Ciasto
- 4 jaja
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki drobno startej marchewki
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżeczki cynamonu
Stopniowo ubijając jaja z cukrem, dodawać marchewkę, następnie olej. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Połączyć mokre składniki z suchymi i wymieszać. Piec 40 minut w temperaturze 180°C.
Polewa
- 10 dkg serka topionego śmietankowego
- 10 dkg margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
W garnku rozpuścić margarynę, dodać śmietankowy serek topiony. Mieszać w garnku, dopóki składniki nie staną się płynne. Dodać cukier puder oraz cukier waniliowy. Zostawić do ostudzenia, następnie pokryć polewą ciasto.
Dekoracja
- pomarańczowa masa marcepanowa do pokrycia ciasta
- natka marchewki
- biała plastyczna masa lukrowa (do zrobienia trzech królików)
Na przestudzone ciasto nałożyć rozwałkowaną masę marcepanową. Ozdobić umytą natką marchewki. Z lukrowej masy plastycznej uformować trzy króliki.