Dania jednogarnkowe

Czy wiesz, że w lesie możesz znaleźć grzyba przypominającego w smaku kurczaka? To żółciak siarkowy. Choć mało popularny, jest prawdziwym rarytasem. Sprawdź, gdzie możesz go znaleźć i przede wszystkim, co - oprócz pysznych nuggetsów - możesz z niego przygotować.

Żółciak siarkowy to grzyb występujący w maju i czerwcu. Można go spotkać w ogrodach, sadach, parkach czy na przydrożnych drzewach | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Żółciak siarkowy znany jest przede wszystkim jako kurczak z lasu. Pojawia się głównie w maju oraz czerwcu. Trzeba pamiętać, że jadalny jest tylko pod pewnymi warunkami. Sprawdź więcej szczegółów na jego temat i przede wszystkim dowiedz się, jak pyszne rzeczy możesz z niego przygotować. Żółciak à la schabowy, a może flaczki z huby? To prawdziwe rarytasy! 

Sprawdź także: Smaczny grzyb, który łatwo pomylić z trujakiem. W ciemności świeci zielonkawym światłem

Kurczak z lasu - co to za grzyb? 

Słyszałeś takie pojęcie jak kurczak z lasu? Co to za grzyb? To pytanie zadaje sobie sporo osób. Nie tak wiele jednak, jak mogłoby się wydawać. Nadal jest to mało znany leśny skarb. Warto jednak się nim zainteresować, gdyż naprawdę można z niego przygotować przepyszne dania i przekąski. Żółciak siarkowy znany także jako huba siarkowa czy huba żółta. Przypomina w smaku oraz teksturze mięso z kurczaka. Jego charakterystyczna nazwa wzięła się przede wszystkim z jego koloru. To po prostu żółto-pomarańczowy grzyb. Przez swoją efektowną barwę widoczny jest z daleka. 

Huba żółta wydaje się mało znanym grzybem, choć tak naprawdę jest pospolita. Większość z nas widziała ją w lesie ze względu właśnie na kolor i specyficzny kształt. To grzyb grubo mięsisty, zazwyczaj bez trzonu. Głównie przyrasta bokiem do drzew. Owocniki tego grzyba są także bardzo charakterystyczne. Ciężko pomylić jest innymi. Dorosłe okazy są półkoliste lub nieregularne. Bardzo często układają się jeden nad drugim. Powierzchnia żółciaka jest pagórkowata i pomarszczona.  

Gdzie szukać żółciaka? 

Zastanawiasz się, gdzie szukać żółciaka? Ta informacja może cię zaskoczyć. Grzyb ten możemy spotkać przede wszystkim w ogrodach, sadach, parkach czy na przydrożnych drzewach. W lesie występuje, o dziwo, rzadziej. 

Czy kurczak z lasu jest jadalny? 

Czy żółciak siarkowy jest jadalny? Oczywiście, że tak, trzeba jednak pamiętać o obróbce termicznej. Surowy kurczak z lasu jest nie tylko niejadalny, ale trujący. Trzeba też wiedzieć, że starsze owocniki są niejadalne, nawet gdy odpowiednio je przyrządzimy. Wówczas nas nie otrują, ale będą po prostu niesmaczne. W kuchni przygotowujemy młode owocniki. Co ciekawe żółciak siarkowy jest bardzo sycący, a jednocześnie niskokaloryczny. Dlatego śmiało może stanowić wybór kulinarny podczas diet redukcyjnych. Smak rzeczywiście może pozytywnie zaskoczyć. Nie jest bowiem typowo grzybowy, ale przypomina białe, delikatne mięso. 

Jak sprawdzić, czy żółciak jest dobry do jedzenia? 

Już wiemy, że do przyrządzenia nadają się młode owocniki kurczaka z lasu. Jednak jak sprawdzić, czy żółciak jest dobry do jedzenia? Na pewno trzeba pamiętać o tym, aby wybierać te grzyby, które znajdują się z dala od ruchliwych dróg. Rośliny te łatwo kumulują zanieczyszczenia w tym oczywiście metale ciężkie, które są bardzo szkodliwe. Szukaj żółciaka na to polach, wierzbach oraz na starych dębach. Nie bierz grzybów, którymi porośnięte są cisy i robinie. Rośliny te są trujące i ich szkodliwe substancje mogą znaleźć się w żółciaku. 

Jeżeli już znajdziesz żółciaka, to go po prostu dotknij. Młode owocniki przybierają konsystencję nieco piankowej, miękki gąbki. Bardzo często ich wygląd porównuje się do pianki montażowej. Te owocniki jeszcze nie są gotowe do zbioru, trzeba dać im trochę czasu. Wówczas wykształcą się dachówkowe kapelusze. I wtedy to znak, że można je zbierać. Grzyby powinny być wilgotne i soczyste, a ich kolor siarkowo-żółty od spodu. Starsze żółciaki zazwyczaj są bledsze, a przez to suche, łykowate i niesmaczne. 

Z jakim grzybem można pomylić hubę żółtą? 

Wiele osób rezygnuje ze zbierania grzybów, gdyż obawia się, że przyniesie do domu nie tylko te niejadalne, ale trujące okazy. Z jakim grzybem można pomylić hubę żółtą? Tutaj mamy bardzo dobrą informację. Żółciaka siarkowego nie można pomylić właściwie z żadnym innym rosnącym u nas w Polsce grzybem. Żaden inny okaz nie będzie tak intensywnie żółty i tak miękki oraz soczysty w strukturze. Nie będzie również zawierać dachówkowato ułożonych wachlarzy. Sprawdź zatem, jak wygląda kurczak z lasu i śmiało wyruszaj na łowy.

Żółciak siarkowy - właściwości 

Już wiesz, czy mniej więcej charakteryzuje się żółciak siarkowy. Właściwości tego grzyba mogą pozytywnie cię zaskoczyć. Co ciekawe, kurczaki z lasu to grzyby chorobotwórcze, ale na szczęście tylko dla drzew, nie dla nas ludzi. My możemy jeść je bez obaw - oczywiście po usmażeniu czy ugotowaniu. Huba żółta ma właściwości lecznicze. Bardzo dobrze wpływa na układ odpornościowy, może obniżać gorączkę ze względu na swoje właściwości napotne. Trzeba jednak pamiętać, że jest to dosyć ciężkostrawny grzyb. Z tego powodu nie jest rekomendowany osobom z problemami trawiennymi. 

Żółciak siarkowy - jak jeść? 

Kurczak z lasu wymaga minimum 20-minutowej obróbki termicznej. Zaleca się, aby ugotować go przed dalszym przetwarzaniem. Z grzybów tych można przyrządzić bardzo wiele dań. Sprawdź nasze propozycje w dalszej części artykułu. 

Pamiętaj, aby przed obróbką termiczną odciąć owocniki od pnia. Oczyść grzyby z resztek kory i dopiero je ugotuj. Czas gotowania może być krótszy, jeżeli pokroisz grzyby w plastry. 

Co można ugotować z żółciaka siarkowego? 

Grzyb ten charakteryzuje się nieco kwaskowatym zapachem z nutką siarki. W smaku przypomina kurczaka. Stąd właśnie wspomniana już nazwa kurczak z lasu. Głównie chodzi jednak o konsystencję, która jest warta mięsista i rzeczywiście imituje kurczaka. Miłośnicy kuchni roślinnej porównują tę teksturę do tekstury tofu. 

Co można ugotować z żółciaka siarkowego? Opcji jest mnóstwo. Koniecznie wypróbuj kotlety z żółciaka siarkowego. Te przygotuj tak jak kanie. Najlepiej panieruj je w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na głębokim tłuszczu i podawaj z ziemniakami i surówką. Kotlety mielone z żółciaka siarkowego? Oczywiście, że tak. Najpierw ugotuj grzyb w bulionie z dodatkiem przypraw, nie zapominając o czosnku, zielu angielskim i liściu laurowym. Następnie grzyby zmiel, dopraw, dodaj namoczoną bułkę w mleku i jajko. Z masy formuj pulpety i kotlety. Te możesz smażyć, ale też upiec w piekarniku. 

Serdecznie polecamy także flaczki z żółciaka siarkowego. Oczywiście warto pamiętać, że hitem dla domowników czy gości będą nuggetsy z żółciaka siarkowego. W nich zakochają się nie tylko fani kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej. 

Zobacz także:

Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »

Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »

Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 159

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1579

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 319

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8