Najlepsze przepisy na ogórki

Konsumenci są oburzeni. „Ten produkt tylko udaje masło"

Na rynku pojawił się kolejny produkt znanego przedsiębiorstwa i od razu wywołał spore zamieszanie. Liczne grono konsumentów, kupujących nowe smarowidło roślinne, stwierdziło, że czuje się mocno oszukane. Dowiedz się, dlaczego artykuł spożywczy budzi różnorodne opinie.

Konsumenci czują się wprowadzeni w błąd. Z daleka produkt wygląda jak masło | Fot.123RF/Picsel // Fot. Smaker.pl

Spis treści:

„Margaryna" zamiast masła

Przodujący producent artykułów spożywczych wypuścił na rynek swój nowy roślinny produkt do smarowania, pieczenia i smażenia. Jego ambasadorką została Daria Ładocha - dziennikarka kulinarna, specjalizująca się w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.

Przedsiębiorstwo podkreśliło, że jest to alternatywa dla produktów odzwierzęcych (maseł czy smalcu), cechująca się dobrym smakiem i mniejszym negatywnym wpływem na środowisko. Skierowało smarowidło przede wszystkim do wegan i wegetarian oraz tych, którzy chcą być bardziej ekologiczni. Sprzedawane jest w kostce 250 g, zawiera 79 proc. tłuszczu, a jej cena wynosi ok. 4,99 zł. 

Skąd więc kontrowersje i oburzenie Polaków? Problematyczny okazał się napis „Używaj jak masło", który widnieje na przodzie etykiety. Dwa pierwsze słowa, według klientów, nie są widoczne, więc w konsekwencji wielu z nich myśli, że nabywa masło. Internauci podnoszą, że jest to wprowadzanie w błąd konsumentów. Starsi, zabiegani lub zmęczeni nabywcy, nie dostrzegą drobnego druku.

Inni z kolei wskazują na kolory opakowania, w ich opinii łudząco przypominające barwy masła extra 82 proc. Kwestią sporną może być również rozmiar kostki - jeśli klient nieopatrznie pomyśli, że kupuje masło, a nie produkt roślinny, to w porównaniu z ofertą innych producentów, oferujących teraz standardowo 200 gramów, nowy artykuł wypadnie znacznie lepiej. Co więcej, w reklamie tłuszczu zastosowano liczbę 82, w sloganie: „82 proc. mniejszy wpływ na klimat w porównaniu do masła", co również podświadomie kojarzy się widzom z masłem extra.

UOKiK interesuje się produktem

Po fali krytyki, producent tłumaczył się tym, że na opakowaniu nie użył nawet słowa masło, ponieważ literę „a" zamienił na grafikę listka, podkreślającą dodatkowo roślinny charakter artykułu. Przedsiębiorstwo zaznaczyło także, że tłuszcz roślinny 79 proc. jest innowacyjny na rynku i nie można go uznać za margarynę czy masło. Ponadto dodał, że na opakowaniu znajdują się niezbędne informacje, jak skład oraz nazwa produktu. Wskazał także na wyraźne oznaczenie „Vegan" i zapisane wielkimi literami hasło: „Roślinne naturalne składniki".

Tłuszcz roślinny 79 proc. | Fot. Smaker.pl

Do sprawy produktu, który w opinii klientów tylko udaje masło, odniósł się Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Zapowiedział, że zwróci się do Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych o ocenę produktu. Sam będzie analizować sprawę. 

Wielu konsumentów zareagowało emocjonalnie na nowy artykuł znanego producenta. Na prawną opinię trzeba będzie jeszcze chwilę poczekać.

Zobacz także:

Byakuya to najdroższy deser świata. Produkt firmy Cellato kosztuje ponad 6,5 tys. dolarów »

Pij na skołatane nerwy. Reguluje ciśnienie krwi i odtruwa organizm »

Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Bułeczki z przedziałkiem pszenno-grahamkowe

Bułeczki z przedziałkiem lub bez jak kto woli. Pyszne i sycące, a zarazem mię...

Odsłon: 22

>60 min
2
Dania główne "Leczo" z kalarepą

Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...

Odsłon: 19

30 min
0
Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 50

>60 min
3
15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26