Spis treści:
- Jak rozpoznać opieńki jadalne?
- Opieńka jadalna a opieńka trująca. Z czym można pomylić opieńkę?
- Czy opieńki świecą?
- Opieńki – przepisy
Grzybobranie to dla wielu osób nieodłączny element jesieni. Widok pełnych koszy grzybów to znak, że czeka cię moc kulinarnych wrażeń. Jeśli podczas spaceru po lesie udało ci się znaleźć opieńki jadalne, jesteś prawdziwym szczęściarzem. W poniższym artykule podpowiemy ci, z czym można pomylić opieńki oraz jak je rozpoznać. Dowiesz się również, jak jeść opieńki i co warto z nich przygotować.
Sprawdź także: Znaleźć ten gatunek borowika w Polsce, to jak trafić w lesie na skarb
Jak rozpoznać opieńki jadalne?
Opieńki to grzyby znane również pod nazwą podpieńki czy podpinki. Z reguły rosną w dużych skupiskach, pierwsze egzemplarze pojawiają się w sierpniu, ostatnie spotkać można nawet w listopadzie. Najczęściej występują w okolicy pni drzew, w szczególności tych liściastych, ponieważ to właśnie z nich czerpią substancje odżywcze. Co ciekawe, obecność opieńków to znak, że drzewo zaatakowały pasożyty! Grzyby te wywołują chorobę zwaną opieńkową zgnilizną korzeni.
Najbardziej popularnym gatunkiem spośród opieniek, jest opieńka miodowa (Armillaria mellea). Jest bardzo smaczna, jednak nieodpowiednio przygotowana może być przyczyną bólu brzucha. Jej kapelusz jest żółto-brązowy, pokryty charakterystycznymi ciemnymi plamkami, przypominającymi łuski, ma średnicę od trzech do 10 cm. Pod kapeluszem grzyba znajdują się blaszki w kolorze żółtawym lub jasnobrązowym. Trzon grzyba ma żółto-brązowy kolor, osiąga od ośmiu do 15 cm wysokości, posiada biały lub żółty pierścień. Miąższ opieńki miodowej ma jasno-beżowy kolor oraz łagodny smak.
Do jadalnych gatunków opieniek należą również: opieńka ciemna, której kapelusz jest w kolorze brązowo-beżowym oraz opieńka bezpierścieniowa, którą jednak nieczęsto można spotkać w polskich lasach. Jadana jest także: opieńka żółtawa, cebulotrzonowa i północna.
Czy opieńki miodowe świecą?
Co ciekawe, opieńki miodowe świecą zielonkawym światłem! Wszystko za sprawą zjawiska, które nazywane jest bioluminescencją – świecenie żywych organizmów. Opieńki zaczynają świecić przed godziną osiemnastą, natomiast około siódmej rano przestają emitować zielone światło.
Opieńka jadalna a opieńka trująca. Z czym można pomylić opieńkę?
Jeśli dopiero rozpoczynasz przygodę z grzybobranie, możesz zastanawiać się, czy wszystkie opieńki są jadalne? Niestety nie, niektóre z gatunków mogą być trujące – co więcej, łudząco przypominają jadalne opieńki miodowe. Ich zjedzenie grozi bólem brzucha, biegunką i wymiotami.
Do opieniek, których absolutnie nie należy zbierać, należą maślanki wiązkowe, znane również jako opieńki fałszywe, łysiczki trujące lub maślanki jadowite. Łatwo można pomylić je z opieńkami jadalnymi, ponieważ mają bardzo podobny kolor, wielkość oraz kształt kapelusza. Tak jak jadalne opieńki miodowe, również rosną w skupiskach w towarzystwie pni drzew. Odróżnić je można, zaglądając pod spód kapelusza, ponieważ znajdują tam sino-fioletowe lub zielonkawe blaszki, podczas gdy opieńki jadalne mają je w kolorze żółto-brązowym. Co więcej, ich kapelusze nie mają ciemnych plamek.
Innym gatunkiem, który może udawać opieńkę miodową, jest łuskwiak nastroszony, również lubi towarzystwo drzew. Jego kapelusz ma jednak barwę wpadającą w pomarańcz, znajdują się na nim rdzawe łuski. Rosną zarówno przy pniach drzew liściastych, jak i iglastych. Jest jednak grzybem niejadalnym. Należy uważać również na hełmówką jadowitą, która jest grzybem śmiertelnie trującym. Rośnie w podobny sposób do opieńki jadalnej, ma kapelusz w kolorze żółto-brązowym, czasem wpadającym w odcienie czerwieni i bursztynu.
Do gatunków podobnych do opieńki jadalnej należy również opieńka zmienna, czyli łuszczak zmienny jest jadalny, ma żółto-brązowy kolor oraz pierścień na trzonie. Opieńkę jadalną przypomina również płomiennica zimowa, inaczej zimówka aksamitnotrzonowa lub opieńka aksamitnotrzonowa. Jest jadalna, w smaku może przypominać owoce morza. Ma gładki kapelusz, jego barwę można określić jako pomarańczowo-brązową, nie ma pierścienia na trzonie.
Opieńki – przepisy
Dania z użyciem opieniek są niezwykle smaczne – można przygotować z nich pyszną zupę, aromatyczny sos, usmażyć je na patelni, a także zamarynować. Oto kilka przepisów na smakowite potrawy z opieniek.
Opieńki smażone w panierce
Panierowane grzyby to jeden z ulubionych przysmaków grzybiarzy. Do przygotowania opieniek smażonych w panierce będą potrzebne: kapelusze grzybów, dwa jajka, bułka tarta, czosnek suszony, pieprz, olej do smażenia.
Opieńki oczyść, umyj i osusz, pozbądź się nóżek i pozostaw same kapelusze. Do jednej miski wbij jajka, dodaj do nich przyprawy i wymieszaj. Do drugiej wsyp bułkę tartą. Zamocz kapelusze w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Zupa z opieniek
Jeśli lubisz zupę grzybową, koniecznie musisz przygotować ją w wersji z opieńkami. Będziesz potrzebować: 700 g opieniek jadalnych, pięć dużych ziemniaków, cebulę, marchewkę, półtora litra bulionu, dwie łyżki oleju rzepakowego, dwie łyżki masła, dwie łyżki mąki, sól i pieprz do smaku.
Zacznij od umycia, osuszenia i obrania grzybów. Nóżki należy usunąć, ponieważ są twarde i niesmaczne. Kapelusze wrzuć do garnka, zalej je wodą i gotuj przez 20 minut. Następnie odcedź grzyby, a wodę wylej. Do garnka wlej olej, wrzuć pokrojoną drobno cebulę i startą marchew, podsmaż, aż cebula będzie miała złoty kolor. Następnie wrzuć opieńki, smaż przez trzy minuty, wlej bulion i poczekaj, aż zacznie wrzeć. Dodaj pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, gotuj do miękkości. Na patelni roztop masło, wsyp mąkę i zrób zasmażkę, dodaj ją do zupy. Dopraw pieprzem i solą do smaku.
Marynowane opieńki
Grzybki w marynacie to idealna przekąska podczas rodzinnych przyjęć. Do ich zrobienia będziesz potrzebować: 800 g opieniek, dwa liście laurowe, cztery ziarna ziela angielskiego, sześć ziaren gorczycy, cztery ziarna pieprzu, 800 ml wody, 200 ml octu, trzy łyżki cukru i trzy łyżki soli.
Obrane opieńki gotuj przez 20 minut, a następnie odsącz na sitku. W garnku ugotuj wodę z octem, cukrem i solą. Do wyparzonych słoików rozłóż przyprawy, włóż grzyby, do 80-90 proc. wysokości słoja – do wieczka około centymetra powinno brakować. Zalej ciepłą zalewą, zakręć słoiki i pasteryzuj przez 20 minut.
Sprawdź, jakie dania z opieńków przygotowali nasi użytkownicy.
3. Opieńki w zalewie octowej
Zobacz przepisOpieńki w zalewie octowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Opieńki w przecierze pomidorowym
Zobacz przepisOpieńki w przecierze pomidorowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Grzyby opieńki smażone z cebulką
Zobacz przepisGrzyby opieńki smażone z cebulką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Pieczone pierogi z opieńkami i kapustą kiszoną
Zobacz przepisPieczone pierogi z opieńkami i kapustą kiszoną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Udka z kurczaka nadziewane opieńkami
Zobacz przepisUdka z kurczaka nadziewane opieńkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Zupa krupnik z marynowanymi opieńkami oraz świeżymi kurkami
Zobacz przepisZupa krupnik z marynowanymi opieńkami oraz świeżymi kurkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Opieńki marynowane z cebulka i marchewka do słoików
Zobacz przepisOpieńki marynowane z cebulka i marchewka do słoików / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Niezwykły okaz wśród grzybów. Wszystko pokazała na TikToku »
Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Jej smak będzie do niczego »
Warto dodać nie tylko do herbaty. Usunie nadmiar wody, podkręci metabolizm »
Skóra banknotowa to objaw chorej wątroby. 5 charakterystycznych cech »