgrzewać do rozpuszczenia.
Montaż
masa cukrowa: biała, czarna, zielona, niebieska, czerwona, żółta
jagody, maliny, czarne porzeczki do dekoracji
kakao do dekoracji
Jeden blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć krem (kilka łyżek zostawić do dekoracji) i przykryć drugim blatem. Ciasto polać z wierzchu ciepłą polewą. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Ulepić i postawić na ciastku samochodziki z masy cukrowej. Uzupełnić dekorację świeżymi owocami, kakao i kremem.