Kulinarny mistrz z Modeny w Krakowie

Luca Marchini, wielokrotnie nagradzany włoski szef kuchni, zdobywca prestiżowej Gwiazdki Michelin, 17 maja odwiedzi Kraków, aby razem z Giacomo Monzali (Studio Qulinarne) przygotować „Kolację na 4 ręce”. Będzie to kolejna okazja do degustacji wyrafinowanych dań podczas tego wyjątkowego w Polsce wydarzenia.

Włoski kucharz pojawi się w Krakowie na specjalne zaproszenie restauracji Studio Qulinarne, której właścicielką jest Katarzyna Grüning, a szefem kuchni Giacomo Monzali. W lokalu organizowane są cykliczne spotkania z „gwiazdkowymi" szefami w ramach inicjatywy kulinarnej „Kolacja na 4 ręce". Wieczór z udziałem Luci Marchini to już trzecia odsłona projektu.

- Zainteresowanie, z jakimi spotkały się dotychczasowe realizacje „Kolacji na 4 ręce", pokazuje, że w naszym kraju jest duże zapotrzebowanie na tego typu inicjatywy. Nasi goście chcą poznawać kuchnię na najwyższym poziomie i potrawy, których nie podaje się na co dzień, wymagających dokładnego przemyślenia, ogromnego doświadczenia kucharzy, a także niebywałego kunsztu - mówi Katarzyna Grüning.

Na dwóch pierwszych odsłonach wydarzenia „Kolacja na 4 ręce" gościli: 23 Felice Lo Basso, a 4 kwietnia Diego Rossi. Obaj to wybitni włoscy kucharze nagrodzeni Gwiazdką Michelin.

Wiedza od najlepszych szefów

Luca Marchini pochodzi ze środkowych Włoch z regionu Toskanii. Od wczesnych lat dużo podróżował, by w końcu osiąść w miejscowości Modena w północnej części kraju. W pobliżu historycznego centrum miasta otworzył swoją autorską restaurację, L'Erba Del Re, która zdobyła duże uznanie w świecie gastronomii, a w 2014 roku została odznaczona Gwiazdką Michelin.

Marchini pierwsze kulinarne inspiracje czerpał do matki Gabrielli, z pomocą której już od najmłodszych lat odkrywał pasję do gotowania. Na początku kariery pracował u słynnego szefa Massimo Bottura w restauracji Bottura's Osteria Francescana - to tam podjął ostateczną decyzję o porzuceniu studiów na kierunku rachunkowości i całkowitemu poświęceniu się karierze kucharskiej. Dwa lata później poznał Bruno Barbieri, dwugwiazdkowego szefa i słynną telewizyjną osobowość, z którym współpracował w restauracji Inn Solarola. To doświadczenie wywarło duży wpływ na styl gotowania Luca Marchini. Kolejnym przystankiem w drodze do stworzenia przez niego autorskiego konceptu kulinarnego była praca z Francuzem Jean Louis Nomicos, który ma na swoim koncie prowadzenie kilku restauracji odznaczonych Gwiazdką Michelin.

W końcu, w 2003 roku, Luca Marchini otworzył w Modenie lokal L'Erba Del Re, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza królewskie zioło. Włoch swoją kuchnię porównuje do karuzeli, w której zabawa przenika się z ironią a świadomość z powagą każdego dania. To wszystko kształtuje prawdziwie unikalne doznania.

***

Restauracja Studio Qulinarne znajduje przy ul. Gazowej 4 w zabytkowym budynku dawnego garażu zajezdni autobusowej na terenie Muzeum Inżynierii Miejskiej w Krakowie. To miejsce, w którym autorska i innowacyjna kuchnia łączy się z eleganckim i stylowym wnętrzem.

Właścicielką restauracji jest Katarzyna Gruning, która posiada także drugi lokal - Industrial Resto&Bar. Poza działalnością restauratorską zajmuje się również architekturą wnętrz. Szefem kuchni restauracji Studio Qulinarne jest Giacomo Monzali.

W ofercie restauracji znajdują się trzy-, pięcio- oraz siedmiodaniowe sety degustacyjne uzupełniane o Amouse Bouche, Pre-dessert oraz Petit Four. Każdego tygodnia opracowywana jest nowa propozycja menu. Całość wzbogacona jest o starannie wyselekcjonowaną ofertę win przygotowaną przez Mistrza Sommelierów - Krzysztofa Kocierza.

Restauracja Studio Qulinarne zdobyła wiele prestiżowych odznaczeń - dwa komplety sztućców Michelin w 2017 roku, dwie czapki kucharskie w przewodniku Gault&Millau 2017, Wine Spectator Award of Excellence 2016 oraz TripAdvisor Certificate of Excellence 2016.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto przygotowane z przepisu Moje domowe jedzenie. oto link do przepisu; h...

Odsłon: 256

60 min
3
30 min
3
Sałatki Sałatka z surowych warzyw

Polecam bardzo smaczną ,zdrową i szybką sałatkę z warzyw surowych.

Odsłon: 391

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0