Najlepsze przepisy na ogórki

Księżna Diana kochała ten polski obiad. Zobacz, jak go zrobić

Polacy uwielbiają sycące i rozgrzewające obiady. Nic dziwnego, że chętnie sięgają po różnego rodzaju zapiekanki i faszerowane warzywa. Ich miłośniczką była też księżna Walii. Dowiedz się, jakie było ulubione danie księżnej Diany.

Fot. EAST NEWS / Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Wraz z emisją najnowszego, piątego sezonu serialu „The Crown", opowiadającego o historii brytyjskiej rodziny królewskiej, ponownie wzrosło zainteresowanie księżną Dianą. To wokół jej postaci koncentruje się jeden z wątków produkcji. 

Diana Frances Spencer, znana też jako Lady Diana lub Diana, księżna Walii, urodziła się w 1961 roku w Wielkiej Brytanii. W 1980 roku stała się osobą publiczną jako potencjalna kandydatka na żonę następcy tronu - Karola. W 1981 roku para wzięła ślub, a Diana stała się oficjalną członkinią brytyjskiej rodziny królewskiej. W związku pojawiła się dwójka synów - obecny sukcesor William i książę Harry. Sielanka małżeńska nie trwała jednak zbyt długo - Diana i Karol rozwiedli się w 1996 roku. Zmarła w wypadku samochodowym w 1997 roku. 

Media od zawsze interesowały się jej burzliwym życiem miłosnym i rodzinnym. Była jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych członkiń brytyjskiej rodziny królewskiej. Oprócz działalności charytatywnej interesowała się też modą. A jaka była jej relacja z kuchnią?

Sprawdź także: Ulubiona sałatka księżnej Kate. Jeden z jej składników nazywany jest „roślinną viagrą"

Dieta księżnej Diany

Księżna Diana, w wyniku stresu związanego z pełnieniem odpowiedzialnej funkcji w brytyjskiej rodzinie królewskiej oraz stresów rodzinnych, cierpiała na anoreksję i bulimię. To zaburzenia odżywiania, które księżna całkowicie zwalczyła dopiero po rozwodzie z królem Karolem III.

Pierwsza choroba objawia się długotrwałą głodówką i niechęcią do spożywania posiłków, a w konsekwencji - wycieńczeniem organizmu. Bulimia z kolei, zwana inaczej żarłocznością psychiczną, to zaburzenie polegające na pochłanianiu dużych ilości jedzenia w krótkim czasie, a następnie - najczęściej w wyniku wstydu - ich zwracaniu. 

Księżna Walii, mimo tych chorób, starała się trzymać dietę. Jej ulubionym posiłkiem był lunch. Kucharz Lady Diany - Darren McGrady - wskazał, że lubiła ona przede wszystkim warzywa, m.in. papryki, bakłażana, kabaczki czy cebulę. W jej jadłospisie pojawiała się też mozzarella, a z wędlin i mięs - bekon, pasztet, ryby, drób. Unikała czerwonego mięsa. Najczęściej wybierała potrawy lekkostrawne i niskokaloryczne. Miała jednak słabość do czekolady i puddingu maślanego. 

Ulubiona potrawa Lady Diany

Jedną z ulubionych potraw Lady Diany były faszerowane papryki. Ten obiad jest równie popularny wśród wielu Polaków, którzy doceniają to, że wspaniale syci i przemyca wiele wartościowych składników spożywczych. Kucharz księżnej łączył w tym daniu wszystkie jej ulubione produkty - warzywa, mozzarellę i aromatyczne przyprawy. Jak sam twierdził, Diana Spencer prosiła o faszerowane papryki nawet kilka razy w tygodniu. Gdy McGrady przygotowywał potrawę, księżna Walii lubiła przesiadywać i rozmawiać z nim. 

Jak zrobić ulubioną potrawę księżnej Diany?

Zdjęcie ilustracyjne / Fot. 123RF/Picsel

Przygotuj następujące produkty:

Składniki

  • 4 średniej wielkości czerwone papryki,
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • 1/2 szklanki pokrojonej cebuli,
  • szklanka drobno pokrojonych pieczarek,
  • pokrojona w kostkę cukinia,
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu,
  • 2 pokrojone w większą kostkę pomidory,
  • szklanka ryżu (ugotowanego al dente, schłodzonego),
  • pół szklanki wody,
  • 1/2 kostki rosołowej (warzywna lub drobiowa),
  • 4 plastry wędzonego boczku (podsmażone i posiekane),
  • łyżeczka świeżej, posiekanej bazylii,
  • 120 g sera mozzarella (pokrojonego w kostkę),
  • 2 łyżki startego parmezanu.

Na początku rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, w trybie góra-dół. Umyj papryki i każdej odetnij wierzchołek. Oczyść dokładnie wnętrze i skrop odrobinę oliwą. Postaw pionowo na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem. Piecz przez 25 minut i wyjmij z piekarnika, żeby ostygły.

Rozpocznij przygotowanie nadzienia. Oliwę wlej na patelnię, rozgrzej dobrze naczynie i dodaj przygotowane: cebulę, pieczarki, cukinię. Dopraw oregano, solą i pieprzem. Mieszaj i podsmażaj do zarumienienia. Następnie dodaj pomidory, ugotowany ryż, kostkę bulionową i gotuj na małym ogniu przez kolejne pięć minut. Po tym czasie dorzuć jeszcze bekon, bazylię i mozzarellę. Wymieszaj wszystko dokładnie i odczekaj, aż trochę ostygnie.

Farszem wypełnij ostrożnie upieczone papryki, a ich górę posyp obficie startym parmezanem. Wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut, aż do rozpuszczenia się sera i podgrzania dania. Serwuj na ciepło. 



Zobacz także:

Taką jajecznicę jadła królowa Elżbieta II. Szef kuchni ujawnia przepis »

Tak jada księżna Kate. Oto 8 zasad, które stosuje od lat »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 118

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 189

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 98

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4