Najlepsze przepisy na ogórki

Kolorowe samochody Wojtka

Wojtek do swojej wuzetki postanowił użyć dżemu morelowego. Jak myślicie czy ten pomysł spodobał się jurorom?

Ciasto

8 jaj
250 g cukru
szklanka mąki
15 łyżek kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju rzepakowego

Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem do uzyskania sztywnej piany. Powoli dodać cukier i żółtka. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Połączyć wszystkie składniki, delikatnie mieszając łyżką. Wlać olej, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do formy (12 cm na 25 cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-30 minut w temperaturze 175°C (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt pozostawić do wystygnięcia, następnie ostrym nożem przeciągnąć przy boku formy, żeby odkroić ciasto od boków. Przekroić na dwa blaty.

Krem

500 ml śmietanki 36%
6 łyżek cukru pudru
250 g serka mascarpone

Śmietankę dobrze schłodzić i ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i mascarpone.

Dżem

500 g moreli
½ opakowania środka żelującego
250 g cukru

Morele umyć i pokroić. Zagotować ze środkiem żelującym, a następnie dodać 250 g cukru. Gotować jeszcze przez trzy minuty.

Polewa

50 ml śmietanki 36%
100 g czekolady deserowej lub gorzkiej

Śmietankę i posiekaną czekoladę umieścić w rondelku, podgrzewać do rozpuszczenia.

Montaż

masa cukrowa: biała, czarna, zielona, niebieska, czerwona, żółta
jagody, maliny, czarne porzeczki do dekoracji
kakao do dekoracji

Jeden blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć krem (kilka łyżek zostawić do dekoracji) i przykryć drugim blatem. Ciasto polać z wierzchu ciepłą polewą. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Ulepić i postawić na ciastku samochodziki z masy cukrowej. Uzupełnić dekorację świeżymi owocami, kakao i kremem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3