Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Gabi - uczennica siódmej klasy szkoły podstawowej - przygotowała dla jurorów ciasto, przypominające pyszną marchewkę.

Ciasto

  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki drobno startej marchewki
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki cynamonu

 

Stopniowo ubijając jaja z cukrem, dodawać marchewkę, następnie olej. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Połączyć mokre składniki z suchymi i wymieszać. Piec 40 minut w temperaturze 180°C.

Polewa

  • 10 dkg serka topionego śmietankowego
  • 10 dkg margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

W garnku rozpuścić margarynę, dodać śmietankowy serek topiony. Mieszać w garnku, dopóki składniki nie staną się płynne. Dodać cukier puder oraz cukier waniliowy. Zostawić do ostudzenia, następnie pokryć polewą ciasto.

Dekoracja

  • pomarańczowa masa marcepanowa do pokrycia ciasta
  • natka marchewki
  • biała plastyczna masa lukrowa (do zrobienia trzech królików)

 

Na przestudzone ciasto nałożyć rozwałkowaną masę marcepanową. Ozdobić umytą natką marchewki. Z lukrowej masy plastycznej uformować trzy króliki.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
30 min
12
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 5255

60 min
14
Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

Odsłon: 297

15 min
28