Spis treści:
Podczas grzybobrania należy oczywiście zachować szczególną uwagę, tak by w koszyku znalazły się jedynie jadalne okazy. Według wielu grzybiarzy borowik klinowtrzonowy może znaleźć miejsce na naszych talerzach, inni zdecydowanie odradzają jego spożywanie. Trudnością może być jedynie odnalezienie go w lesie, ponieważ jest to gatunek bardzo rzadki. Kiedy jednak uda ci się znaleźć borowika klinowtrzonowego, z pewnością bez trudu go rozpoznasz, ponieważ wykazuje bardzo ciekawe właściwości.
Borowik klinowtrzonowy – wygląd
Borowik klinowtrzonowy znany jest również pod nazwami sinoborowik klinowotrzonowy, borowik czerniejący, borowik wrażliwy oraz borowik omglony. Grzyb ten charakteryzuje się raczej niewielkim rozmiarem, jego kapelusz ma kolor kasztanowy lub rudo-brązowy, osiąga średnicę od czterech do 15 centymetrów. Pod spodem znajdują się żółte rurki, trzon grzyba od strony kapelusza jest żółtawy, niżej przechodzi w jasny brąz.
Borowika klinowtrzonowego można bardzo łatwo rozpoznać, ponieważ każde uszkodzenie powoduje, że zmienia on kolor na sino-szary lub niebiesko-granatowy. Wystarczy lekkie odgniecenie, by jego barwa ściemniała. Po chwili od uciśnięcia lub nacięcia jego powierzchni, grzyb będzie wyglądał, jakby był lekko odymiony. Miąższ grzyba jest żółty, jednak po przekrojeniu natychmiast ciemnieje. Niedawno odkryto, że sinoborowik gromadzi w sobie dużą ilość związków arsenu, dlatego zdania co do jego spożywania są podzielone. Wiele osób ceni go jednak za przyjemny, delikatny smak.
Borowik klinowtrzonowy – występowanie
Można spotkać pojedyncze okazy lub całe skupiska w lasach liściastych i iglastych. Borowik klinowtrzonowy rośnie w towarzystwie dębów, sosen i buków. Nie straszne mu są piaskowe, nieurodzajne gleby, występuje także na glebach gliniasto-lessowych. Rośnie od lipca do października.
Co zrobić z borowików?
Jeśli uda ci się nazbierać pełen kosz borowików, koniecznie musisz przyrządzić z nich pyszne dania w swojej kuchni. Grzyby te nadają się do suszenia, marynowania, gotowania i smażenia. Oto kilka smacznych propozycje na dania z borowikami w roli głównej.
Makaron z borowikami i dynią
Szukasz obiadu idealnego na jesień? Ten przepis, z pewnością przypadnie ci do gustu. Makaron z borowikami i dynią to danie, które można nazwać kwintesencją jesieni. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: 150 g ulubionego makaronu, 150 g dyni, 150 g borowików, 80 g parmezanu, trzy łyżki oliwy z oliwek, dwa ząbki czosnku, garść natki pietruszki, tymianek, sól i pieprz.
Zacznij od umycia i pokrojenia dyni w kostkę, a grzybów w plasterki. Na patelnię wlej oliwę, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, uważaj, żeby się nie spalił. Dodaj dynię i borowiki, podlej wodą – poczekaj, aż zmiękną. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj tymianek i posiekaną pietruszkę, duś przez chwilę. Odcedź makaron, dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj. Wyłóż na talerz, udekoruj parmezanem i odrobiną natki pietruszki.
Zupa borowikowa
Aromatyczna zupa grzybowa sprawdzi się doskonale na rodzinny obiad. Jest prosta do zrobienia, a dodatkowo niezwykle smaczna. Będziesz potrzebować: 100 g suszonych borowików, trzy ziemniaki, marchew, pietruszkę, cebulę, pół pora, ząbek czosnku, jeden liść laurowy, trzy ziarna ziela angielskiego, łyżeczkę majeranku, sól, pieprz, 100 ml śmietany 18 proc., półtora litra bulionu drobiowego, masło.
Grzyby oczyść, namocz, pokrój w plasterki i podsmaż na łyżce masła wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem. Wlej bulion, dodaj pokrojone w kostkę warzywa i przyprawy – ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez około godzinę. Na koniec zahartuj śmietanę i wlej do zupy. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Sprawdź, jakie potrawy z borowików przyrządzili nasi użytkownicy.
2. Grochówka z borowikami
Zobacz przepisGrochówka z borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Risotto z suszonymi borowikami
Zobacz przepisRisotto z suszonymi borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Schab duszony w borowikach
Zobacz przepisSchab duszony w borowikach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Borowiki w zalewie miodowej
Zobacz przepisBorowiki w zalewie miodowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kremowe risotto z borowikami
Zobacz przepisKremowe risotto z borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Roladki wieprzowe nadziewane borowikami
Zobacz przepisRoladki wieprzowe nadziewane borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Łazanki z kapustą i świeżymi leśnymi grzybami
Zobacz przepisŁazanki z kapustą i świeżymi leśnymi grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Zupa grzybowa z kasztanami
Zobacz przepisZupa grzybowa z kasztanami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Niezwykły okaz wśród grzybów. Wszystko pokazała na TikToku »
Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Jej smak będzie do niczego »
Warto dodać nie tylko do herbaty. Usunie nadmiar wody, podkręci metabolizm »
Skóra banknotowa to objaw chorej wątroby. 5 charakterystycznych cech »