Najlepsze pomysły na roladki obiadowe

Gabi - uczennica siódmej klasy szkoły podstawowej - przygotowała dla jurorów ciasto, przypominające pyszną marchewkę.

Ciasto

  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki drobno startej marchewki
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki cynamonu

 

Stopniowo ubijając jaja z cukrem, dodawać marchewkę, następnie olej. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Połączyć mokre składniki z suchymi i wymieszać. Piec 40 minut w temperaturze 180°C.

Polewa

  • 10 dkg serka topionego śmietankowego
  • 10 dkg margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

W garnku rozpuścić margarynę, dodać śmietankowy serek topiony. Mieszać w garnku, dopóki składniki nie staną się płynne. Dodać cukier puder oraz cukier waniliowy. Zostawić do ostudzenia, następnie pokryć polewą ciasto.

Dekoracja

  • pomarańczowa masa marcepanowa do pokrycia ciasta
  • natka marchewki
  • biała plastyczna masa lukrowa (do zrobienia trzech królików)

 

Na przestudzone ciasto nałożyć rozwałkowaną masę marcepanową. Ozdobić umytą natką marchewki. Z lukrowej masy plastycznej uformować trzy króliki.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krem z dyni

Krem z dyni to idealna zupa na jesienną pogodę . Zupa rozgrzewająca i pożywna...

Odsłon: 451

30 min
7
Dania główne Placki ziemniaczane inaczej

Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...

Odsłon: 5684

15 min
12
Zupy Zupa botwinkowa z jajkiem

Zupa botwinkowa to zupa z buraków razem z liśćmi. Przepis na tę zupę jest bar...

Odsłon: 265

30 min
3