Uczta Smaków – Kuchnie świata

Kraków kulinarną stolicą Polski

Kraków to dziś jeden z najpopularniejszych kierunków turystycznych nie tylko dla Europejczyków.

Co roku do stolicy Małopolski zjeżdżają zwiedzający z najdalszych zakątków świata, oczekując wyjątkowych doświadczeń, także kulinarnych. Te zaś, przekładając się bezpośrednio na gospodarczy i finansowy wzrost regionu, zobowiązują miejscowych restauratorów i ludzi odpowiedzialnych za gastronomiczny wizerunek miasta do nieustannego kulinarnego rozwoju i podnoszenia poprzeczki.

Szczypta historii i tradycji...

Specyfika kuchni małopolskiej swymi korzeniami sięga do przełomu XVIII i XIX w., czyli czasów Galicji i zaborów. Choć Kraków formalnie nigdy do Galicji nie należał, funkcjonując jako niezależne Wielkie Księstwo Krakowskie, to jego kuchnia przejęła wiele z galicyjskiej tradycji, szczególnie czerpiąc z bogactwa kuchni austriackiej. To jej wpływom krakowiacy zawdzięczają salceson podawany z sosem musztardowym, sznycel wiedeński i jeden z najpopularniejszych wypieków, bez którego trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek święta - sernik po wiedeńsku. Do najpopularniejszych potraw typowo krakowskich należy maczanka po krakowsku, która od kilku lat przeżywa swój renesans, głównie za sprawą rozkwitu kultury street foodu. W tradycyjnych restauracjach królują zaś flaczki i kaczka po krakowsku, podawana z kaszą i grzybami. Grzechem byłoby odwiedzić Kraków i nie spróbować tradycyjnej Kiełbasy Lisieckiej czy wędzonej i podsuszanej Kiełbasy Krakowskiej oraz wszechobecnego obwarzanka.

Grudzień o zapachu oscypka i cynamonu

Grudzień za sprawą towarzyszących mu bożonarodzeniowych jarmarków stał się jednym z najbardziej obleganych turystycznie miesięcy w roku. Te zaś stanowią doskonałą okazję do zgłębiania kulinarnej tradycji danego kraju. Tegoroczne Targi Bożonarodzeniowe w Krakowie trwają już od 30 listopada gromadząc na płycie rynku licznych odwiedzających, poszukujących lokalnych produktów oraz smaków. Rynek Główny pachnie w tym czasie głównie popularnym grillowanym oscypkiem podawanym z żurawiną, wyśmienitymi potrawami z grilla, prażonymi orzechami i obowiązkowym grzańcem galicyjskim, który za sprawą bogactwa korzennych przypraw i winnych procentów rozgrzewa zwiedzających w mroźne dni i wieczory.

Restauracje pękają w szwach

Nie tylko w grudniowe weekendy, ale w zasadzie każdego dnia. Sprzyjają temu rozpędzona grudniowa turystyka oraz popularne w tym czasie firmowe spotkania świąteczne, organizowane na wzór amerykańskich Christmas Party. Grudniowe oblężenie sprawia, że restauratorzy dwoją się i troją, aby sprostać wymaganiom zarówno dużych zorganizowanych grup, jaki i indywidualnych klientów nastawionych na smakowanie miasta, które staje się w tym czasie absolutną kulinarną stolicą Polski. Po zwiedzaniu Targów Bożonarodzeniowych warto bowiem wybrać się do restauracji słynących z typowej kuchni staropolskiej, aby dopełnić smaku i klimatu przedświątecznego Krakowa. A takich na kulinarnej mapie miasta znajduje się niemało, szczególnie w okolicach Rynku Głównego. Obok całorocznej karty znajdziemy w nich także menu sezonowe, w tym przypadku świąteczne, obfitujące w ryby, pierogi i wyśmienite tradycyjne wypieki, w tym świąteczne makowce i serniki.

- W naszej karcie szczególną popularnością cieszą się w tym czasie pierogi z kapustą i grzybami, wyśmienita strucla z łososiem i kapustą, a także mięsa - szczególnie zaś kaczka i dziczyzna - mówi Barbara Niechaj, managerka jednej z najstarszych krakowskich restauracji - Hawełka. Klienci do tego stopnia cenią sobie naszą tradycyjną kuchnię, że w grudniu rozszerzamy ofertę i prowadzimy sprzedaż naszych produktów podczas organizowanego w restauracji kiermaszu. Dzięki temu mogą oni cieszyć się smakiem swoich ulubionych dań także przy własnym, świątecznym stole. Pośród zamówień królują oczywiście wypieki, szczególnie serniki i makowce. W dzisiejszych czasach coraz mniej osób ma czas na to, aby samodzielnie poświęcić przynajmniej kilka dni na przygotowanie wszystkich tradycyjnych świątecznych przysmaków, wychodzimy im zatem naprzeciw - dodaje.

Podobną ofertę znaleźć można także w wielu innych krakowskich restauracjach. Wystarczy zadzwonić lub za pomocą mediów społecznościowych skontaktować się ze swoim ulubionym miejscem i zapytać o świąteczną ofertę na zamówienie. Z pewnością dzięki takiemu rozwiązaniu zaoszczędzimy sporo czasu, który możemy przeznaczyć na spotkania z przyjaciółmi oraz inne przyjemności.

Artykuł powstał we współpracy z Restauracją Hawełka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
77
Zupy Zupa z kalarepy zabielana śmietaną

Mam dziś dla was propozycję na pyszną zupę z kalarepy, chcecie przepis więc z...

Odsłon: 169

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Po co dodawać skorupki jaj do kawy? Wystarczy szczypta, by poczuć różnicę

Po co dodawać skorupki jaj do kawy? Okazuje się, że dzięki nim smak tego napoju staje się jeszcze lepszy. Zobacz, jak parzyć kawę z dodatkiem skoru...

9
Informacje Jak piec chleb na liściu?

Pieczenie chleba jest sztuką, której wiele osób uczy się przez długie lata swojego życia, ciągle udoskonalając przepis i starając się stworzyć jesz...

5
Informacje Jak zrobić zakwas na chleb?

Jaki jest najlepszy chleb? Miłośnicy tradycyjnej kuchni odpowiedzą z pewnością, że ten przygotowany na zakwasie. Jeśli zamierzasz upiec chleb w dom...

42
Informacje Maleńkie ziarenka wymiatają cholesterol z tętnic jak odkurzacz. Na co jeszcze pomaga olej z pestek porzeczki?

Specjaliści wskazują, że aż 21 mln Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu. Brak badań lub chęci leczenia się doprowadzają do miażdżycy i stanów...

171