Króliczy raj - przepisy z Bake Off Junior

Gabi - uczennica siódmej klasy szkoły podstawowej - przygotowała dla jurorów ciasto, przypominające pyszną marchewkę.

Ciasto

  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki drobno startej marchewki
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki cynamonu

 

Stopniowo ubijając jaja z cukrem, dodawać marchewkę, następnie olej. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Połączyć mokre składniki z suchymi i wymieszać. Piec 40 minut w temperaturze 180°C.

Polewa

  • 10 dkg serka topionego śmietankowego
  • 10 dkg margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

W garnku rozpuścić margarynę, dodać śmietankowy serek topiony. Mieszać w garnku, dopóki składniki nie staną się płynne. Dodać cukier puder oraz cukier waniliowy. Zostawić do ostudzenia, następnie pokryć polewą ciasto.

Dekoracja

  • pomarańczowa masa marcepanowa do pokrycia ciasta
  • natka marchewki
  • biała plastyczna masa lukrowa (do zrobienia trzech królików)

 

Na przestudzone ciasto nałożyć rozwałkowaną masę marcepanową. Ozdobić umytą natką marchewki. Z lukrowej masy plastycznej uformować trzy króliki.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 58

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2